Naslovna - Novosti - NVO Sektor - Požari – Prijavi, zaštiti i spriječi!
Požari – Prijavi, zaštiti i spriječi!

Požari – Prijavi, zaštiti i spriječi!

Šume Crne Gore se na osnovu očuvanosti, raznovrsnosti i vrijednosti svrstavaju među najkvalitetnije u Evropi, ali brojne prijetnje kojima su izložene u budućnosti mogu značajno uticati na njihov gubitak. Šumski požari izdvajaju se kao daleko najveća prijetnja degradaciji šuma i predstavljaju globalni, ekološki i ekonomski problem.

U periodu od 2010 – 2017 godine na teritoriji Crne Gore evidentirano je 680 šumskih požara pri čemu je oštećeno ili  uništeno 80,916ha šume, a ukupne pričinjene štete procjenjuju se oko 7 miliona eura. Kada se govori o požarima na otvorenom, podaci pokazaju da je na teritoriji Crne Gore tokom ljetnjeg perioda 2017. godine zabilježeno 3125 požara, od čega se 2800 desilo na teritoriji Glavnog grada.  Zabrinjavajuća činjenica je da ih je bilo čak 72 u jednom danu.

Analize pokazuju da je 65,4% požara izazvano ljudskom nepažnjom. Ljudi izazivaju požare namjerno, ili iz nehata i neznanja. Jedna od osnovnih mjera prevencije širenja požara i nastanka novih je prijavljivanje požara, pozivom na broj 112 – Operativno komunikacioni centar ili 123 – Služba zaštite.

U zavisnosti od posljedica koje krivično djelo može da proizvede, neko ko namjerno ili nenamjerno izazove šumski požar, rizikuje da bude kažnjen od šest do 12 godina zatvora.

Imajući u vidu da je najveći broj požara izazvan ljudskom aktivnosti, NVO Green Home u saradnji sa Službom zaštite Glavnog grada, Direktoratom za vanredne situacije i Upravom za šume sprovodi edukativnu  kampanju o značaju prevencije nastanka požara i očuvanju šumskih ekosistema, kroz program „Za svako dobro“ koji je finansiran od strane Crnogorskog Telekoma.

Takođe pogledajte

online prodavnica rukotvorina

Najveća online prodavnica rukotvorina na Balkanu sa sjedištem u Danilovgradu

Zasigurno ste u poslednje dvije godine imali priliku čuti za Kukicu – Marketplace rukotvorina i …

,,Obučavanje, zapošljavanje mladih lica sa smetnjma u razvoju"

NVU “Rastimo zajedno” od 2. avgusta radi sa licencom: “Sjajan uspjeh tima iz Danilovgrada”

NVU “Rastimo zajedno” od 2. avgusta radi sa licencom za obavljanje djelatnosti iz oblasti dječje …

Оставите одговор

%d bloggers like this: