Connect with us

Društvo

Nove sjednice SO Danilovgrad, osniva se „Agencija za izgradnju i razvoj Danilovgrada“

Objavljeno

on

U petak 15. septembra održaće se 14. i 15. sjednica Skupštine Opštine Danilovgrad.

Prva od dvije zakazane sjednice počeće u 9 časova i imaće jednu tačku dnevnog reda, na kojoj će se raspravljati o Predlog odluke o davanju u zakup poslovnog prostora evidentiranog u listu nepokretnosti br. 107 KO Danilovgrad. U pitanju je Odluka o davanju u zakup prostora gdje se nalazi kafe restoran Obala. Kako nezvanično saznajemo isti je zatvoren zbog isteka ugovora o zakupu.

Druga zakazana sjednica održaće se istog dana sa početkom u 10 časova i imaće 9 tačaka dnevnog reda. Odbornici će se raspravljati o:

  1.  Predlog odluke o davanju saglasnosti za zaključenje Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza između opštine Danilovgrad i DOO ,,Komunalno“ Danilovgrad.
  2.  Predlog odluke o komunalnom redu.
  3.  Informacija o izvršenju Budžeta opštine Danilovgrad za period januar – jun 2023. godine.
  4.  Predlog odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću „Agencija za izgradnju i razvoj Danilovgrada“ Danilovgrad.
  5.  Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o naknadi za predsjednika Odbora i članove Odbora direktora.
  6.  Predlog odluke o davanju saglasnocti na Odluku o predlogu cijena za 2024. godinu.
  7.  Predlog odluke o određivanju lokacije sa elementima urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju lokalnog objekta od opšteg interesa – gradsko groblje.
  8.  Izvještaj o radu Fudbalskog kluba ,,Iskra“ sa finansijskim izvještajem za 2022. godine,
  9.  Predlog odluke o imenovanju Žirija za dodjelu nagrade ,,Deveti Decembar“.

Predsjednik Opštine Danilovgrad u prvom intervjuu za portal Volim Danilovgrad, u januaru ove godine, najavio je osnivanje Agencije za izgradnju i razvoj Danilovgrada po uzoru na podgoričko preduzeće. Ovo preduzeće bi imalo mogućnosti učešća na tenderima koje raspisuje Opština Danilovgrad, otvaranje novih radnih mjesta ali i boljeg organizovanja rada i investicija na svojoj teritoriji.

Ono o čemu će se takođe raspravljati je i izvršenje budžeta Opštine za prvih šest mjeseci.

Nakon višegodišnje pauze u dodjeli nagrade “Deveti Decembar” ove godine će se ista dodijeliti pa će se tako na sjednici raspravljati i o imenovanju žirija za njenu dodjelu.

Društvo

Opština Danilovgrad: Aktivno radimo na rješavanju problema vodosnabdijevanja

Objavljeno

on

By

Opština Danilovgrad prepoznala je ozbiljnost problema vodosnabdijevanja koji pogađa mnoge stanovnike naše opštine. U cilju rješavanja ovog višedecenijskog problema, lokalne vlasti su preduzele konkretne korake, uspostavljajući blisku saradnju sa preduzećem Vodovod i kanalizacija Danilovgrad, kao i sa brojnim partnerima koji mogu olakšati ovaj višedecenijski problem, stoji u objavi na zvaničnoj facebook stranici Opštine Danilovgrad iako nije tačno navedeno koji su to koraci preduzeti.

Uvidjevši složenost situacije, kako dalje stoji u objavi, Opština je hitno organizovala neprestano snabdijevanje vodom. Vatrogasna služba i Komunalno preduzeće angažovani su u dostavljanju vode cistjernama, čime se, kako ističu, osigurava da svi građani imaju pristup neophodnim količinama vode, naročito u ovim najtoplijim danima.

Zahvaljujući ovim naporima, situacija je znatno poboljšana u odnosu na prethodne dane ističu iz Opštine naglašavajući da ulažu dodatne  napore kako bi se stanje dodatno stabilizovalo i olakšalo građanima.

Posebno je istaknuto rješenje problema prašine na Martinićkom putu, koji je uspješno riješen. Građanima se zahvaljuje na razumijevanju i strpljenju tokom perioda rekonstrukcije puta, koji je neophodan za dugoročno poboljšanje infrastrukture.

Opština Danilovgrad, kako ističu, ostaje posvećena kontinuiranom radu na unapređenju kvaliteta života svih svojih stanovnika i apeluje na građane da i dalje budu strpljivi i saradljivi dok traju radovi na unapređenju vodosnabdijevanja.

 

Nastavite čitanje

Društvo

Alarmantno stanje vodosnabdijevanja i elektrodistribucije u Danilovgradu

Potrebne hitne mjere

Objavljeno

on

By

Water bottles on dry soil with dry and cracked soil,global warming

Stanovnici Danilovgrada suočavaju se sa ozbiljnim problemima u vodosnabdijevanju i snabdijevanju električnom energijom, što dodatno pogoršava već tešku situaciju izazvanu ekstremnim vrućinama. Crveni meteoalarm na snazi je danima, sa temperaturama koje prelaze 40 stepeni Celzijusa, čineći životne uslove izuzetno teškim. Mnoge porodice u Danilovgradu i okolnim naseljima danima su bez vode ili imaju ograničen pristup vodi, dok su problemi sa strujom učestali zbog radova koje sprovodi kompanija CEDIS.

Uzroci problema vodosnabdijevanja

Pojedini građani prekomjerno koriste vodu za piće za navodnjavanje polja i bašti, što značajno smanjuje dostupnost vode za osnovne potrebe. Zastarela i neodržavana mreža vodovoda uzrokuje česte kvarove i prekide u snabdijevanju vodom. Procjenjuje se da značajan procenat vode nestaje zbog curenja i oštećenja cjevovoda ili ista biva ukradena od strane nelegalnih priključaka. rojni nelegalni priključci dodatno opterećuju vodovodnu mrežu, smanjujući količinu vode koja stiže do legalnih korisnika.

Stanovnici Danilovgrada su izrazito nezadovoljni trenutnom situacijom. Nedostatak vode, posebno u ovako ekstremnim vremenskim uslovima, stvara velike probleme u svakodnevnom životu i zdravlju građana. Slično je i sa problemima u snabdijevanju strujom, što dodatno otežava situaciju.

Opština Danilovgrad i preduzeće Vodovod Danilovgrad moraju hitno reagovati na ovu krizu. Preporučuje se formiranje kriznih štabova koji će raditi na rješavanju problema sa vodosnabdijevanjem. Ovi štabovi bi trebali uključivati predstavnike lokalne vlasti, stručnjake za vodovodne sisteme, kao i predstavnike građana.

Potrebno je imati bolju komunikaciju sa građanima na način da se stanovništvo redovno informiše stanovništva o stanju vodosnabdijevanja, planiranim radovima i mjerama koje se preduzimaju. Timovi koji su na terenu moraju ozbiljno sprovoditi mjere za kontrolu i smanjenje prekomjerne upotrebe vode za navodnjavanje.

Popravka i modernizacija vodovodnih cjevovoda kako bi se smanjili gubici i obezbijedilo kontinuirano snabdijevanje vodom.

Identifikacija i uklanjanje nelegalnih priključaka kako bi se smanjilo opterećenje na vodovodnu mrežu.

Kao jedna od mjera bi bila i uvođenje cisterni sa pijaćom vodom u najugroženijim područjima dok se problemi sa mrežom ne riješe.

U skladu sa zakonskim okvirima Crne Gore, opštine imaju obavezu da osiguraju redovno snabdijevanje vodom i strujom za svoje građane. Zakoni o vodama i komunalnim djelatnostima omogućavaju lokalnim samoupravama da preduzimaju hitne mjere u situacijama kriznog snabdijevanja, uključujući formiranje kriznih štabova i uvođenje privremenih rješenja.

U ovako teškim uslovima, neophodno je da svi nadležni organi, uz aktivno učešće građana, zajednički rade na rješavanju problema i poboljšanju kvaliteta života u Danilovgradu. Bliska saradnja, transparentnost i efikasnost u sprovođenju mjera ključni su za prevazilaženje trenutne krize i osiguranje osnovnih životnih uslova za sve stanovnike opštine.

Zabrana nenamjenske potrošnje vode na teritoriji opštine Danilovgrad

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije