manastir ostrog

Manastir Ostrog je podigao Sveti Vasilije Ostroški 1665.godine, ispod Ostroških greda. Manastir Ostrog je smješten u planinskom masivu Ostroških greda, na području između Danilovgrada i Nikšića.

Područje na kome se manastir nalazi u istorijsko-geografskom smislu pripada brdskom plemenu Bjelopavlići. Sama imenica “ostrog” izvodi se od staroslovenskog “ostrog”- utvrđenje, utvrđeno mjesto.

Sveti Vasilije smatra se čudotvorcem i iscjeliteljem. Duhovni kompleks čine Gornji i Donji manastir.

Gornji manastir je smješten u prirodnom pećinskom udubljenju, koga čine dvije pećinske crkvice: Donja, posvećena Vavedenju presvete Bogorodice iz 1774.godine i Gornja crkva, posvećena Časnom krstu iz 1665.godine. Najveće posjete svetilištu, sa svih strana, su na dan Svetog Vasilija Ostroškog 12.maja, na Trojičin dan, Petrov dan, dan Velike Gospojine.

Donji manastir sa crkvom Svete Trojice iz 1824.godine, konakom i bogoslovijom iz 1742.godine. U ovom manastirskom sklopu hercegovački mitropolit Vasilije Jovanović je, poslije smrti, proglašen za Svetitelja. On je osnovao crkvu isposnicu, posvećenu Sv. Krstu 1665.godine.

Na platou iznad Donjeg manastira podignuta je crkva Svetog mučenika Stanka, čija izgradnja je započeta 1.juna 2003., a dovršena je je krajem 2004. god.

Manastir Ostrog spada među najposjećenije manastire na Balkanu. Posjećuju ga u grupama i pojedinačno pripadnici raznih vjera, iz svih krajeva svijeta.

Ostala znamenja Danilovgrada

Izvor: TOD