Connect with us

Društvo

NVO Brda pozvala institucije na zajedničko i koordinisano djelovanje, u cilju zaštite od poplava!

Zbog preobilnih padavina vodostaj rijeke Zete ubrzo će dostići veoma kritičan nivo. Kako se navodi u saopštenju NVO „Brda“, na određenim lokacijama (Pažići, Rogami…) voda je stigla približno blizu porodičnih kuća, dok su u nekim kućama izbile i podzemne vode.

Prema njihovim riječima, ono što dodatno komplikuje situaciju jeste što će obilnijih padavina biti i u narednim danima.

„Stoga, pozivamo sve nadležne institucije, Službu zaštite i spasavanja kao i Opštine Danilovgrad i Podgoricu, da što hitnije združeno i koordinisano – u saradnji sa nama i mještanima, djeluju u cilju zaštite imovine i lica, kao i prevencije nastanka ozbiljnih materijalnih šteta, koje mogu nastupiti usled eventualnih poplava. Nije potrebno ni napominjati koliko bi to u ovom trenutku (lošeg ekonomskog stanja izazvanog epidemijom virusa COVID-19) finansijski teško palo stanovništvu koje gravitira uz rijeku„, navodi se u saopštenju koje potpisuje Milovan Marković – izvršni direktor ove NVO i naš dopisnik iz Pipera.

Ušće Zete u Moraču

On je apelovao na Glavni grad i Opštinu Danilovgrad da se u narednom periodu – nakon što sve ovo prođe, malo ozbiljnije posvete rješavanju ovog problema.

„Zaista je nemoguće da se do sad nije našlo nikakvo trajno rješenje (izrada nasipa, čišćenje korita, kanala, odgovorniji odnos prema rijeci…) koje bi zaštitilo imovinu i lica ovih područja, kako ne bi svaki put kada padne malo više kiše strahovali od poplava“, istakao je on.

NVO „Brda“ pozvala je i sve mještane ugroženih područja da poštuju odgovarajuće preporuke Instituta za javno zdravlje, koje su propisane u slučaju poplava, a koje se mogu naći na njihovom sajtu.

„Takođe, nadležnim službama (koje su sada pretrpane pozivima) obraćajte se isključivo u slučaju izuzetne potrebe“, zaključuje se u saopštenju.

 

Piše: N. J.

Društvo

Postavljeni kontejneri za kabasti otpad, pokrivene najkritične lokacije

Lokalna samouprava određuje lokaciju za odlaganje kabastog otpada, na čemu ista radi, a do tada ovo Društvo kabasti otpad odvozi na Deponiju Livade – Konik.

„Komunalno“ doo je prije dvije godine definisalo lokacije i termine za odlaganje kabastog otpada ali je praksa pokazala da građani nijesu poštovali navedene lokacije i termine.

U cilju rješavanja navedenog problema ovo Društvo je upravo postavilo na kritičnim lokacijama velike kontejnere zapremine 5 kubika i to: Željeznička stanica Spuž, Stologlav – raskrsnica za Grbe, Podanje i Klikovače.

„Komunalno“ doo trenutno ne pruža usluge odvoza kabastog otpada fizičkim licima, ali je u planu u narednom periodu da pružimo i tu uslugu građanima za adekvatnu nadoknadu. Što se tiče pravnih lica, Društvo svakodnevno po pozivu vrši uslugu odvoza kabastog otpada.

Usvajanjem Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Opštine i DOO „Komunalno“ riješio se dugogodišnji problem potraživanja između ova dva pravna lica koji datira još od 2013.,2014.,2015.godine,….. kada je Komunalno izvodilo građevinske radove za potrebe Opštine i lokalne samouprave. S druge strane Opština je Sporazumom sa Upravom prihoda preuzela dugovanja Komunalnog prema Upravi prihoda i carina a pri čemu Društvo nije uplaćivalo Opštini one iznose rata koje je Opština uplatila po sporazumu. Ovim će se u 13 godišnjih rata, kompenzacijom na kraju svake kalendarske godine izmiriti međusobne obaveze, čime će Društvo izmiriti dugoročne obaveze prema Opštini.

Društvo je u prethodnom periodu procesuiralo sva fizička i pravna lica koja imaju dugovanja prema DOO „Komunalno“. Na današnji dan dugovanja pravnih lica prema DOO „Komunalno“ iznose 170.000,00 eura, dok fizička lica duguju 103.000,00 eura.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

RE-kreiraj: Napravimo animaciju i učimo o ekologiji

NVO Multimedijalni studio EHO iz Danilovgrada organizuje tri kreativno-edukativne radionice za mlade, koje će biti održane 6,9. i 13. oktobra u prostorijama Centra za kulturu Danilovgrad.

 

U prvom segmentu radionica polaznici će imati priliku da nauče nešto više o konceptu cirkularne ekonomije, o 3D štampanju i recikliranju, kao i o kompostiranju kao primjeru održivog biznisa, dok ćemo u drugom dijelu praviti stop-motion animaciju od reciklažnog materijala.

 

Ovaj događaj dio je projekta „RE-kreiraj“, podržanog od Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava, među kojima je i Opština Danilovgrad.  

 

Edukativne segmente radionica će voditi inženjer zaštite životne sredine Andrija Krivokapić, kreativni sektor kompanije 3D soba, kao i vlasnica održivog biznisa Montehum iz Danilovgrada, Emica Krivokapić.

 

Kreativne segmente, na kojima će se polaznici upoznati sa procesom produkcije animiranih filmova i na kojima ćemo zajedničkim snagama stvoriti jedan kratki animirani film će voditi multimedijalni umjetnici iz NVO EHO.

 

Radionice su besplatne i svi mladi su dobrodošli, bez obzira na iskustvo. 

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije