Connect with us

NVO Sektor

Natura 2000: CDE će ustupiti Agenciji za zaštiti životne sredine preko 120km2 mapiranih staništa

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Crnogorsko društvo ekologa (CDE) je uz podršku Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agencije za zaštitu životne sredine  organizovalo konferenciju pod imenom “Značaj međunarodnih ekoloskih mreža u Crnoj Gori”. 

Crna Gora kao zemlja u procesu Evropskih intgreacija je u obavezi da uspostavi Evropsku ekološku mrežu koja obuhvata područja važna za očuvanje evropski  ugroženih vrsta i staništa – Natura 2000. Prostirući se na preko 18% kopnene površine EU i više od 8% njene morske teritorije, Natura 2000 je najveća koordinirana mreža zaštićenih područja na svijetu. Crna Gora uveliko radi na tome i je do sada istražila i mapirala oko 35 % svoje teritorije prema Direktivi o staništima.

Kako bi unaprijedili taj proces, Crnogorsko društvo ekologa je u toku 2021. godine sprovelo mapiranje Natura 2000 stanišnih tipova u slivovima 4 riječna sliva, pokrivajući oko 120 km2 teritorije (rijeke: Skrbuša, Vranještica, Štitarica i Komarnica).  Svi dobijeni podaci će, kako su saopštili iz CDE-a, biti analizirani i verifikovani od strane kredibilnog eksperta i do kraja jula mjeseca biti ustupljeni Agenciji za zaštitu životne sredine, kao instituciji koja vodi ovaj proces u CG. Radi se od donaciji u vrijednosti od preko 15 000 eura, što olakšava Agenciji da prije uspostavi evropsku ekološku mrežu u Crnoj Gori.

Sa druge strane, tema konferencije je bila i EMERALD – nacionalna mreža zaštićenih područja, na koju se Crna Gora obavezala kao potpisnica Bernske konvencije. Za uspostavljanje ove mreže nijesmo u obavezi da čekamo pristup Evropskoj Uniji, te do tada na ovaj način imamo šansu da očuvamo biodiverzitetski navrijednija područja. 

Pored predstavnice Crnogorskog društva ekologa, na konferenciji su govorili i predstavnici nadležnih institucija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Tamara Brajović, direktorica direktorata za prirodu i Agencije za zaštitu životne sredine, direktor Milan Gazdić, kao i Andrej Sovinc, samostalni savjetnik iz Slovenije, koji je bio direktno uključen u proces uspostavljanja ovih zaštićenih područja kada je Slovenija pristupala EU, koji se uključio online i podijelio iskustvo i naučene lekcije iz Slovenije iz perioda kada je ona radila na uspostavljanju ekoloških mreža.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

„Zazimljavanje pčela“ u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U četvrtak, 18. avgusta 2022. godine, u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču, u 19.00 h, organizovaće se predavanje na temu „Zazimljavanje pčela“, koje mještani Zagarača organizuju u saradnji sa NVO Molekul i opštinom Danilovgrad , dok će se u ulozi predavača naći Vladimir Radulović, tehnički sekretar Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Organizatori su saopštili da je predavanje otvoreno za javnost, pa samim tim, pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju navedenom događaju.

S obzirom na ograničenost mjesta i u cilju kvalitetnije organizacije događaja, potrebno je da se zainteresovani prijave putem Instagram i Facebook stranice ili na mejl [email protected], na način što će nasloviti mejl sa “Prijava za predavanje “„Zazimljavanje pčela“” i u tekstu mejla upisati svoje ime i prezime, kontakt telefon, mejl adresu i zanimanje (ukoliko se kroz jedan mejl prijavljuje više osoba, potrebno je za svaku osobu naznačiti prethodno navedene podatke).

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Zaključeni ugovori između Opštine Danilovgrad i nevladinih organizacija

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Budžetom Opštine Danilovgrad opredijeljeno je 27.816,00 eura za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija.

U skladu sa članom 4 Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, nevladinim organizacijama sa posebnim statusom dodijeljena su sredstva u iznosu od 8.344,80 eura, i to:

  • NVO „Rastimo zajedno“ – 4.174,80 eura i
  • NVO „Klub dobrovoljnih davalaca krvi“ – 4.170,00 eura.

Preostala sredstva, u iznosu od 19.471,20 eura, dodijeljena su nevladinim organizacijama koje su ispunile uslove Konkursa i kriterijume iz Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava nevladinim organizacijama, na osnovu bodova koje su utvrdili nezavisni procjenjivači, i to:

  • NVO „Matrix“ – 3.870,00 eura
  • NVO „Oro“ – 3.800,00 eura
  • NVO „Savjet za implementaciju omladinske politike“ – 3.280,00 eura
  • NVO „Udruženje građana i poštovalaca Bjelopavlića-Bijeli Pavle“ – 2.250,00 eura
  • NVO „Etnografski muzej Danilovgrad“ – 2.150,00 eura
  • NVO „Zavičaj“ – 2.050,00 eura
  • NVO „Otvorena škola“ – 2.071,20 eura

Dana 29. jula 2022. godine, Predsjednik Branko Bošković održao je sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija, dobitnicima sredstava, radi zaključivanja ugovora. Sastanku je prisustvovala Olivera Pavićević, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, koja je prisutnima predočila proceduru i obrazložila Odluku o raspodjeli sredstava nevladinim organizacijama za 2022. godinu, koju je donijela Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, a čiji je potpisnik predsjednik Komisije, Dejan Vuković.

Predsjednik Opštine, Branko Bošković, je čestitao dobitnicima sredstava na dobro osmišljenim i prijeko potrebnim projektima i izrazio želju za bliskom saradnjom sa nevladinim sektorom jer, kako je on rekao, sa dva različita polazišta, ipak, Opština i nevladin sektor imaju isti cilj, a to je unapređenje i poboljšanje uslova života naših građana i građanki. Zaključene ugovore možete pogledati u nastavku

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije