Prva škola u Bjelopavlićima

U Bjelopavlićima koji imaju bogatu tradiciju u oblasti prosvjete učenost je uvijek bila na cijeni. Prva škola osnovana je na Orjoj Luci 1857. godine, šest godina kasnije otvorena je škola u Ostrogu.

Nedugo zatim otvorene su škole u Ždrebaoniku 1870, Zagaraču 1872, Rsojevićima i Frutku 1874, Danilovgradu 1878, Spužu 1879, Martinićima i Barama Šumanovića 1899, Pavkovićima 1906, Novom Selu 1907. i Gostilju 1909.

Jedan od prvih učitelja u toj školi bio je Maksim Šobajić u čijim neobjavljenim zapisima piše da ga je knjaz Danilo postavio za učitelja škole

Na Ždrebaoniku je 13. maja 1875. godine otvorena prva poljoprivredna škola u Crnoj Gori, a u Danilovgradu je od 1919. do 1929. godine radila Učiteljska škola, čiji su učenici bili uglavnom iz Bjelopavlića. Narodna osmorazredna škola na Slapu Zete počela je sa radom 1951. pri Mjesnom narodnom odboru.

FOTO: JELENA JOVANOVIĆ
Izvor Vijesti.me

Stvorena je od dvije sedmorazredne škole Bare Šumanovića i Zagorka. Prema podacima iz knjige dr Zorana Lakića “Danilovgrad kroz istoriju” osnovna škola na Orjoj Luci spada u prvih deset osnovanih u Crnoj Gori, a zasluge za njeno otvaranje vezane su za tadašnjeg knjaza Danila Petrovića, koji je ustupio svoj dvorac za smještaj škole.

Jedan od prvih učitelja u toj školi bio je Maksim Šobajić u čijim neobjavljenim zapisima piše da ga je knjaz Danilo postavio za učitelja škole. Te godine, bilo je 15 učenika, gotovo duplo više nego što ih sada ulazi u svijet znanja u toj školi. Sada je u toj školi u kombinovanom razredu osam učenika.

Škola je i dalje u Dvorcu knjaza Danila, ali u jednoj od prvih deset škola u Crnoj Gori u petorazrednoj školi ima nepuno deset učenika, od kojih je jedan prvak

“Za početak rada škole bilo je 15 glavarskih sinova, koji me hraniše redom – po neđelju dana i u novcu – po tri cvancika mjesečno. Za iduću 1858. godinu spremiše se oko 20 đaka, ali ne bi suđeno da napunim školu. Udare Turci na Crnu Goru i bi strašna bitka na Grahovu. Tada se zatvori škola na Orjoj Luci. Meni je ostalo četiri-pet đaka koje sam podučavao na Vrelima pod Ostrogom” zapisao je Šobajić.

Istoričar Zoran Lakić zapisao je da je organizacija rada škole bila opterećena mnogim problemima.

“To se vidi iz izvještaja Jovana Pešića, učitelja koji bilježi da je veliko opterećenje rada škole bilo sirmaštvo naroda i kraja i razne boleštine. Ni učitelji nisu imali bolje uslove za rad. Kuburili su sa smještajem. Pa, ipak, škola je ostavila pozitivan trag u odnosu naroda prema prosvjeti u cjelini”, zapisao je dr Lakić.

Škola je i dalje u Dvorcu knjaza Danila, ali u jednoj od prvih deset škola u Crnoj Gori u petorazrednoj školi ima nepuno deset učenika, od kojih je jedan prvak.