Connect with us

NVO Sektor

Radonjić: Pitanja i sugestije vrijedna 485.000 eura građana Danilovgrada

U petak je održana Centralna javna rasprava na Nacrt Programa uređenja prostora Opštine Danilovgrad za 2023. godinu sa Programom urbane sanacije koji je organizovao Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine. Predstavnik NVO sektora pohvalio je spremnost nadležnog Sekretarijata da sasluša sugestije ali i ukazao na nelogičnosti predloženog Nacrta.

Održana javna rasprava o Programu uređenja prostora je u primarnom pokazala spremnost nadležnog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine na čelu sa gospođom Grgurović, za saradnju sa građanima i po mom mišljenju veliku otvorenost za sugestije, što je novina za razliku od prešnjeg sastava, navodi se u saopštenju koje je portalu Volim Danilovgrad dostavio Mitar Radonjić, građanski aktivista i predsjednik NVO CBF.

Radonjić je u primarnom istakao da se godinama bezmalo pa isti program sprovodi sa vrlo sličnim iznosima finansijskih sredstava.

Radonjić je problematizovao sledeće:

– investitori – fizička lica koja grade objekate za primarno stanovanje za iznos novca koji uplate Opštini Danilovgrad ne dobijaju ništa što im je Zakonom omogućeno već su prinuđeni da o svom trošku sprovode radove za koje je nadležna Opština –  u svijetlu činjenice da su potrebne dažbine uplaćene Opštini Danilovgrad. U primarnom je istakao i direktan primjer i sugerisao da novo rukovodstvo poradi na ovoj problematici;

– iznos od 50.000 eura za renoviranje fasada u užem gradskom jezgru za šta je Radonjić ukazao da je neposredno pred lokalne izbore vršena određena sanacija i renoviranje pa je ukazao, kako se navodi u saopštenju, da je za ove radove potreban tender i da želi da zna koje će zgrade i na osnovu kojeg projekta biti renovirane s obzirom da Opština planira izdvojiti velika sredstva.

Radonjić podržava uređenje fasada i to je kako kaže potrebno ali insistira da procedura dodjele ugovora bude u potpunosti transparentna;

– nabavka novogodišnjih ukrasa u iznosu od 10.000 eura, za šta je Radonjić mišljenja da je potpuno bespotrebno trošiti ova sredstva s obzirom da opština već posjeduje prošlogoodišnje ukrase koji su, kako kaže, vrlo lijepi i da je grad bio lijepo okićen te se ova sredstva mogu utrošiti pametnije i u toj oblasti možda za organizovanje dočeka na otvorenom čime bi se doprinijelo i valorizaciji turističke ponude. Takođe, očekuje odgovor kako se realizuje ova nabavka, da li putem tendera ili direktnom pogodbom kao i da li je ista realizovana prethodnih godina;

– Radonjića je interesovalo i ko sačinjava specifikacije za nabavku neimenovanih sadnica za zelene površine, koje su to konkretno zelene površine u Danilovgradu za koje nabavljamo sadnice u iznosu od 10.000 eura građana kao i da li se realizuje ova nabavka putem tendera ili direktnom pogodbom kao i da li je ista realizovana prethodnih godina;

– Radonjića interesuje i nabavka novog kamiona za Komunalno u svijetlu činjenice da je prethodni kamion izgorio, da li je išta po tom pitanju učinjeno i da li je sprovedena adekvatna disciplinska odgovornost onoga čijim je nestručnim rukovanjem došlo do zapaljenja kamiona. 60.000 eura koliko je predviđeno za nabavku polovnog kamiona nije mali iznos koji građani Danilovgrada treba da plate i vjeruje da je u najmanju ruku korektno da onaj čija je odgovornost bila da adekvatno održava, čuva i rukuje kamionom koji je izgorio treba da snosi odgovornost jer je građane Danilovgrada to, kako vidimo koštalo i koštaće najmanje 60.000 eura;

-problematizova je i zakup prostora za odlaganje kabastog otpada u iznosu od 3.000 eura jer je nelogično da pored opštinske deponije građani plaćaju 3.000 eura za kabasti otpad. Radonjić je pitao da li se radi možda o nekom radioaktivnom otpadu koji se ne može tretirati na našoj deponiji jer zaista nije normalno da pored naše deponije mi plaćamo 3.000 eura za odlaganje kabastog otpada;

-stavka održavanja čistoće u iznosu od 24.000 eura je nepoznanica u svijetlu činjenice da li se izdvajaju dodatna sredstva mimo budžeta Komunalnog preduzeća koje održava čistoću ili su ovo zapravo sredstva samog Komunalnog preduzeća, a ovdje su samo izdvojena kao stavka. Radonjić očekuje odgovor na ovo pitanje jer ukoliko moramo izdvojiti dodatna sredstva za održavanje čistoće onda je bolje da ukinemo Komunalno preduzeće;

-iznos od 325.000 eura za održavanje, nasipanje i asfaltiranje puteva je vrlo visok i Radonjić je tražio informacije o tome koji tačno putni pravci će biti asfaltirani jer smo, kako kaže, u pređašnjem periodu imali klasično partijsko asfaltiranje dok se sad stiče utisak da se to radi prioritetno bez političkog prebiranja;

– u dijelu ekologije Radonjić je predložio da umjesto solarnih panela za jedan objekat koliko je iznos sredstava od 3.000 eura jedva dovoljan, Opština u saradnji sa NVO sektorom nabavi ekološki prihvatljive kontejnere, da se razmisli u pravcu sortiranja otpada na deponiji i otvaranju reciklažnog centra što bi doprinijelo napretku u oblasti ekologije.

Sve u svemu, Radonjić je iskoristio priliku da pohvali Sekretarku za urbanizam i zaštitu životne sredine na spremnosti da prihvati kritike i ohrabri sve da nadležnim sekretarijatima dostvaljamo inicijative, pitanja i prijedloge kako bismo u narednom periodu imali bolju komunikaciju na nivou opština-građanin ali i dolazili do kvalitetnijih strateški važnih rješenja.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

NVO Sektor

Predavanje “Izazovi, problemi i bezbjednost prilikom korišćenja interneta” u Danilovgradu

Organizatori Mensa Crne Gore i Opština Danilovgrad

Internet djeci i mladima nudi fantastične mogućnosti za otkrivanje, povezivanje i kreiranje. Međutim, prilikom korišćenja interneta postoje i rizici. Na primjer, to je otvoreni prozor u svijet koji takođe pripada odraslima i sadrži neodgovarajuće materijale za djecu i mlade.

Kako roditelji mogu da pomognu djeci da smanje ove rizike? Nema jednostavnog odgovora – rizici su različiti i zavise od uzrasta djeteta i poznavanja rada na računaru.

Svi koji se žele upoznati sa tematikom to mogu učiniti 27. novembra, kada Mensa Crna Gora u saradnji sa Opštinom Danilovgrad, organizuje predavanje na temu “Izazovi, problemi i bezbjednost prilikom korišćenja interneta”.

Predavač: Marko Lakić koordinator za edukaciju u Mensi CG,  Sudski vještak informaciono-tehničke i telekomunikacione struke.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mensa Crne Gore (@mensacg)

NASTAVI SA ČITANJEM

NVO Sektor

Otvorena Edukativna stanica “Zeta“

Centar za zaštitu i proučavanje ptica je zajedno sa svojim saradnicima, kolegama, članovima, volonterima i prijateljima svečano otvorio Edukativnu stanicu “Zeta“, koja se nalazi na adresi Velje brdo 35, u sklopu CZIP radnog prostora na obali Zete u Podgorici.

Događaj su upriličili zamjenik gradonačelnice glavnog grada Podgorice, Luka Rakčević i direktorica Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, Jasna Gajević, te pružili podršku u ime lokalne samouprave i Agencije, nakon čega je direktorica CZIP-a Jovana Janjušević zajedno sa gđom Gajević presjekla crvenu vrpcu i zvanično otvorila vrata Edukativne stanice Zeta.

-O ovoj stanici CZIP tim je počeo da mašta još prije par godina, kada smo u jednoj običnoj, maloj garaži vidjeli veliki potencijal, spoznajući sve mogućnosti koje pruža Park prirode Rijeka Zeta, sa svojom aluvijalnom šumom i plavnim livadama bogatim biljnim i životinjskim svijetom. Tako je polako nastajala ideja, satkana od prstenovačkih mreža, rasadnika skadarskog hrasta, te postavka najznačajnijih predstavnika faune Parka. Nju čine skulpture ptica, gmizavaca, insekata, riba u svojoj prirodnoj veličini, kreiranih spretnim prstima umjetnika Paca Venture iz Španije, čija umjetnička djela krase mnoštvo sličnih centara u svijetu. Na taj način, postavili smo našu Edukativnu stanicu na mapu kao jedan kutak prepun interesantnog edukativnog sadržaja u nadi da će ubuduće naše građane, a posebno one najmlađe, što češće navoditi da je posjete i upoznaju predivan svijet PP Rijeka Zeta na jedan drugačiji način, saopštili su iz ove nevladine organizacije.

CZIP raduje što je Edukativna stanica već zaživjela, pa je u okviru Dana nauke bila posjećena od strane osnovaca i srednjoškolaca koji su imali prilike da učestvuju u prstenovanju ptica i saznaju mnoštvo zanimljivosti o biodiverzitetu Parka, što kako im kažu  daje dodatan podstrek da dalje razvijaju edukativne programe za različite uzraste, uključimo što više školaraca, studenata i odraslih i dalje promovišu vrijednosti ovog područja.

Edukativna stanica je rezultat marljivog rada svih zaposlenih u CZIP-u, koji su se predano posvetili ovom projektu kako bi ovaj centar otvorio svoja vrata i postao inspiracija i izvor znanja za sve. U početku će Edukativna stanica Zeta biti otvorena samo za unaprijed dogovorene grupne posjete, dok će u narednom periodu aktivnosti stanice zavisiti od vremenskih uslova, prstenovačkih mogućnosti i vegetacijske sezonalnosti.

-Nadamo se da će Edukativna stanica poslužiti i kao vjetar u leđa i inspiracija za dalje uspostavljanje upravljačke strukture na danilovgradskoj strani, te izradi prijeko neophodnog Plana upravljanja i sprovođenja aktivnosti koje doprinose održivom upravljanju i zaštiti prirodnog bogatstva ovog područja, zaključuju iz CZIPa

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije