Connect with us

Društvo

Saopštenje PES-a za Martinićki put

Politički marketing

Vjerovali ili ne, VD nosioca liste okupljene oko sjenke nekadašnjeg DPS-a je istinu saopštio malobrojnim građanima u vezi problematike martiniCkog (da citiramo prethodnike) puta. Nemar i nerad prethodne vlasti na čelu sa DPS-om razlog su trenutnog stanja putnog pravca preko Martinića.

Međutim, i narod treba da zna da je za pet godina priče oko realizacije ovog, za građane danilovgradske opštine, izuzetno važnog infrastrukturnog projekta bivša vlast sve naopako radila.

A evo i kako: Urbanističko-tehnički (UT) uslovi nijesu pravilno i stručno izdati od strane nadležnog Sekretarijata; projekat je rađen iz kancelarije udaljene 500 km od lokacije puta, pa radovi nijesu ni mogli biti izvođeni na osnovu dokumentacije koju nam je ostavio DPS sa svojim satelitima!

Dalje: četiri puta su uvođene mašine koje su označavale početak radova, među kojima je svakako najpompezniji 27. avgust 2020. godine, nekoliko dana pred parlamentarne izbore, kada su, nakon svečanog presjecanja vrpce, mašine poslije pola sata napustile gradilište.
Zato, gospodine vršioče dužnosti, nije u pitanju samo nerad i nemar, nego i veliko neznanje vaših kadrova. No, izgleda da je Vama to bilo dobro poznato prilikom sastavljanja poslaničke liste s obzirom da je prvi Danilovgrađanin na visokom 42. mjestu sa većim izgledima da uđe u skupštinu Savjeta Evrope nego u naredni saziv Skupštine Crne Gore. Ali, to je Vaš odnos prema Danilovgradu koji će građani naše opštine znati da cijene na narednim izborima.

A što se tiče martinićkog puta, za nepunih pola godine vlasti čija je okosnica Pokret Evropa sad! urađeno je znatno više nego za prethodnih 33 (slovima: trideset tri!) godine, i to:

• Obezbijeđen je kompletan novac za eksproprijaciju, deponovan na računima Ministarstva finansija, i to bez dodatnog zaduživanja! Na taj način je zaokružena finansijska konstrukcija potrebna za eksproprijaciju putne dionice.

• Raspisan je tender, i nakon završenih pravnih regulativa, urađen je novi projekat cijele trase puta, koji se trenutno usklađuje sa realnim okolnostima i stanjem na terenu.

• Novi projekat će za razliku od prethodnog imati trotoar, autobuska stajališta i predviđeni dio za prikupljanje otpada.

• Pripremljeni su svi Urbanističko tehnički uslovi, vrlo zahtjevni, koji su oduzeli jednom timu puna 2 mjeseca. U projektu prethodnika se nalazio pravilnik o izdavanju UT uslova na cijele dvije strane.

I umjesto da nakon svega (ne)urađenog gospoda iz nekadašnjeg DPS-a konstruktivno zaćute i uče od onih koji i žele i umiju da rade za građane, državu i opštinu, javnost mora po ko zna koji put da trpi besprizornosti jedne unaprijed neuspješne predizborne kampanje.
Međutim, kada su izdržali trideset godina DPS-a, izdržaće još ovo malo do izbora, nakon čega rukovođenje preuzimaju umješni i odgovorni.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Akcija Željeznice Crne Gore: Sjutra predaja dokumentacije za besplatne godišnje karte

Novi red vožnje vozova

Crnogorski studenti dokumentaciju za besplatne godišnje karte, koje poklanja Željeznički prevoz (ŽPCG), mogu predati sjutra, od osam do 14 sati, saopšteno je iz te kompanije, prenosi portal RTCG.

Odbor direktora ŽPCG donio je odluku da pokloni 30 besplatnih godišnjih karata za crnogorske studente, povodom 13. novembra – Njegoševog dana.

Iz ŽPCG su rekli da će besplatne godišnje karte, koje se mogu koristiti za neograničen broj putovanja na svim relacijama u Crnoj Gori, važiti od 1. decembra ove do 1. decembra naredne godine.

“Kako bi iskoristili tu mogućnost, zanteresovani studenti treba da predaju važeće uvjerenje o studiranju i kopiju lične karte na arhivu ŽPCG, na adresi Trg Golootočkih žrtava br. 13 u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će besplatne godišnje karte biti dodijeljene za 30 studenata koji prvi predaju zahtjeve.

“Zadovoljstvo nam je da na taj način kao društveno odgovorna kompanija koja nudi usluge javnog prevoza, doprinesemo mobilnosti i edukaciji mladih ljudi i podstaknemo ih da koriste usluge naše kompanije”, kazali su iz ŽPCG.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije