U stara vremena vladalo je vjerovanje da postoje razna bića poražena u sukobu s višim silama i osuđena da borave na određenim mjestima sve dok ne dođe smak svijeta.

Vile su prekrasne vječno mlade djevojke koje imaju posebne moći. No u narodnoj predaji pričalo se o dobrim vilama koje pomažu ljudima i onim zlim. Teško je seljaku bilo ostaviti plug ili kosu na njihovom zemljištu.

Pjesma vila se i danas čuje po Kujavi.

Vilinsko kolo

Vilinski prstenovi ili vilinsko kolo predstavlja prirodni fenomen, a stvaraju ga gljive koje niču u savršenom krugu. Te prstenove neki tumače kao znak sreće, a drugi kao loš predznak i nesreću.

Vilinsko kolo može biti u različitih dimenzija, sa prečnikom od nekoliko centimetara, pa čak do 50 metara i više. Primjera radi, prsten pronađen u Belfortu (Francuska) smatra se najvećim ikada pronađenim. Imao je prečnik od nevjerovatnih 600 metara, a starost mu je procijenjena na više od 700 godina!

[ads1]

U nekom području može se pojaviti više prstenova istovremeno, a nerijetko se i preklapaju stvarajući čudne obrise u travi. Unutar prstenova trava je često ”mrtva”, uočljivo drugačije boje u poređenju sa travom izvan kruga. Zbog toga mnogi zaziru od tih krugova, verujući da su ih stvorila natprirodna bića.

Mistične moći

Brojni narodi imaju različita vjerovanja u vezi sa vilinskim prstenovima, ali se sva svode na njihovu vezu sa vilama i natprirodnim bićima, vilinskim plesom oko prstena ili na vjerovanje da je prsten portal između vilinskog carstva i našeg svijeta.

Takođe se vjeruje da mistične krugove formiraju zvijezde padalice, udari groma ili pak vještice. Ovakva uvjerenja ustalila su se u 19. vijeku, od kada datiraju i upozorenja da se u njih ne ulazi, jer one koji zakorače u krug može zadesiti zla kob.

Prema našim vjerovanjima, nesrećnik koji nagazi na vilinsko kolo bolje može izgubiti oči, ili obje ruke, ili sam život. Vjeruje se da vile obično hodaju same, ali kad plešu – u kolu ih je deset. Za njima ostaju tragovi od kopita, a onoga ko ih vidi dok plešu, mogu pretvoriti u drvo, stijenu ili ga odvesti u šumu.