Izgradnjom puta Sige – Gostilje otvaraju se novi vidici i perspektive i sada postoje ozbiljne šanse za povratak onih koji su otišli zbog boljih životnih uslova iz Gostilja, a u posljednjem periodu povećano je i interesovanje za podizanje vikendica, prenosi opština Danilovgrad.

Mještanin Gostilja, Veselin Babić, kazao je da su žitelji Gostilja dugo sanjali o izgradnji puta Sige – Gostilje, „čime je Gostilje dobilo svoj prozor u svijet i svoj autoput prema Evropi“.

„Ispunile su se naše nade i očekivanja. Mi danas stižemo za 20 do 30 minuta u Danilovgrad, uslovnom saobraćajnicom dužine oko 15 kilometara za razliku od veoma neuslovne saobraćajnice preko Pipera od skoro 50 kilometara ili pješke četiri do pet sati, savladavajući pritom visinsku razliku od 800 metara i više“, naveo je Babić.

Prema njegovim riječima, saobraćajnica od Siga do Gostilja duga je 9,5 kilomtara.

„Asfaltirana je počev od 2011. godine po jedan kilometar godišnje, da bi posljednja dionica od tri i po kilometra bila savladana krajem prošle godine. Prethodila je aktivnost Vojske Jugoslavije koja je za svoje potrebe probila put na realciji Sige – Gostilje – Radovče 1997/98.godine ukupne dužine 18 kilometara“, rekao je Babić.

On je podsjetio da je pored ove saobraćajnice, Gostilje tokom protekle godine dobilo skoro cjelokupno rekonstruisanu dalekovodnu i niskonaponsku mrežu.

„Ove godine će i to biti dovršeno. Tako da ćemo imati vrlo kvalitetno napajanje elektroenergijom što je u dugom periodu bio vrlo težak problem. Prije par godina dobili smo jedan savremeni repetitor mobilne telefonije, čime je kvalitetno riješeno pitanje telefonskih veza i interneta što je takođe bio težak problem prije toga“, kazao je Babić.

Velikim naporima Gostiljana i njihovih potomaka, kao i podrškom Opštine, kako je istakao, izvršena je sanacija objekta bivše osnovne škole „koji je bio u fazi potpunog propadanja“.

„Radi se o značajnom kulturnom i istorijskom objektu, u kojem je od 1909. godine kada je podignut omogućeno osnovno obrazovanje znatnom broju đaka, njih oko 1.500“, rekao je Babić.

Izvršena je i, kako je naveo, neophodna sanacija objekta starog, Zadružnog doma sa namjenom privrednih aktivnosti.
Babić je rekao da su svi ovi poduhvati ostvareni u dobroj saradnji mjesne zajednice i građana uz veoma značajno razumijevanje Opštine i države.

„Otvaraju se neki novi vidici i perspektive. Mada je, kao i u mnogim sličnim slučajevima, najveći broj mladih odavde otišao trbuhom za kruhom, sada postoje ozbiljne šanse za povratak jednog dijela njih, kao i veliki broj onih koji periodično dolaze na svoja imanja radi aktiviranja određenih zemljišnih površina, uz aktivan odmor“, kazao je Babić.

S obzirom da je Gostilje nabliže planinsko naselje Podgorici i središnjem dijelu Crne Gore, kako je istakao, već postoji intersovanje za podizanje vikendica, „a njih desetak biće izgrađeno ili je u fazi gradnje“.

„Ograničavajući faktor daljem ubrzanom razvoju ovoga sela je voda. Taj problem je odavno počeo da se rješava. Urađen je kvalitetan glavni projekat i po njemu izvedeno preko 85 odsto radova. Postavljeno je 13,8 kilometara primarnog cjevovoda, iskopan u dva bunara, zdaovoljavajuće izdašnosti sve je to stručno ispitano i čeka se nastavak realizacije i ovog projekta u čemu računamo na podršku Ministarstva poljoprivrede i Opštine Danilovgrad, uz aktivan odnos i angažovanje građana“, rekao je Babić.

Tako bi se pored već završenog, kako je ocijenio, obezbijedila neophodna osnovna infrastruktura za dalji razvoj toga područja, „a to bi se postepeno širilo i na planinsku oblast“.

„Iz navedenog se može zaključiti da je ulaganje u infrastrukturu i druge oblasti kojima se poboljšavaju uslovi života građana u suštini, ulaganje u rast njihovog životnog standarda i da je to često važnije za građane od lične potrošnje putem plata i penzija“, zaključio je Babić.