Connect with us

Društvo

Sazvani zborovi MZ Jelenak, Danilovgrad I i Danilovgrad II

Sekretarijat za lokalnu samoupravu sazvao je zborove mjesnih zajednica Jelenak, Danilovgrad I i Danilovgrad II.

Kako stoji u saopštenjima na sajtu Opštine Danilovgrad zborovi će se održati:

MZ Jelenak – Srijeda 13.09.2023. sa početkom u 19 časova, Centar za kulturu Danilovgrad

MZ Danilovgrad I – srijeda 13.09.2023. sa početkom u 17 časova, Centar za kulturu Danilovgrad

MZ Danilovgrad II – Utorak 12.09.2023. sa početkom u  18 časova, Centar za kulturu Danilovgrad

Da bi se održali Zborovi potrebno je da prisustvuje najmanje  3% građana sa područja za koje se Zbor saziva.

Za nesmetano održavanje Zbora građana neophodno je prisustvo najmanje  za MZ Jelenak – 37 građana, MZ Danilovgrad I – 45 građana i  MZ Danilovgrad II – 60 građana.

MZ Danilovgrad I i MZ Danilovgrad II

Članom 2 Odluke o osnivanju mjesne zajednice Danilovgrad I  propisano je da Mjesna zajednica Danilovgrad I obuhvata istočni dio grada od ulice Baja Sekulića, obalom rijeke Zete, komplet Grlić od Crkvina ulicom pored kuće Lakića i nastavlja do Oštara, odatle ide starim putem za Sladojevo Kopito, skreće putem i obuhvata kuće Ćupića do puta Danilovgrad – Zagarač i odatle ulicom Blaža Mrakovića i ulicom Baja Sekulića na most na rijeci Zeti.

Članom 2 Odluke o osnivanju mjesne zajednice Danilovgrad II propisano je da Mjesna zajednica Danilovgrad II obuhvata naselja: Zagredu, Glavicu i Grudice.

MZ Jelenak

Članom 2 Odluke o osnivanju mjesne zajednice Jelanak („Službeni list Crne Gore – opštinski propisi“, br. 31/08) propisano je da Mjesna zajednica Jelenak obuhvata naselja: Bobulju, Brajoviće, Gornje Martiniće, Gradinu, Donje Selo, Donje Martiniće, Jelenak, Podglavice i Glizicu.

Društvo

Akcija Željeznice Crne Gore: Sjutra predaja dokumentacije za besplatne godišnje karte

Novi red vožnje vozova

Crnogorski studenti dokumentaciju za besplatne godišnje karte, koje poklanja Željeznički prevoz (ŽPCG), mogu predati sjutra, od osam do 14 sati, saopšteno je iz te kompanije, prenosi portal RTCG.

Odbor direktora ŽPCG donio je odluku da pokloni 30 besplatnih godišnjih karata za crnogorske studente, povodom 13. novembra – Njegoševog dana.

Iz ŽPCG su rekli da će besplatne godišnje karte, koje se mogu koristiti za neograničen broj putovanja na svim relacijama u Crnoj Gori, važiti od 1. decembra ove do 1. decembra naredne godine.

“Kako bi iskoristili tu mogućnost, zanteresovani studenti treba da predaju važeće uvjerenje o studiranju i kopiju lične karte na arhivu ŽPCG, na adresi Trg Golootočkih žrtava br. 13 u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će besplatne godišnje karte biti dodijeljene za 30 studenata koji prvi predaju zahtjeve.

“Zadovoljstvo nam je da na taj način kao društveno odgovorna kompanija koja nudi usluge javnog prevoza, doprinesemo mobilnosti i edukaciji mladih ljudi i podstaknemo ih da koriste usluge naše kompanije”, kazali su iz ŽPCG.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije