Connect with us

Društvo

Kosić: Porodica Stojanov konačno dobila asfalt do kuće

Jedina preostala ulica u naselju Kosić koja nije bila asfaltirana je ulica u kojoj bitiše dvadesetak domaćinstava. Obećanja da će se ulica asfaltirati su uvijek pristizala u predizbornim kampanjama a mještani su iz više navrata podnosili inicijative i sakupljali potpise. Uvijek bez konkretnih aktivnosti nadležnih ili ljudskog odgovora.

Ipak, nakon nekoliko članaka na portalu Volim Danilovgrad, urgencije tadašnjeg odbornika u lokalnom parlamentu,  trenutno poslanika u Skupštini Crne Gore, Dragana Bojovića, i poslednja ulica u Kosiću dobila je asfalt.

Kako smo saznali u septembru 2020. godine u razgovoru sa Aleksandrom Stojanovim, ulica u Kosiću čiji prilaz možete prepoznati sa uvijek prepunim kontejnerima je ona u kojoj živi on i još dvadesetak domaćinstava. Kao i većina ulica ni ova se nije do danas našla na listi prioriteta.  Moj sin, koji je doživotno vezan za invalidska kolica, ograničen je na svoje dvorište rekao nam je tada Aleksandar napominjući da kad krenu veće padavine ne može poći ni u Dnevni centar jer ni kombi ne može doći po njega.

U decembru 2020. godine na XVI sjednici Skupštine opštine Danilovgrad, odbornik DNP-a u SO Danilovgrad, tada je, koristeći odborničko pitanja pitao nadležne kada se planira asfaltiranje ove ulice.

Naime, Bojović je koristeći pravo koje omogućava Poslovnik, postavio pitanje kada se planira asfaltirati dio makadamskog puta u naselju Kosić.

Kako je tada naveo u svom izlaganju, porodice koje gravitiraju u ovom naselju su se više puta obraćale Opštini Danilovgrad sa molbama da se put asfaltira.

Petnaestak porodica sela Kosić su dostavili bar tri zvanično arhivirana dopisa, sa potpisima mještana, u kojima od Opštine Danilovgrad traže da se asfaltira makadamski put koji vodi do njihovih kuća. Kada počne sezona kiša i vremenske nepogode ovaj put je gotovo neprohodan, naveo je tada Bojović u obrazloženju svog odborničkog pitanja.

Dodatan problem, kako je putem odborničkog pitanja ukazao Bojović, koji zahtjev čini urgentnim, jeste to što jedna od porodica, porodica Stojanov, koja živi u ovom dijelu Kosića, ima dijete sa posebnim potrebama, mladića oboljelog od cerebralne paralize, sasvim vezanog za invalidska kolica, kome je potrebna svakodnevna medicinska njega, fizikalne terapije, a takođe pohađa „Resursni centar“ u Podgorici, kao i Centar za djecu ometenu u razvoju u Danilovgradu.

Iz Sekretarijata za komunalno stambene poslove i saobraćaj odgovorili su tada na pitanje odbornika Bojovića, uvjeravajući da će problem biti riješen u najkraćem roku:

“Poštovani, ovom prilikom Vas obavještavamo da su predstavnici ovog Sekretarijata odmah nakon dopisa i poziva upućenog od gospodina Stojanova, obišli ovaj putni pravac zajedno sa njim.

On nas je upoznao sa razlozima urgentnog rješavanja ovog putnog problema i naveo da je put već jednom nasipan tamponskim materijalom u prethodnom perlodu.

Potpuno smo saglasni sa što skorijim trajnim rješavanjem ovog problema asfaltiranjem i obavezujemo se da će PRVI naredni asfalt prilikom realizacije tendera za sanaciju puteva naše Opštine biti ugraden na ovom putnom pravcu.

Do tog, nadamo se, vrlo skorog momenta, ovaj put ćemo ponovo nasuti tamponom i učiniti ga prohodnim za vozila resursnog Centra.”, dostavili su tada odgovor iz Sekretarijata.

Danas, nakon nešto manje od godinu dana od kada je počela javna borba porodice Stojanov i mještana ovog dijela Kosića, put je asfaltiran.

“Veliku zahvalnost dugujemo, prvenstveno portalu Volim Danilovgrad koji ste prvi javno pisali o našem problemu, problemu mještana Kosića ali i svim ostalima koji su se založili da konačno dobijemo prohodan put do kuće.”, zahvalio se Aleksandar Stojanov iz Kosića.

 

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Akcija Željeznice Crne Gore: Sjutra predaja dokumentacije za besplatne godišnje karte

Novi red vožnje vozova

Crnogorski studenti dokumentaciju za besplatne godišnje karte, koje poklanja Željeznički prevoz (ŽPCG), mogu predati sjutra, od osam do 14 sati, saopšteno je iz te kompanije, prenosi portal RTCG.

Odbor direktora ŽPCG donio je odluku da pokloni 30 besplatnih godišnjih karata za crnogorske studente, povodom 13. novembra – Njegoševog dana.

Iz ŽPCG su rekli da će besplatne godišnje karte, koje se mogu koristiti za neograničen broj putovanja na svim relacijama u Crnoj Gori, važiti od 1. decembra ove do 1. decembra naredne godine.

“Kako bi iskoristili tu mogućnost, zanteresovani studenti treba da predaju važeće uvjerenje o studiranju i kopiju lične karte na arhivu ŽPCG, na adresi Trg Golootočkih žrtava br. 13 u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će besplatne godišnje karte biti dodijeljene za 30 studenata koji prvi predaju zahtjeve.

“Zadovoljstvo nam je da na taj način kao društveno odgovorna kompanija koja nudi usluge javnog prevoza, doprinesemo mobilnosti i edukaciji mladih ljudi i podstaknemo ih da koriste usluge naše kompanije”, kazali su iz ŽPCG.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije