Naslovna - Novosti - Društvo - Otvoren 46. Internacionalni simpozijum skulpture u Danilovgradu
Otvoren 46. Internacionalni simpozijum skulpture u Danilovgradu
IZVOR CDM

Otvoren 46. Internacionalni simpozijum skulpture u Danilovgradu

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović otvorio je u Daniovgradu 46. Internacionalni simpozijum skulpture.

“Duže od četiri decenije „Internacionalni simpozijum skulpture“ umjetnicima omogućava da svoj stvaralački proces ispitaju u ambijentu koji istovremeno jeste kreativna radionica i jedan osoben inspirativni prostor. Tokom tog perioda skulptori iz raznih krajeva svijeta unosili su svoj autorski pečat u mermeru, koji kao da je predodredio ovaj živopisni dio doline rijeke Zete za kreativni dijalog sa prirodom i kulturom, ostavljajući budućim generacijama njegove materijalne dokaze. I zaista, ova znakovita riznica kamenih skulptura, u kojoj možemo pratiti imaginativne i istraživačke puteve savremene skulptorske umjetnosti, jeste jedan od naših najimpresivnijih muzeja na otvorenom, čije bogatstvo nam pokazuje neiscrpne mogućnosti umjetničkog izraza u kamenu”, istakao je Bogdanović u svom obraćanju.

“Na simboličkom nivou svaka kreacije u kamenu na prostoru Crne Gore može se posmatrati i kao svojevrsna interpretacija karaktera njenog prirodnog ambijenta, u kom kamen svojim intenzivnim prisustvom oblikuje i simboličku istrajnost ovog prostora. Isto tako, svi dosadašnji radovi na Simpozijumu predstavljaju i kreacije kojima se autentično i lokalno uvezuju u univerzalne naracije umjetnosti, što ove godine možemo vidjeti i u prezentaciji prošlogodišnjih učesnika “Internacionalnog simpozijuma skulpture”, dodao je ministar u svom obraćanju.

“Siguran sam da će nam i ovogodišnju učesnici ostaviti upečatljiva skulptorska djela koja će pokazati kako iz nečega što predstavlja lokalnu osobenost, kakav je ovaj naš mermer, nastaju forme iz kojih možemo čitati ona univerzalna značenja, prisutna u svakom vremenu i na svakom prostoru,” zaključio je Bogdanović.

Direktorica Umjetničke kolonije Vesna Jovović je saopštila da u okviru ovogodišnjeg Internacionalnog simpozijuma svoja djela u Danilovgradu stvaraju umjetnici Marina Stoponja iz Hrvatske i Zoran Grinberg iz Francuske.

Nakon svečanog otvaranja prikazan je kratki dokumentarni film, u kojem je predstavljen prošlogodišnji Simpozijum i njegovi učesnici.

Internacionalni simpozijum skulpture realizuje Javna ustanova Umjentička kolonija uz podršku Ministarstva kulture i Opštine Danilovgrad.

Takođe pogledajte

Sjutra mečevi 12. kola T1.CFL: Iskra protiv Sutjeske

Utakmicama 12. kola sjutra će, nakon dvonedjeljne pauze zbog obaveza reprezentacije, biti nastavljeno takmičenje u …

Privode se kraju razgovori o povećanju zarada u prosvjeti

Ministar prosvjete Damir Šehović održao je danas sastanak sa članovima Izvršnog odbora Sindikata prosvjete, u vezi sa …

Оставите одговор

%d bloggers like this: