Dani divljeg šipka

U Donjem Zagarču održana je manifestacija “Dani divljeg šipka”, na kojoj su mještani, njih tridesetak, izložili domaće proizvode od nara. Manifestaciju je organizovala  Mjesna zajednica uz podršku Ministarstva poljoprivrede, lokalne uprave i Turističke organizacije, sa nadom da će divlji šipak dobiti mjesto koje mu u prirodi pripada.

U okviru prvog dana manifestacije “Dani divljeg šipka”, u petak, u Donjem Zagarču, u prepunoj sali doma mjesne zajednice organizovana je edukativna radionica za poljoprivrednike ovog kraja.

Detalj sa radionice ; Foto: Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji

 

Interesantne teme i zainteresovanost poljoprivrednika doprinijele su velikoj posjećenosti i uspjehu same radionice.

O uzgoju divljeg i pitomog nara, tehnologiji proizvodnje soka od nara, čuvanju vina i puštanju jakih alkoholnih pića u promet govorili su mr Ljiljana Pajović, Bojana Stanišić, Danijela Zuber a moderator radionice je bio mr Nebojša Veličković.

Nakon uvodne riječi Dušana Šćepanovića radionicu je otvorila petogodišnja djevojčica Dunja Stanišić recitacijom pjesme “Jesen”.

 

Drugi dan manifestacije “Dani divljeg šipka”, bio je rezervisan za izlagače ali i za bogat kulturno umjetnički program.
Uživalo se u dječjim recitacijama i muzici, čašici vina ali i piva napravljenog od šipka. Moglo se takođe uživati i u drugim domaćim proizvodima kao što je pršut, domaći sir i patišpanj.

 

Raštan bez ijedne mane!

Takođe, u okviru sajma je bilo organizovano i kuvanje tradicionalnog crnogorskog jela raštana, o čijoj dobroj pripremi govori činjenica da nije ostao ni tanjir.

Učenici Osnovne škole “Blažo Mraković” su izlagali rukotvorine i ukrase posvećene divljem šipku, a novac sakupljen od prodaje je namijenjen kupovini potrebnih stvari za opremanje učionica.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.