Preminuo akademik Žarko Đurović

Akademik Žarko Đurović preminuo je u nedjelju 18. avgusta. Poštujući njegovu želju, sahranjen juče u krugu porodice na seoskom groblju Baljinovac u blizini Ostroga, saopšteno je iz Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Datum održavanja komemorativne sjednice povodom smrti akademika Žarka Đurovića biće naknadno saopšten.

Đurović je rođen 24. novembra 1928. godine u Bogmilovićima. Učesnik je Narodnooslobodilačkog rata. Godine 1949. i 1950. proveo je na Golom otoku. Objavio je više od 60 knjiga poezije za odrasle i djecu, proze, književne kritike i esejistike i hronika sa istorijskom tematikom.

Autor je brojnih putopisa iz zemlje i inostranstva i više scenarija za dokumentarne filmove. Objavio je više od 3.000 jedinica kritika, ogleda, eseja, recenzija, polemičkih tekstova, putopisa i slično. Svoje tekstove objavljivao je u: “Književnosti”, “Delu”, “Savremeniku”, “Letopisu Matice srpske”, “Stvaranju”, “Životu”, “Odjeku”, “Telegramu”, “Oku”, “Ovdje”, “Politici”, “Borbi”, “Oslobođenju”, “Pobjedi”, “NIN-u”, “Dugi”, “Prosvjetnom radu”.

Dobitnik je brojnih priznanja kao što su Trinaestojulska nagrada, Nagrada za životno djelo namijenjeno djeci, Nagrada “Marko Miljanov” za najbolju knjigu godine u Crnoj Gori, Nagrada za najbolju satiričnu knjigu godine na jugoslovenskom prostoru, Nagrada „Stara maslina” za ukupno dječje stvaralaštvo, Nagrada UKCG “Makarijevo slovo” za ukupno književno stvaralaštvo.

Imao je status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore. Za vanrednog člana CANU izabran je 6. decembra 1996. godine, a za redovnog 12. decembra 2003.

Takođe pogledajte

Velike količine krvi izlivaju se u Zetu

Na snimku dostavljenom Vijestima vide se velike količine krvi koje se ulivaju u rijeku Zetu …

Reakcija UBNOR-a povodom skrnavljenja spomenika u mjestu Viš

Nepoznati počinioci su juče ili tokom prethodne noći oskrnavili spomenik u mjestu Viš nadomak Danilovgrada …

Оставите одговор

%d bloggers like this: