Realizovane aktivnosti iz lokalnog akcionog plana za mlade opštine Danilovgrad - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Realizovane aktivnosti iz lokalnog akcionog plana za mlade opštine Danilovgrad

Sekretarijat za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti objavio je na sajtu Opštine sprovedene aktivnosti nakon usvajanja lokalnog akcionog plana za mlade u 2020. godini.

Kako stoji u izvještaju Opština Danilovgrad je obezbijedila i ustupila prostorije za potrebe omladinskog servisa, čiju adaptaciju i opremanje u vrijednosti od 30 000€ je finansiralo Ministarstvo sporta i mladih.

Omladinski servis je, kako stoji u izvještaju, otvoren 24. jula 2020. godine, i predstavlja multifunkcionalan prostor za potrebe mladih, koji se koristiti za sprovođenje omladinskih aktivnosti.

Opština će u skladu sa Zakonom o mladima obrazovati Lokalni savjet za mlade, kao stručno – savjetodavno tijelo. Objavljen je javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje kandidata za člana Lokalnog savjeta za mlade opštine Danilovgrad.

Lokalni savjet za mlade, kao stručno-savjetodavno tijelo, biće uključen u praćenje sprovođenja omladinske politike na lokalnom nivou u cilju unapređenja, razvoja politike i jačanja saradnje na lokalnom nivou.

Realizacija lokalnog akcionog plana za mlade u 2020. godini

U cilju sprovođenja aktivnosti LAPM-a, kako stoji u izvještaju, sačinjen je plan aktivnosti za 2020. godinu. Realizacija plana je kako se navodi umnogome zavisila od aktuelne situacije izazvane epidemijom COVID – 19.

U izvještaju se navodi i pregled realizovanih i planiranih aktivnosti do kraja 2020. godine po oblastima:

U oblasti zapošljavanja bile su planirane dvije aktivnosti i to podrška razvoju preduzetništva mladih i sprovođenje programa za povećanje konkurentnosti: obezbjeđivanje podrške mladim preduzetnicima u vidu edukacije o kreiranju biznis planova i smanjenje neaktivnosti mladih odnosno mapiranje mladih koji nijesu zaposleni i ne nalaze se u sistemu obrazovanja ili obuka.

Iz oblasti obrazovanja bile su planirane četiri aktivnosti i to unapređenje kvaliteta organizacije, realizacije i vrednovanja praktičnog obrazovanja u stručnim školama i univerzitetima, objavljivanje konkursa za stipendiranje najboljih studenata – 35 stipendista, nagrađivanje odličnih učenika i nosioca diplome Luča osnovnih škola i Gimnazije, objavljivanje konkursa za finansiranje projekata NVO uz davanje primata oblasti omladinske politike.

U oblasti učešća mladih u procesima donošenja odluka realizovane su kako se navodi 4 aktivnosti i to razvoj kulture učešća mladih podrška učeničkim parlamentima za aktivnije učešće u životu škole i lokalne zajednice kroz organizovanje sastanaka sa predstavnicima institucija, podrška radu i osnaživanje omladinskog servisa kroz obezbjeđivanje prostora, podrška radu i osnaživanje omladinskog servisa i mladih kroz stvaranje uslova za realizaciju različitih kulturnih događaja (muzika, slikarstvo, vajarstvo, pozorišne predstave, koncerti, obezbjeđivanje mehanizama za njegovanje aktivizma mladih, organizovanje konferencije povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih.

Iz oblasti zdravlja realizovane su 2 aktivnosi, i to uspostavljanje efikasnih međusektorskih informativno-savjetodavnih tijela za mlade i roditelje, uspostavljanje informativno savjetodavnog servisa za mlade u okviru omladinskog servisa na teme: prevencija i očuvanje zdravlja, izazovi adolescencije, vršnjačko nasilje, psihosocijalna podrška – nastaviće se.

Kako se navodi u izvještaju uspostavljen je normativno pravni okvir za sprovođenje omladinske politike gdje su realizovane su 4 aktivnosi, i to: unapređivanje normativne podrške, formiranje Savjeta za mlade na lokalnom nivou, obezbjeđivanje održivog I kontinuiranogfinansiranja omladinske politike, rekonstrukcija, adaptacija i opremanje omladinskog servisa, unapređivanje međusektorske saradnje u oblasti sprovođenja omladinske politike, kontinuiran rad Koordinacionog tijela i omladinskog servisa, redovna evaluacija rada u oblasti omladinske politike, unapređenje informisanja mladih o omladinskoj politici, kontinuirano informisanje mladih o omladinskoj politici i mehanizmima njenog sprovođenja.

 

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Društvo

Stiglo još pet hiljada vakcina Sputnjik V

U Crnu Goru je stigla druga pošiljka od još pet hiljada ruskih Sputnjik V vakcina, čime smo do sada dobili deset od ugovorenih 50 hiljada doza tog proizvođača.

Vakcine su na podgoričkom aerodromu preuzeli ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar ministarstva, Borko Bajić.

“Do sad je, ukupno, u Crnu Goru stiglo je 42 hiljade vakcina. Koristim priliku da motivišem građane i građanke Crne Gore da se obavezno vakcinišu jer je vakcina potpuno sigurna, efikasna i bezbjedna, ali istovremeno upozoravam da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme. Neophodno je da se zajednički pridržavamo epidemioloških mjera kako bismo što prije izašli iz situacije u kojoj se nalazimo”, poručila je Borovinić Bojović.

Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200 hiljada ruskih vakcina.

Tokom predstojeće sedmice, očekuje se da Crna Gora, nakon početne donacije od dvije hiljade Sputnjik V od Srbije, dobije još toliko.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Preminuo Aleksandar Sanja Ilić

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić preminuo je od posljedica kovida 19, saznaje RTS.

Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, a osim toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta.

Kao mladić je nastupao u grupi „Vragolani”, a zatim u grupi „San”.

Njegova pjesma Halo, halo u izvođenju grupe „Aske” predstavljala je Jugoslaviju na takmičenju za pjesmu Evrovizije 1982. godine.

Dvije godine kasnije, Dado Topić i Slađana Milošević sa velikim uspjehom snimaju njegovu kompoziciju Princeza koja je postala i ostala hit.

Grupu „Balkanika” osnovao je 1998. godine, sa kojom organizuje i prvi koncert u junu 2000. godine.

Izdao je više muzičkih albuma: Delta project (Sanja i Sloba, 1987), Plava ptica (Sanja Ilić, 1994), Balkan 2000 (Sanja Ilić i Balkanika, 1999), Balkan koncept (Sanja Ilić i Balkanika, 2004), Oda radosti (Pravac Evropa) (Sanja Ilić, 2006), Ceeepaj (Sanja Ilić i Balkanika, 2009).

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Promocija

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
11°
Ведро
06:0817:40 CET
Осећај: 10°C
Ветар: 5km/h S
Влажност: 54%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
ПонУтоСре
13/5°C
12/6°C
12/0°C

Facebook

Instagram

Najčitanije