Connect with us

NVO Sektor

Mitar Radonjić, NVO ISOP: “NVO sektor postao VO sektor”

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ne mogu a da ne primijetim muklu tišinu NVO sektora u Crnoj Gori. NVO bi po pravilu trebao biti korektivni faktor društva ukazujuću na manjkavosti sistema i nudeći pomoć u iznalaženju adekvatnog rješenja gdje je to moguće, ali avaj, kod nas to očigledno nije slučaj – makar ne, aproksimativno, poslednjih pola godine. Neko sa strane bi rekao – NVO sektor u Crnoj Gori ne radi svoj posao ili možda NVO sektor u Crnoj Gori nema kapaciteta ali istina je sledeća – nevladin sektor u Crnoj Gori malo po malo, ali sigurno postaje Vladin sektor. Ne formalno, ali suštinski sigurno, saopštio je Mitar Radonjić iz NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku.

Dugi niz godina sam u NVO sektoru jasno, objektivno i suštinski karakterisan kao kritički nastrojen ali uvijek spreman da zajedno sa donosiocima odluka partnerski radim na rješavanju ključnih društvenih problema, najviše u oblasti socijalnih pitanja, ali mi nikad nije palo na pamet da svoj društveni aktivizam i civilni angažman zamijenim angažmanom u državnoj upravi, za razliku od nekih saopštio je Radonjić navodeći  da je činjenica da je veliki broj civilnih aktivista prepoznatih kao kritički nastrojenih ( do skoro kritički nastrojenih ) svoj dalji angažman nakon prošlogodišnjih izbora nastavilo na visokim pozicijama u organima državne uprave i političkih partija nakon čega su najglasnije NVO u potpunosti zamukle. Gledano sa strane, državna uprava postaje transparentnija, profesionalnija i neko će reći inkluzivnija dolaskom doskorašnjih civilnih aktivista na visoke državne funkcije ali istina je drugačija – došli su po svoje, po ono za šta su se godinama borili – za lični interes i interes određenih centara moći, istini za volju uz vrlo jaku podršku bilateralnih ali i međunarodnih donatora, pa se pitam da li je današnja crnogorska realnost zapravo rezultat projekta NVO sektora u Crnoj Gori koji je godinama djelovao kao ekspozitura raznih inostranih službi, bilateralnih i međunarodnih donatora?, pita se Radonjić.

Ako pogledamo statistički – iz 7 od 10 najvećih NVO u Crnoj Gori su kadrovi raspoređeni po rukovodećim pozicijama dok je nemali broj njih u poslednjih pola godine imenovan u razna tijela, Savjete i slično, pa ne treba čuditi muk NVO sektora u Crnoj Gori ali ono što sve nas treba začuditi jeste muk svih onih NVO koje su svjesne da je na sceni jedan izuzetan monopolistički akt koji ništa dobro crnogorskom društvu donijeti neće, nastavlja Radonjić.

Da li je u pitanju strah da se ne zamjere dojučerašnjim ,,kolegama” iz NVO sektora i ne ostanu bez finansiranja ili je zaista NVO sektor u Crnoj Gori bez ikakvih kapaciteta otkako je novonastala politička prekompozicija stupila, to još uvijek nisam siguran ali ono što zasigurno znam jeste da je NEVLADIN sektor postao VLADIN, da li putem imenovanja civilnih aktivista na rukovodeće pozicije, da li putem bliskih rodbinsko-familijarnih odnosa ili putem bliskih prijateljskih veza je nebitno jer je činjenica da je NVO u Crnoj Gori postao potpuno marginalizovan i ako moje kolege/nice nastave da saginju glavu, povijaju kičmu i lažno se osmjehuju na sve ovo što se dešava onda se plašim da će se opravdati one tvrdnje da NVO sektor u Crnoj Gori služi samo u instant svrhe, mada su se neki dobro ,,instantizovali”, zaključio je u saopštenju Radonjić.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

NVO Sektor

U Crnoj Gori u toku Ekomobilizacija

Published

on

By

Akcija sadnje ilustracija Canva

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Nakon godina i godina devastacije crnogorskih šuma što požarima što nelegalnom sječom, inicijativa “Ozelenimo Crnu Goru” poziva na mobilizaciju građane Crne Gore kako bi započeli obnovu naših devastiranih šuma i time ublažili efekte klimatskih promjena, prenosi portal Zumiraj.me.

Na facebook stranici “Ozelenimo Crnu Goru” predstavljeni su timovi kojima se možete priključiti putem maila [email protected] ili putem njihove stranice. Takođe napominju da svako ko želi na bilo koji način da pomogne izgradnju mehanizma i da kako kažu zajedno okrene “novi list” kako bi obnovili devastirane šume, zaštitili autohtone vrste i podigli svijest o važnosti zaštite životne sredine je dobrodošao.

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

U Danilovgradu osnovan Centar za istraživanje anarhije

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Vodeći se onom starom, vremenom dokazanom doktrinom da ,,ne može čovjek osvojiti slobodu djelovanja držeći se podalje od djelovanja, niti može dosegnuti savršenstvo pukim povlačenjem iz svijeta”, grupa entuzijasta – okupljena oko potrebe za formiranjem jednog ovakvog centra – riješila je da sva svoja znanja, iskustva, vještine i kompetencije, kaljene kroz razne forme i oblike nenasilne borbe protiv kriminalno-kleptokratskog režima DPS-a, ali i protiv raznih totalitarizama na tlu Balkana u proteklih 15 godina, stavi na raspolaganje crnogorskom društvu, stoji u saopštenju koje je dostavljeno portalu Volim Danilovgrad.

Neformalno, neprofitno udruženje građana, kako dalje stoji u saopštenju, baviće se proučavanjem anarhističkih teorija i praksi, njihovom promocijom i prilagođavanju savremenom kontekstu i društveno-političkim trendovima i tokovima, s ciljem poboljšanja i podstrekavanja istinske, nenasilne i, krajnje alternativne, borbe za uspostavljanje besklasnog društva u Crnoj Gori.

Osim toga, ova grupa, okupljena oko Centra, pružaće svaki vid idejne, ideološke, logističke i savjetodavne podrške svim pojedincima i grupama, koji/e djeluju ili tek planiraju djelovati, u pravcu vođenja nenasilnih štrajkova, kampanja, protesta i performansa protiv svakog vida nepravde. Iz tog razloga Centar će sav svoj rad bazirati – jer to se, da se razumijemo, (k)od anarhista, valjda, i podrazumijeva – samo i isključivo na vaninstitucionalnim, nenasilnim metodama direktne akcije.

“Na kraju, da budemo do kraja jasni, mi se ne zanosimo romantičarskim idejama da ćemo, kako vole reći oni koji nam, godinama, sjede na grbačama, ,,(s)rušti državu i ustavni poredak”, ili da ćemo, jednom i konačno, zatrijeti vladanje kao najsuroviji i najsvirepiji oblik nasilja čovjeka nad drugim čovjekom. Naš cilj je da, kroz nadpolitički rad i razmjenu ideja sa, prvenstveno, mladim ljudima, jednog dana, stvorimo pretpostavku za uspostavljanje istinski besklasnog društva u Crnoj Gori. Jer, ,,opšta jednakost, sinonim pravičnosti, predstavlja samu suštinu anarhizma”.”, zaključuju u saopštenju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
19°
Углавном облачно
06:4018:25 CEST
Осећај: 19°C
Ветар: 6km/h E
Влажност: 88%
Притисак: 1019.3mbar
УВ индекс: 0
НедПонУто
26/12°C
25/11°C
23/9°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']