Kako IN4S saznaje, proizvodi sa jedne farme sa Fundine su zaraženi salmonelom, ali su neometano pušteni u promet.

Veterinarska inspekcija, nije reagovala blagovremeno, ni po ovlašćenjima, i nije zaustavila dalji promet zaraženih proizvoda.

Naime, IN4S je došao do veterinarskog nalaza za farmu 3G Company, farma Fundina, Podgorica.

 


Ispitivanje je izvršeno 20. a nalaz je izdat 25. 11. 2019. godine. Od tog dana inspekcija nije reagovala po zakonom predviđenoj proceduri.

Ono što je takođe indikativno, a kako saznaje IN4S portal, koke nosilje sa druge farme, kojoj je dobavljač Farma u Fundini, su po zakonu uništene, te je zaustavljena dalja distribucija na zakonom predviđen način.

Postavlja se pitanje – zašto Veterinarska inspekcija nije na isti način postupila na obje farme?

Kako saznaju iz pojedinih trgovinskih lanaca je povučen kontigent proizvoda preduzeća 3G iz Fundine.

Godinama se ukazuje na manjkavosti u radu veterinarske inspekcije, primjeni duplih standarda kao i brojnim elementima korupcije. Javna tajna je da inspekcija zatvara oči na nepravilnosti koje se odvijaju na pojedinim farmama. Ignorisanje problema poput salmonele je krivično djelo.

Podaci do kojih su iz IN4S uspjeli doći dovode u pitanje funkcionisanje ove inspekcije, nivo korupcije koji je prisutan, ali najviše zabrinjava šta se sve distribuira sa „blagoslovom“ veterinarske inspekcije, koja hrana ne bi smejla da bude na rafovima marketa.

T
Salmonela je je rod štapićastih gram negativnih bakterija koji može prouzrokovati tifoidnu groznicu, paratifoidnu groznicu i trovanje hrane.

Inkubacija traje od 3 do 36 sati, pa tako čim nešto unesete u organizam možete otprilike da pretpostavite gde ste zaraženi. Simptomi salmoneloze su grčevi u stomaku, dijareja (nekada i krvava), visoka temperatura, dehidaratacija, mučnina i glavobolja.

Stomakobolja
Svaka farma mora imati svog veterinara
Zakon i propisi su veoma jasni: Svaka farma mora imati svog veterinara i on je odgovoran za zdravstveno stanje u korelaciji sa veterinarskom inspekcijom.