Prva škola u Bjelopavlićima osnovana je na Orjoj Luci 1857. godine. - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Prva škola u Bjelopavlićima osnovana je na Orjoj Luci 1857. godine.

Prva škola u Bjelopavlićima

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

U Bjelopavlićima koji imaju bogatu tradiciju u oblasti prosvjete učenost je uvijek bila na cijeni. Prva škola osnovana je na Orjoj Luci 1857. godine, šest godina kasnije otvorena je škola u Ostrogu.

Nedugo zatim otvorene su škole u Ždrebaoniku 1870, Zagaraču 1872, Rsojevićima i Frutku 1874, Danilovgradu 1878, Spužu 1879, Martinićima i Barama Šumanovića 1899, Pavkovićima 1906, Novom Selu 1907. i Gostilju 1909.

Jedan od prvih učitelja u toj školi bio je Maksim Šobajić u čijim neobjavljenim zapisima piše da ga je knjaz Danilo postavio za učitelja škole

Na Ždrebaoniku je 13. maja 1875. godine otvorena prva poljoprivredna škola u Crnoj Gori, a u Danilovgradu je od 1919. do 1929. godine radila Učiteljska škola, čiji su učenici bili uglavnom iz Bjelopavlića. Narodna osmorazredna škola na Slapu Zete počela je sa radom 1951. pri Mjesnom narodnom odboru.

FOTO: JELENA JOVANOVIĆ
Izvor Vijesti.me

Stvorena je od dvije sedmorazredne škole Bare Šumanovića i Zagorka. Prema podacima iz knjige dr Zorana Lakića “Danilovgrad kroz istoriju” osnovna škola na Orjoj Luci spada u prvih deset osnovanih u Crnoj Gori, a zasluge za njeno otvaranje vezane su za tadašnjeg knjaza Danila Petrovića, koji je ustupio svoj dvorac za smještaj škole.

Jedan od prvih učitelja u toj školi bio je Maksim Šobajić u čijim neobjavljenim zapisima piše da ga je knjaz Danilo postavio za učitelja škole. Te godine, bilo je 15 učenika, gotovo duplo više nego što ih sada ulazi u svijet znanja u toj školi. Sada je u toj školi u kombinovanom razredu osam učenika.

Škola je i dalje u Dvorcu knjaza Danila, ali u jednoj od prvih deset škola u Crnoj Gori u petorazrednoj školi ima nepuno deset učenika, od kojih je jedan prvak

“Za početak rada škole bilo je 15 glavarskih sinova, koji me hraniše redom – po neđelju dana i u novcu – po tri cvancika mjesečno. Za iduću 1858. godinu spremiše se oko 20 đaka, ali ne bi suđeno da napunim školu. Udare Turci na Crnu Goru i bi strašna bitka na Grahovu. Tada se zatvori škola na Orjoj Luci. Meni je ostalo četiri-pet đaka koje sam podučavao na Vrelima pod Ostrogom” zapisao je Šobajić.

Istoričar Zoran Lakić zapisao je da je organizacija rada škole bila opterećena mnogim problemima.

“To se vidi iz izvještaja Jovana Pešića, učitelja koji bilježi da je veliko opterećenje rada škole bilo sirmaštvo naroda i kraja i razne boleštine. Ni učitelji nisu imali bolje uslove za rad. Kuburili su sa smještajem. Pa, ipak, škola je ostavila pozitivan trag u odnosu naroda prema prosvjeti u cjelini”, zapisao je dr Lakić.

Škola je i dalje u Dvorcu knjaza Danila, ali u jednoj od prvih deset škola u Crnoj Gori u petorazrednoj školi ima nepuno deset učenika, od kojih je jedan prvak.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Opština će pomoći stočare, Komunalno radi na rješavanju problema pasa lutalica

Nakon nemilih scena širom opštine Danilovgrad kada su stradala stada ovaca od strane pasa lutalica, kontaktirali smo opštinu Danilovgrad sa pitanjima ko je nadležan za probleme sa psima lutalica, kontrolu njihovog broja, njihovo čuvanje, štetu koju pričinjavaju. Odgovore smo dobili od Komunalnog preduzeća. Opština je navela da je spremna pomoći stočare.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Iz opštine Danilovgrad pitanja su proslijeđena Komunalnom preduzeću Danilovgrad jer je, kako kažu, pitanje pasa lutalica u njihovoj nadležnosti.

Iz Komunalnog preuzeća su nam kazali da potpuno razumiju i dijele zabrinutost vezanu za problematiku pasa lutalica u Danilovgradu, a koja je, kako kažu, izražena i u svim drugim sredinama.

Vjerovatno Vam je poznato da opština Danilovgrad nema azil za napuštene životinje, koji kao takav ne posjeduje velika većina opština u Crnoj Gori, kazali su iz Komunalnog preduzeća navodeći da izgradnja jednog takvog centra – azila bi zahtijevala značajna finansijska sredstva i isti bi se morao izgraditi na adekvatnoj lokaciji sa svim standardima, koji podrazumijevaju veterinarsku službu i ekološke uslove što u ovom momentu, nažalost, nije realno.

Ribljak, Spuž, Kopito Janjića su samo neke od lokacija gdje su stada bila napadnuta

U našoj opštini postoji sklonište za napuštene životinje čiji je vlasnik NVO „SPASI ME” a koje se nalazi u Novom Selu. Kapacitet skloništa je 120 mjesta i isto je konstantno popunjeno.

DOO „Komunalno” Danilovgrad je, u cilju  rješavanja ove problematike, uspostavilo veoma korektnu saradnju sa istim, potpisivanjem sporazuma o saradnji, kojim je predviđeno da se uklanjaju psi lutalice u skladu sa mogućnostima navedene NVO.

Iz Komunalnog su ukazali na činjenicu da je  problem sa psima lutalicama uzrokovan i čestom pojavom da se isti dovoze iz drugih opština i puštaju na teritoriju opštine Danilovgrad a kako kažu o ovoj pojavi su ih upravo obavještavali građani ali usljed nemogućnosti obezbjeđenja materijalnih dokaza nijesmo bili u mogućnosti da ovakve pojave procesuiramo.

Sve navedeno ukazuje da opština Danilovgrad ulaže značajna sredstva i napore u cilju smanjenja posljedica navedenog problema, tako da će i u narednom periodu  intenzivirati aktivnosti na ovom planu.

Kabinet predsjednice opštine Danilovgrad, Zorice Kovačević, smo pitali da li Opština Danilovgrad planira pomoći stočarima koji su pretrpjeli materijalnu štetu i na koji način to planira uraditi.

Iz Kabineta su kratko odgovorili da podrška stočarima neće  biti izostavljena ni od strane Opštine Danilovgrad, naravno sve u skladu sa finansijskim mogućnostima ne navodeći tačne mehanizme na koji stočari mogu doći do podrške.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Od ponedjeljka će raditi sve škole i vrtići u cijeloj Crnoj Gori

Javne i privatne obrazovno – vaspitne ustanove u svim opštinama u Crnoj Gori redovno će raditi naredne sedmice, od 10. do 14. maja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Pratite portal Volim Danilovgrad na Instagramu Klikom ovdje

Nastava će se realizovati prema modelu koji je škola odabrala, u skladu sa prostornim kapacitetima i obavezom poštovanja epidemioloških mjera.

“Uzimajući u obzir da nastavna godina za učenike završnih razreda traje do 28. maja 2021. godine, učenici devetog razreda osnovne škole, četvrtog razreda gimnazije i završnih razreda obrazovnih programa stručnog obrazovanja u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju, nastavu će pohađati neposredno u školi, bez obzira na to koji je model nastave škola odabrala”.  

U stručnim i mješovitim školama u svim opštinama biće omogućena realizacija praktične nastave, uz poštovanje epidemioloških mjera.

“O daljim koracima u organizaciji nastave, koji se preduzimaju u skladu sa epidemiološkom situacijom i mjerama Ministarstva zdravlja, škole i javnost biće blagovremeno obaviješteni”, zaključeno je u saopštenju.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije