Connect with us

Izbori 2022

Nova vlast za najviše 30 dana: OIK Danilovgrad donijela odluku o proglašenju konačnih rezultata izbora

Opštinska izborna komisija proglasila je danas konačne rezultate lokalnih izbora u Danilovgradu, koji su održani 23. oktobra. Odluka je donijeta gotovo jednoglasno. Dva člana OIK-a bili su uzdržani.

Prema rezultatima Opštinske izborne komisije, raspodjela mandata je:

1. “Prava stvar – koalicija Stabilno naprijed za Danilovgrad” – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate i Liberalna partija – Branko Bošković – deset mandata 

2. Građanska inicijativa “21. maj” – Branko Baletić – nula mandata 

3. Ujedinjeni za pravi grad – jedan mandat 

4. Evropa sad – “Za Danilovgrad” – osam mandata 

5. Aleksa Bečić – Demokrate – “Idemo ljudi” – četiri mandata 

6. SDP i Građani – “Svim srcem za Danilovgrad” – jedan mandat

7. Dritan Abazović – “Može Danilovgrad! Može Crna Gora!” – Građanski pokret URA – dva mandata 

8. “Preokret za Danilovgrad” – Vuk Iković – jedan mandat

9. SNP – “Temeljno za Danilovgrad” – jedan mandat

10. Demokratski front – “Za budućnost Danilovgrada” – pet mandata 

11. “Danilovgrađani naša snaga” – nula mandata 

Rok za zakazivanje Skupštine je 15 dana od danas dok se prva sjednica, prema zakonu, mora održati najkasnije 15 dana od dana zakazivanja.

 

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

“Stekli se i formalni preduslovi za otpočinjanje istorijske smjene trodecenijske DPS vlasti u Danilovgradu”

“Na oktobarskim izborima građani su nedvosmisleno, pružajući bezmalo dvotrećinsku podršku subjektima doskorašnje opozicije i novih snaga i pokreta, potvrdili i dodatno učvrstili volju iskazanu 30. avgusta 2020. godine – da žele promjene nabolje i da ne žele ljude iz DPS-a i njihovih višegodišnjih partnera na mjestima odlučivanja”

Stekli su se i formalni preduslovi za otpočinjanje procesa istorijske smjene trodecenijske DPS (Demokratska partija socijalista) vlasti u opštini Danilovgrad, saopšteno je danas iz izbornih lista Pokreta Evropa sad, Demokratskog fronta (DF) i Demokratske Crne Gore u Danilovgradu

Oni su kazali da je Opštinska izborna komisija (OIK) Danilovgrad, na juče održanoj sjednici, proglasila konačne rezultate izbora održanih 23. oktobra 2022. godine.

“Na oktobarskim izborima građani su nedvosmisleno, pružajući bezmalo dvotrećinsku podršku subjektima doskorašnje opozicije i novih snaga i pokreta, potvrdili i dodatno učvrstili volju iskazanu 30. avgusta 2020. godine – da žele promjene nabolje i da ne žele ljude iz DPS-a i njihovih višegodišnjih partnera na mjestima odlučivanja”, ističe se u saopštenju izbornih lista Pokreta Evropa sad, DF i Demokratske Crne Gore u Danilovgradu koje potpisuju Aleksandar Grgurović, Velimir Đoković i Duško Stijepović.

Oni su dodali da je njihovo zadovoljstvo time veće što pregovori za formiranje buduće vlasti teku planiranom dinamikom i u pozitivnoj atmosferi, koju karakteriše međusobno poštovanje, ali i uvažavanje različitosti i posebnosti svakog od učesnika pregovora koji, iznad svega, počivaju na demokratskim principima i jasno iskazanoj izbornoj volji Danilovgrađanki i Danilovgrađana.

“Stoga, u danima pred nama pokazaćemo da nam funkcije nisu iznad interesa grada i opštine, kako je to bio slučaj u godinama i decenijama iza nas u srcu Bjelopavlićke ravnice. Međutim, na osnovu ogromnog povjerenja koje su sugrađani ukazali našim listama, pružena nam je prilika da odlučno raskinemo sa višedecenijskom nezakonitom praksom i zaustavimo agoniju u koju je DPS vlast uvela danilovgradsku opštinu, njenu privredu i njene građane. Mi nemamo pravo da tu šansu ne iskoristimo. Danilovgrađani su pokazali kako je to kad uzmu stvar u svoje ruke, a mi smo tu da kroz novu vlast, konačno oblikujemo Danilovgrad po mjeri njegovih građana”, piše u saopštenju.

Prema podacima OIK Danilovgrad koji su objavljeni 24. oktobra za koaliciju Stabilno naprijed za Danilovgrad – Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate glasalo je 2.495 birača, njih 207 glas je dalo Građanskoj inicijativi 21. maj, a listi Ujedinjeni za pravi grad glas je dalo 288 građana.

Danilovgrad: DPS i SD 10, Evropa sad 8, DF 5, Demokrate 4, URA 2 mandata…
Pokret Evropa sad, za Danilovgrad dobio je 2.110 glasova, Demokrate 1.154, a lista Socijaldemokratska partija i građani 364.

Za GP URA glasalo je 484 Danilovgrađana, Preokret za Danilovgrad 296, Socijalističku narodnu partiju 323, a za Demokratski front njih 1.361.

Lista Danilovgrađani naša snaga dobila je povjerenje 135 građana.

NASTAVI SA ČITANJEM

Izbori 2022

DIK odbila žalbu Biljane Jovović, rok za Ustavni sud od trenutka primanja rješenja 48 sati

Bivša predsjednica opštine Danilovgrad je prošle godine podnijela krivičnu prijavu protiv Jovović zbog prepravljanja iznosa zarade kako bi podigla kredit, te da je priznala umiješanost oko zloupotrebe pečata nekadašnje Direkcije za saobraćaj. Jovović je podnijela žalbu OIKu i DIKu zbog muzike na biračkom mjestu. Žalbe odbijene.

Biljana Jovović podnijela je Prigovor broj: 532 dana 30.10.2022. godine u 10:45 sati Državnoj izbornoj komisiji na Rješenje OIK Danilovgrad broj: 301 od 27.10.2022. godine.

U prigovoru navodi da je Rješenje Opštinske izborne komisije Danilovgrad, na koje ulaže prigovor nezakonito. Da je u prethodno sprovedenom postupku u ovom predmetu, ukazala da je tokom izbornog dana – 23.10.2022, a u toku procesa glasanja u sklopu biračkog mjesta bila otvorena kafana – bife Dom penzionera u kojoj se nalazilo sve vrijeme više lica koji su pjevanjem i komentarima uticali na izborni proces kao i biračko opredjeljenje birača. Ovim su direktno prekršene odredbe 71 Zakona o izboru odbornika i poslanika, jer nije prekinuto glasanje dok se ne uspostavi red i te činjenice nijesu unešene u zapisnik o radu biračkog odbora. Dalje navodi da je OIK Danilovgrad
postupajući po prigovoru donijela osporeno Rješenje kojim odbija prigovor kao neosnovan konstatujući da uvidom u Zapisnik o radu ovog biračkog odbora za BM 2 nije evidentirana primjedba koja bi potvrdila moje tvrdnje, te da su članovi OIK-a između ostalog obilazili i to biračko mjesto tokom izbornog dana i nijesu zatekli navedene nepravilnosti. Nadalje se konstatuje da na nepravilnosti koje navodi nije
ukazano ni od strane akreditovanih posmatrača CDT-a koji su bili na tom biračkom mjestu.

Tvrdi da ovakve konstatacije su neodržive i ne predstavljaju pravilno utvrđeno činjenično stanje iz sljedećih razloga što je u prigovoru jasno navela da nepravilnosti koje ističe i koje su uticale na izjašnjavanje birača tokom izbornog dana nijesu unesene u zapisnik, što je i jedan od elemenata na kojim ulože prigovor, da se u obrazloženju ne navodi koji članovi OIK-a su posjetili biračko mjesto, u kom vremenu i ne navodi se zapisnik ili informacija o tome kako bi se na validan način na tome mogla zasnovati tvrdnja ili utvrditi odlučna činjenica, kao i da se ne navodi na koji način je OIK utvrdila da akreditovani posmatrači CDT-a nijesu ukazali na nepravilnosti, da li OIK imala uvid u neki posebni zapisnik, saslušala posmatrače CDT-a ili drugi način na osnovu kojeg bi iznijela ove tvrdnje. Ističe da je OIK mogla i trebala, a postupajući po prigovoru između ostalog izvršiti uvid u evidenciju prometa kafane — Klub penzionera (paragon blokovi) i uvidjeti da je na dan izbora 23.10.2022. kafana ostvarila promet, pružala usluge i iste naplaćivala, a što ne bi bilo moguće da je ista bila zatvorena, odnosno da moje tvrdnje iz prigovora nijesu tačne.

Nadalje, OIK je činjenice na kojima zasniva izreku Rješenja trebala potkrijepiti konkretnim dokazima, a ne zasnovati ih na opštim konstatacijama kako bi se nesporno moglo utvrditi pravilno i vjerodostojno utvrđeno činjenično stanje.

Konačno predlaže da Državna izborna komisija donese rješenje kojim će usvojiti prigovor, poništiti Rješenje OIK Danilovgrad broj 301 od 27.10.2022.godine, poništiti izborni postupak na biračkom mjestu broj 2 “Zapadni kvart” održan 23.10.2022.godine i naložiti Opštinskoj izbornoj komisiji Danilovgrad da sprovede ponovne izbore na tom biračkom mjestu.

Državna izborna komisija razmotrila je prigovor, ocijenila da je isti blagovremen i izjavljen od ovlašćenog lica, izvršila uvid u dostavljenu dokumentaciju:

− Rješenje OIK Danilovgrad broj: 301 od 27.10.2022. godine;
− Dokaz o danu i času uručenja Rješenja OIK Danilovgrad broj: 301 od 27.10.2022. godine podnosiocu prigovora;
− Zapisnik sa sjednice OIK Danilovgrad od 27.10.2022. godine;
− Zapisnik o radu biračkog odbora za biračko mjesto broj 2 Klub penzionerazapadni kvart Danilovgrad;
− Evidencija o akreditovanim posmatračima;
− Prigovor Biljane Jovović OIK Danilovgrad broj: 300 od 26.10.2022. godine;

i utvrdila da je prigovor neosnovan iz sljedećih razloga:

Na osnovu člana 65 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, Opštinska izborna komisija Danilovgrad je, u zakonskom roku, donijela rješenje o određivanju biračkih mjesta i odredila lokaciju biračkog mjesta broj 2 u Klubu penzionera.

Uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora na biračkom mjestu broj 2 Klub penzionera- zapadni kvart Državna izborna komisija utvrdila je da je isti potpisan od strane članova biračkog odbora bez primjedbi te se ne može zaključiti da je biračima bilo onemogućeno da ostvare biračko pravo u skladu sa Zakonom.

Član 107 stav 2 Zakona propisuje: „Prigovor iz stava 1 ovog člana podnosi se u roku od 72 časa od časa kada je donešena odluka, odnosno izvršena radnja.“

Imajući u vidu naprijed navedeno, Državna izborna komisija utvrdila je da Opštinska izborna komisija Danilovgrad pravilno postupila kada je odbila predmetni prigovor kao neosnovan.

Odbija se Prigovor Biljane Jovović broj: 532 od 30.10.2022. godine na Rješenje OIK Danilovgrad broj: 301 od 27.10.2022. godine kao neosnovan.

Kovačević podnijela krivičnu prijavu protiv Biljane Jovović: Pečatom ugašenog preduzeća falsifikovala iznos plate

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije