Aktivnosti Omladinskog servisa Danilovgrad u 2020. godini - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Aktivnosti Omladinskog servisa Danilovgrad u 2020. godini

Omladinski servis Danilovgrad objavio je na sajtu opšttine Danilovgrad realizovane aktivnosti u 2020. godini.

Kako se navodi u izvještaju realizovane su kulturne aktivnosti, radionice i dio aktivnosti iz projekta šminkanje grada.

PROJEKCIJA FILMA FOREST GUMP

Omladinski servis je 09. 08. 2020. godine realizovao projekciju filma Forest Gump, na obali rijeke Zete, uz podršku Opštine Danilovgrad i Centra za kulturu. Film je, kako se navodi u izvještaju, prikazan po želji i izboru mladih, a na ovaj način su kako kažu pokazali da mladi mogu biti aktivni kreatori i konzumenti kulturnih sadržaja u Danilovgradu.

MEĐUNARODNI DAN MLADIH

U prostorijama Omladinskog servisa obilježen je i 12. avgust, Međunarodni dan mladih. Održana je prezentacija o ostvarivanju omladinske politike od javnog interesa. Događaj je organizovan u saradnji sa nevladinim organizacijama NVO Adp Zid i NVO Don Boško iz Podgorice, koje su sa mladima iz našeg grada razmijenile dosadašnja iskustva i znanja u realizaciji omladinske politike.

PJESNIČKO VEČE

Pjesničko veče organizovano je 15.11.2020. godine, u Centru za kulturu Danilovgrad, uz podršku Opštine Danilovgrad. Pjesničko veče koncipirano je, kako se navodi u izvještaju, u takmičarskoj formi, pa su se te večeri danilovgradskoj publici učesnici predstavili sa po dvije pjesme, domaćeg i stranog pjesnika. Kvalitet recitovanja ocjenjivao je tročlani žiri u sastavu mr crnogorskog jezika i književnosti Svetlana Sekulić, profesorica crnogorskog jezika i književnosti Nada Bajović i predstavnik omladinskih aktivista u Omladinskom servisu Darko Šćepanović.

Za prva tri mjesta bile su obezbijeđene vrijedne novčane nagrade u iznosu od 100 eura za prvo mjesto i po 50 eura za drugo i treće mjesto.

RADIONICA – MENTALNO ZDRAVLJE MLADIH

U okviru omladinskog servisa u saradnji sa NVO ,,Cazas” održana je radionica o mentalnom zdravlju i vođenju redovne mentalne higijene kod mladih. Mladi su imali mogućnost da kroz interakciju sa psihološkinjama, koje su vodile radionicu razmijene mišljenja, iskustva ,ali i probleme sa kojima se mladi suočavaju. Ovu priliku mladi su iskoristili da porazgovaraju sa stručnim licima i o problemima sa kojima su se suočili u okviru pandemije izazvane Korona virusom.

POZORIŠNA PREDSTAVA ANTIGONA

U organizaciji Omladinskog servisa, u saradnji sa Centrom za kulturu Danilovgrad, učenici JU Gimnazija „Petar I Petrović Njegoš“ iz Danilovgrada su prikazali predstavu Antigona.

RADIO EMISIJE ZA MLADE

U ulozi voditelja na Radiju Danilovgrada svakog ponedeljka od 10 h možete slušati omladinskog aktivistu Jovana Popovića, koji sa svojim gostima obrađuje teme koje su od suštinskog značaja za mlade. Emisija je koncipirana da i mladi talentovani učenici, studenti, sportisti, aktivisti imaju svoj prostor i vrijeme gdje sa danilovgradskom javnošću mogu podijeliti svoja znanja i iskustva. Do sada su, kako se navodi u izvještaju za 2020. godinu, imali dvije emisije. U prvoj emisiji, sa psihološkinjom Elenom Miletić, obrađena je tema Problemi i borbe sa kojima se mladi susrijeću u procesu sazrijavanja, a u drugoj emisiji sa aktivistkinjom Nikolinom Milić govorilo se o značaju omladinskog aktivizma. U okviru emisija promovisaće se aktuelnosti i akcije koje realizuje omladinski servis.

PROMOCIJA EVROPSKE OMLADINSKE KARTICE

Evropska omladinska kartica (EYCA) je kartica prepuna benefita za sve mlade od 15-29 godina. Kartica je potpuno besplatna a mladi korišćenjem ove kartice mogu sebi obezbijediti popuste u čak 200 objekata u zemlji i preko 7000 popusta u Evropi. Na promociji ove kartice koja je održana petnaestog oktobra, prisustvovalo je trideset mladih, a posredstvom našeg omladinskog servisa kartica sada već ima stotinu novih korisnika, čiji broj raste svakog mjeseca.

PROJEKAT „ŠMINKANJE GRADA“

U okviru projekta “Šminkanje grada” planirano je da se javne površine u Danilovgradu “ožive” vedrim bojama, kroz umjetnički izraz mladih. Projekat je nastao na inicijativu omladinskog servisa Danilovgrad, uz saglasnost Ministarstva sporta i mladih i finansijsku podršku Opštine Danilovgrad. Iz Omladinskog servisa Danilovgrad pozvali su sve mlade da se pridruže realizaciji projekta i da svojim kreativnim idejama doprinesu idejnim riješenjima. Predlozi se mogu slati na mail: [email protected], broj telefona: 067230697 ili direktno saopštiti u Omladinskom servisu, svakog dana od 10 do 14 sati. Projekat će biti realizovan u narednom periodu, u skladu sa vremenskim prilikama.

Realizacija dijela Projekta „Šminkanje grada“

Projekat ,,Šminkanja grada“ počeo je svoju realizaciju početkom decembra 2020. godine, kada je Omladinski servis u saradnji sa partnerima iz EU Delegacije u Crnoj Gori oslikao tri kontejnera na novom dječijem igralištu u Pažićima. Realizacija projekta uspješno je započeta zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine Danilovgrad koja je mladima donirala sav potreban materijal za nesmetanu realizaciju akcije.

Kontejneri su obezbijeđeni zahvaljujući inicijativi Eko mreže Danilovgrad koju čine NVO ISOP, NVO SIOP, Inicijativa za Zelenu Zetu i NVO “Rural Urban” (Portal Volim Danilovgrad). Donaciju je obezbijedila Delegacija EU u Crnoj Gori posredstvom EU Info centra.

AKCIJA „DONIRAJ BOMBICU ZA GRAD“

U susret novogodišnjim praznicima, Omladinski servis Danilovgrad pokrenuo je volontersku akciju ,,Doniraj bombicu za grad“, u okviru koje su, kako se navodi u izvještaju, u Omladinskom servisu prikupljeni ukrasi za unošenje praznične euforije u Danilovgradu. Akciji se pridružila Opština Danilovgrad koja je finansijski podržala akciju Omladinskog servisa. U susret praznicima mladi Danilovgrada su obradovali mlade Spuža i organizovali akciju kićenja u tom dijelu našeg grada.

Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Društvo

Stiglo još pet hiljada vakcina Sputnjik V

U Crnu Goru je stigla druga pošiljka od još pet hiljada ruskih Sputnjik V vakcina, čime smo do sada dobili deset od ugovorenih 50 hiljada doza tog proizvođača.

Vakcine su na podgoričkom aerodromu preuzeli ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar ministarstva, Borko Bajić.

“Do sad je, ukupno, u Crnu Goru stiglo je 42 hiljade vakcina. Koristim priliku da motivišem građane i građanke Crne Gore da se obavezno vakcinišu jer je vakcina potpuno sigurna, efikasna i bezbjedna, ali istovremeno upozoravam da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme. Neophodno je da se zajednički pridržavamo epidemioloških mjera kako bismo što prije izašli iz situacije u kojoj se nalazimo”, poručila je Borovinić Bojović.

Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200 hiljada ruskih vakcina.

Tokom predstojeće sedmice, očekuje se da Crna Gora, nakon početne donacije od dvije hiljade Sputnjik V od Srbije, dobije još toliko.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Preminuo Aleksandar Sanja Ilić

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić preminuo je od posljedica kovida 19, saznaje RTS.

Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, a osim toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta.

Kao mladić je nastupao u grupi „Vragolani”, a zatim u grupi „San”.

Njegova pjesma Halo, halo u izvođenju grupe „Aske” predstavljala je Jugoslaviju na takmičenju za pjesmu Evrovizije 1982. godine.

Dvije godine kasnije, Dado Topić i Slađana Milošević sa velikim uspjehom snimaju njegovu kompoziciju Princeza koja je postala i ostala hit.

Grupu „Balkanika” osnovao je 1998. godine, sa kojom organizuje i prvi koncert u junu 2000. godine.

Izdao je više muzičkih albuma: Delta project (Sanja i Sloba, 1987), Plava ptica (Sanja Ilić, 1994), Balkan 2000 (Sanja Ilić i Balkanika, 1999), Balkan koncept (Sanja Ilić i Balkanika, 2004), Oda radosti (Pravac Evropa) (Sanja Ilić, 2006), Ceeepaj (Sanja Ilić i Balkanika, 2009).

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Promocija

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
11°
Ведро
06:0817:40 CET
Осећај: 10°C
Ветар: 5km/h S
Влажност: 54%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
ПонУтоСре
13/5°C
12/6°C
12/0°C

Facebook

Instagram

Najčitanije