Connect with us

Ekonomija

MFSS: Državni dug 4,1 milijardu eura

Objavljeno

dana

Cash Money Euro Currency Counting

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ukupan državni dug na kraju prošle godine iznosio je 4,09 milijardi eura, što je 83,79 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja procijenilo na 4,88 milijardi eura.

Prema izvještaju Ministarstva o stanju državnog duga na dan 31. decembar prošle godine, ukupan državni dug, sa depozitima, iznosi 3,63 milijarde ili 74,3 odsto BDP-a, piše Dan.

U odnosu na kraj 2020. godine, državni dug je smanjen za 240 miliona eura, dok je u odnosu na 30. septembar 2020. uvećan za 430 miliona eura.

Upravo između septembra i decembra 2020. godine se desilo najveće zaduženje u istoriji Crne Gore od 750 miliona eura.

To zaduženje je realizovano nekoliko dana po stupanju nove Vlade na funkciju, a, kako su pojasnili, za njim je posegnuto, jer u državnoj kasi nije bilo novca za još mjesec.

Nova Vlada Zdravka Krivokapića je počela sa radom 4. decembra, a pozajmica je realizovana nekoliko dana kasnije.

“Spoljni dug iznosio je 3,69 milijardi eura, odnosno 75,56 odsto BDP-a, dok je unutrašnji dug iznosio 401,54 miliona eura, odnosno 9,51 odsto BDP-a”, navodi se u dokumentu.

Depoziti su na kraju prošle godine iznosili 464,02 miliona eura, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost na 31. decembar 61,51 milion eura, ili 9,51 odsto BDP-a.

Godinu ranije, na kraju 2020, državni dug je iznosio 4,33 milijarde eura, od čega je spoljni dug bio 3,84 milijarde, a unutrašnji 495,56 miliona eura.

“Tokom četvrtog kvartala prošle godine došlo je do rasta državnog duga u odnosu na treći prošlogodišnji kvartal, prije svega usljed rasta ino duga koji je prouzrokovan povlačenjem sredstava iz aktivnih kreditnih zaduženja, imajući u vidu da tokom četvrtog kvartala nije bilo novih kreditnih aranžmana”, rekli su iz Ministrstva.

U četvrtom kvartalu povučeno je ukupno 50,32 miliona eura, od čega se 16,51 milion eura, odnosno 18,71 miliona USD, odnosilo na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo.

“Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, razvojapoljoprivrede, unapređenja putne infrastrukture, nabavku vojne opreme i slično u toku četvrtog kvartala prošle godine povučeno je oko 33,81 milion eura”, precizirali su iz Ministarstva.

Tokom četvrtog kvartala prošle godine, kako su naveli, izvršena je otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 37,37 miliona eura, od čega se 14,97 miliona eura odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 22,4 miliona eura.

“U istom periodu otplaćena je i kamata u iznosu od 34,42 miliona eura, od čega je otplata domaće kamate iznosila 1,64 miliona eura, dok je otplata ino kamate iznosila 32,78 miliona eura”, zaključuje u izvještaju.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Ekonomija

Stavljen na javnu raspravu: Budžet Danilovgrada za 2023. planiran na 6.951.500,00€

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Predsjednik opštine Danilovgrad je Zaključkom broj 01-400/22-2149/1 od 25.11.2022. godine, utvrdio Nacrt Odluke o budžetu Opštine Danilovgrad za 2023. godinu, i isti stavio na javnu raspravu.

Povodom Nacrta Odluke o budžetu Opštine Danilovgrad za 2023. godinu organizuje se javna rasprava, koja će trajati 15 dana, počev od 25.11.2022. godine, zaključno sa 09.12.2022. godine.

Javni uvid u Nacrt Odluke o  budžetu Opštine Danilovgrad za 2023. godinu može se izvršiti u prostorijama Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj, Trg 9. decembar Danilovgrad.

Centralna javna rasprava povodom ovog Nacrta, održaće se u Velikoj Sali Skupštine Opštine Danilovgrad dana  05.12.2022. godine, sa početkom u 12,00 časova.

Javnu raspravu će sprovesti Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj Opštine Danilovgrad.

Primjedbe, predlozi i sugestije dostavljaju se u pisanoj formi Sekretarijatu za finansije i ekonomski razvoj, Trg 9. decembar Danilovgrad ili na e-mail: [email protected]  do  isteka roka za javnu raspravu.

Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj razmotriće primjedbe, predloge i sugestije učesnika javne rasprave, nakon čega će sačiniti Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

U nastavku nacrt odluke o budžetu opštine Danilovgrad za 2023. godinu

 

 

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Očekuju 486 GWh viška

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Energetskim bilansom za narednu godinu, koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Vlade, planiranje višak električne energije od 486 gigavatsati (GWh).

“Planirana je potrošnja električne energije od 3.112 GWh, a proizvodnja od 3.598 GWh, što je za 12,83 odsto više od procjene ostvarenja u ovoj godini, pa se projektuju viškovi od 486 gigavatsati”, kazao je na sjednici Vlade državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Sahmanović.

Naveo je daje Rudnik uglja planirao prozvodnju od dva miliona tona, od čega 87 odsto za pljevaljsku termoelektranu. Ukupan promet naftnih derivata planiran je na 394.783 tone, 7,1 odsto više od procjene potrošnje u ovoj godini.

“Iz energetskog bilansa se može zaključiti da od ukupnih potreba za energijom Crnoj Gori u ovoj godini nedostaje 40,14 odsto, a u narednoj godini se planira 35,79 odsto”, rekao je Sahmanović i dodao da najveći uticaj na ukupni deficit energije imaju naftni derivati i prirodni gas, koji po planu za2023. godinu čine 46,59 odsto ukupne potrošnje energenata, koji se u potpunosti uvoze.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović naveo je da Crna Gora mora da krene u izgradnju energetskih objekata, jer je to jedini način da umanjimo zavisnost od uvoza energenata. Kazao je da su pokrenuti “ozbiljni razgovori” da se u Luci Bar izgradi LNG terminal (terminal za tečni prirodni gas).

“To je dugoročno razmišljanje o ekonomskoj nezavisnosti naše zemlje i dovođenja još j ednog energenta koj i može u nekom narednom periodu da stvori mogućnost da građani osjećaju veću sigurnost”, rekao je Abazović.

Vlada je prihvatila da kondo hotel R u blizini ski staze, koj i treba dabude završen 2025. godine u Kolašinu, bude uvršten na listu objekata čiji vlasnici mogu da prodaju apartmane zainteresovanim za crnogorsko državljanstvo. Ne pominje se koja kompanija gradi hotel, ali se navodi da će imati 4 zvjezdice i 107 apartmana, te da će izgradnja koštati 6,4 miliona eura i da je Adriatik banka dala garanciju od milion eura.

Kvota za strance 21,45 hiljada

Vlada je utvrdila godišnju kvotu od 21,45 hiljada dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u narednoj godini. Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović je na sjednici Vlade kazao da se od tog broja izdvaja 5,5 hiljada dozvola za privremeni boravak i rad stranaca koje Ministarstvo može dodatno raspodijeliti na pojedine namjene, u skladu sa potrebama tržišta rada, a na zahtjev Zavoda za zapošljavanje.

“Za zapošljavanje stranaca utvrđuje se 13,53 hiljada dozvola, a za sezonsko zapošljavanje 2,4 hiljada, odnosno iz ukupno utvrđenog broja raspoređeno je 15,95 hiljada dozvola”, precizirao je Adrović.

Najviše dozvola je opredijeljeno za građevinarstvo i usluge smještaja i ishrane. Adrović je objasnio da su zahtjevi poslodavaca bili veći, ali da je Ministarstvo, vođeno stanjem na tržištu rada, pokušalo da dođe do optimuma kako ne bi došlo do problema u navedenim sektorima.

“Apelujem na ZZZ i poslodavce da u pripremama za narednu sezonu i pokušaju sa prekvalifikacijama domaće radne snage”, dodao je Adrović.

Izvor: Pobjeda

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Ведро
06:5016:12 CET
Осећај: 4°C
Ветар: 11km/h N
Влажност: 61%
Притисак: 1022.01mbar
УВ индекс: 0
УтоСреЧет
13/5°C
13/7°C
13/8°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']