U danilovgradskoj opštini opada registrovana nezaposlenost

Povodom članka koji je objavio portal Volim Danilovgrad a tiče se obraćanja Darka Dragovića, nezavisnog odbornika u danilovgradskom parlamentu, u kojem je naveo niz mišljenja vezanih za planiranu gradnju kolektora u Landži, reagovao je i kabinet predsjednice opštine Danilovgrad, Zorice Kovačević.

Dragović je u obraćanju građanskoj inicijativi Stop kolektoru u Centar Danilovgrada i danilovgradskoj javnosti naveo niz zaključaka vezanih za planiranu gradnju kolektora u Landži.


Kabinet predsjednice je našoj redakciji dostavio demanti na tekst Postoji najmanje 5808 787,75 razloga da se uništi Landža, koji u cjelosti prenosimo u nastavku:

Poštovani g-dine Dragoviću,

povodom Vašeg teksta objavljenog na portalu „Volim Danilovgrad“ od 27.07.2020. godine naslovljenog „Postoji najmanje 5808 787,75 razloga da se uništi Landža”, u obavezi smo da reagujemo rukovođeni jedinim interesom, a to je istinito i objektivno informisanje crnogorske javnosti.

Pa da krenemo redom, od naslova, sa kojim završavate pomenuti tekst:

  • ne postoji, g- dine Dragoviću, 5 808 787,75 razloga da se uništi Landža. Ne postoji ni jedan jedini razlog. Ali zato nesumnjivo postoji, g – dine Dragoviću, samo jedan razlog za Vaše pisanje označenog teksta. Taj razlog je nedobronamjernost. Naime, da je ovaj tekst potpisao bilo ko drugi onda bi isti, najverovatnije, bio proizvod neviđene gluposti. Kako ste u pitanju Vi,  čija pamet, obrazovanje i znanje u nauci na temelju koje zarađujete svoj ,,leb nasušni,, je neupitno, onda jedini razlog za sadržaj označenog teksta je NEDOBRONAMJERNOST.

Baviti se svakim Vašim navodom u označenom tekstu u cilju dokazivanja neistinosti istih je, zaista, nepotreban i suvišan posao. Dozvolićete jednu, ali dobronamjernu  sugestiju, a to je da u ,,razotkrivanju,, ,,slučaja Landža,, i svih finansijskih transakcija koje su pratile ovaj projekat, počevši od 2010. godine pa do dana današnjeg  uradite sledeće: pristupite utvrđivanju činjenica. Dakle uradite ono što radite svakodnevno u svojoj advokatskoj kancelariji. Dovoljno je da uputite zahtjeve za slobodan pristup informacijama na sve adrese subjekata koji su učesnici u cijelom ovom projektu, a shodno važećem Zakonu o slobodnom pristupu informacijama (“Sl. list CG”, br. 44/12 i 30/17 ). Da ste to uradili prijatno bi ste se iznenadili, jer bi otkrili činjenice koje ćemo Vam taksativno navesti:

  • mehanizam plaćanja ispostavljenih situacija po osnovu izvršenih radova je u skladu sa procedurom Evropske banke za obnovu i razvoj (u daljem tekstu: EBRD). Naime, nakon ovjere ispostavljenih situacija od strane Izvođača, Nadzora i nosioca projekta – „Vodovod i kanalizacija” doo Danilovgrad, iste se prosleđuju Nacionalnoj jedinici za implementaciju projekata iz oblasti komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: PROCON). PROCON popunjava aplikaciju EBRD-a (APPLICATION FOR DIRECT PAYMENT DRAWDOWN, [Form DH2-01]) i zajedno sa dostavljenim situacijama i dopisom „Vodovod i kanalizacija“ doo Danilovgrad, prosleđuje Ministarstvu finansija – Direktoratu za državni trezor. Ministarstvo finansija ovjerava Aplikaciju i zajedno sa ispostavljenim situacijama Izvođača radova iste prosleđuje EBRD u Podgorici, koji dalje procesuira iste u EBRD sa sjedištem u Londonu. EBRD nakon odobrenja vrši direktnu isplatu na žiro račun Izvođača radova.

U skladu sa Ugovorom o kreditu između Crne Gore i EBRD-a i standardnim uslovima EBRD-a, nije predviđeno finansiranje poreza i drugih dažbina iz kreditnih  sredstava.

Kako je već objašnjeno novac uplaćuje EBRD na račun Izvođača radova po ispostavljenoj situaciji. Novac se nalazi na računu EBRD-a.

  • Isplate Konsultanta VHS Brno se vrše ovjerom fakture Konsultanta od strane “Vodovod i kanalizacija” doo Danilovgrad uz propratno pismo ka EBRD-u , u definisanoj formi. EBRD upravlja sredstvima donacije Republike Češke i ona vrši isplatu ka Konsultantu, uz prethodno dostavljenu dokumentaciju.
  • Sredstva za konsultantske usluge, u ukupnom iznosu od 680,00 eura su bespovratna, obezbijeđena od strane Republike Češke, a kojima upravlja EBRD po osnovu Sporazuma o grantu, zaključenom između JKZP Danilovgrad i EBRD-a, kao upravitelja sredstava donacije  Vlade Republike Češke.
  • Ugovor o kreditu iz 2010. godine je potpisala Država Crna Gora. Polovina sredstava predstavlja kreditnu obavezu Države prema EBRD-u, dok preostalih, 2.675.000,00 eura predstavlja obavezu vraćanja Opštine Danilovgrad, shodno utvrđenim rokovima definisanim Ugovorom o prosleđivanju sredstava za potrebe izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rehabilitaciju vodovodne i kanalizacione mreže u opštini Danilovgrad iz februara 2017. godine.

G-dine Dragoviću,

mimo navedenog mehanizma plaćanja nikada do dana današnjeg nijedan jedini cent nije ,,prebačen,, na račun Opštine Danilovgrad, niti je bilo koji segment ugovorenih radova finansirao iz svojih sredstava  “Vodovod i kanalizacija” doo Danilovgrad iliti nekadašnji JKZP. Nepobitno je jedno, a to je da se svaki cent po osnovu bilo kog ugovora nalazi na računu EBRD-a ;

– ne postoji niti jedan dokument koji se, kako navodite ,,krije kao zmija noge,,. Da bi došli u posjed istog potrebno je da ga zatražite. Samo to. Da ga zatražite.

– na kraju, da poentiramo na Vaš način  “ukapirali ste“ da, ako ste imali ,,stručnu pomoć” prilikom pisanja ovoga teksta onda ste je imali od strane, u najmanju ruku,  zlonamjerne osobe. Zlonamjerne po Vas.