Connect with us

Društvo

Mještani bez telefonskog signala zbog ometača u zatvoru

Objavljeno

dana

Izvor Dnevne novine

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Mještani Veljeg brda, dijela Spuža, Daljama i Grba dva mjeseca traže odgovor i rješenje od nadležnih zbog toga što nemaju domet na telefonima, a to je uzrokovano ometačima signala na mobilnim uređajima predviđenim da djeluju u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Strpljenje gube, jer zbog nemogućnosti UIKS-a da ograniči unošenje telefona pritvorenicima i osuđenim licima oni ispaštaju. Ometači su toliko jaki da se njihov efekat osjeća na mnogo većoj površini od one u okviru spuškog zatvora, pišu Dnevne novine.

Tim povodom pojedinci su se obraćali pravnoj službi UIKS-a, a reagovali su i zajednički kroz potpisivanje peticije za rješavanje ovog problema. Odgovor još čekaju. Naime, mještanka Veljeg brda, čije je ime poznato redakciji, u razgovoru za Dnevne novine navela je da su prije dva mjeseca potpisali peticiju i svakodnevno očekuju da im se neko od nadležnih javi, jer računi stižu i dužni su uredno da plaćaju usluge telefona i intemeta, a praktično ih i ne koriste.

Ona pojašnjava da kada neko želi njih da dobije, to je gotovo nemoguće, a ako oni žele nekoga da pozovu ili ostvare komunikaciju putem aplikacija za čije aktiviranje je potreban internet to uspijevaju izlaskom iz kuće, tražeći po dvorištu mjesto na kojem ima signala.

“Dva mjeseca muku mučimo sa dometom, signala nemamo zbog UIKS-a. Izgleda da su u posljednjih par mjeseci pojačali ometače ili im je stigla savremenija oprema. To nama ide na štetu, a niko da nađe rješenje. U nužnim situacijama ne možemo ostvari ti odmah komunikaciju, moramo da tražimo domet”, navela je mještanka Veljeg brda.

OPERATORI NIJESU NADLEŽNI

Tvrdi da su uskraćeni za elementarna prava i da narod sa “ove” strane zidina treba da trpi. Problem se posebno veliki porodicama koje imaju djecu, kojima je za završavanje školskih obaveza nužna internet komunikacija.

“Obraćali smo se i mobilnim operatorima, oni su jasno naveli da to ne mogu da riješe jer to nije u njihovoj nadležnosti. S druge strane, usluge nam uredno naplaćuju. Konkretno, mi u kući izdvajamo 100 eura mjesečno za internet i kablovsku, kao i postpejd račune telefonima”, navela je ona.

Ona slikovito objašnjava kako izgleda kad pokušavaju da ostvare komunikaciju.

“Izađemo iz kuće, šetamo po dvorištu i tražimo domet da pošaljemo poruku, pozovemo i stojimo na tom mjestu dok ne završimo komunikaciju. Novac odvajamo za te stvari, a usluge nemamo. I ovo nas sve remeti u redovnim aktivnostima. Inače, imali smo i ranije problem da nestaje signala, ali ne može se uporediti sa ovim što se dešava u prethodna dva mjeseca”, zaključuje ona.

PROJEKTI NE SMIJU IĆI NA UŠTRB MJEŠTANA

Strategija izvršenja krivičnih sankcija (2017-2021) predviđa unapređenje tehničke opremljenosti zatvora, a u to spadaju SMART ometači, video-nadzori dr. tehnička oprema. Nedavno je iz UIKS-a saopšteno da je kompletirana nabavka pomenutih ometača za Istražni zatvor Podgorica i započeti su radovi na postavljanju istih. Prije par mjeseci i Ambasada SAD, u saradnji sa Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava, podržala je kupovinu sistema za ometanje signala mobilnih telefona u Istražnom zatvoru u Spužu. Vlada je prethodno nabavila i instalirala dio opreme, a program Ambasade za vladavinu prava je flnansirao kupovinu softvera i opreme koja omogućava, sa velikom preciznošću, ometanje signala mobilnih telefona

Kako je u razgovoru za Dnevne novine kazala mještanka Veljeg brda, nesporno je da je to potreba UIKS-a i oni nemaju ništa protiv realizacije takvih projekata.

“Ali mora se voditi računa da se ne bude nauštrb mještana, naš problem se mora riješiti”, istakla je ona

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Required fields are marked *

Društvo

Put ka Manastiru Ostrog blokiran zbog radova

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ako ste danas krenuli prema najvećem svetilištu u Crnoj Gori, Manastiru Ostrog, vjerovatnoća da ne budete vraćeni nazad je jako mala.

Naime, na “novom” putu koji povezuje opštinu Danilovgrad sa Manastirom, tačnije put koji počinje od mjesta Gorica i vodi ka Ostrogu, vrše se radovi na sanaciji kolovoznih traka koje su, uslijed vremenskih neprilika i uslijed odrona, oštećene.

Ukoliko se odlučite posjetiti Manastir Ostrog, preporučujemo da idete magistralnim putem Danilovgrad – Nikšić, preko Bogetića.

I naš čitala, Vunko Boričić, je juče išao do Manastira Ostrog i došao do kako kaže “blizu pod stijena i gore blokiran put i ne samo ja nego su se svi vraćali.”

Prevalili smo punih 10 km i morali smo se vraćati ponovo do Danilovgrada i ići preko Bogetića, kazao nam je Boričić ukazujući da je u mjestu Gorica potrebno postaviti upozorenje da je put do Manastira neprohodan.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Kolekcija “Znaci pored puta”

Objavljeno

dana

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
Ведро
06:5016:12 CET
Осећај: 4°C
Ветар: 11km/h N
Влажност: 61%
Притисак: 1022.01mbar
УВ индекс: 0
УтоСреЧет
13/5°C
13/7°C
13/8°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']