Connect with us

Društvo

SDP Danilovgrad: Farma svinja preduzeća Niksen-Čavor godinama nanosi štetu građanima Spuža

“Inicijativa se odnosi na osnovanu sumnju da se u ovom poslovnom objektu preduzeća Niksen-Čavor DOO Kotor ne radi u skladu sa zakonskim propisima koji se odnose na zaštitu životne sredine i zbog sumnje da nosilac elaborata ne realizuje mjere iz elaborata za koje je izdata saglasnost od strane nadležnog Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Danilovgrad”

Opštinski Odbor (OO) Socijaldemokratske partije (SDP) Danilovgrad podnio je Upravi za inspekcijske poslove – Odsjeku za ekološku inspekciju inicijativu za inspekcijski nadzor u preduzeću Niksen-Čavor DOO Kotor.

Iz SDP Danilovgrad, a kako prenosi portal Vijesti, su dodali da je u vlasništvu tog preduzeća “farma svinja, koja godinama nanosi štetu i utiče na kvalitet života građana Spuža”.

Iz SDP Danilovgrad su kazali da su osim inicijative za inspekcijski nadzor, Upravi za inspekcijske poslove podnijeli zahtjeve za slobodan pristup informacijama kojima su kako tvrde tražili “zapisnike ekološke o svim izvršenim nadzorima u ovom preduzeću u poslovnoj jedinici u Spužu, kao i sva rješenja o otklanjanju nepravilnosti i izvještaje o otklanjanju nepravilnosti u predmetima koji su u ovom organu vezani za preduzeće Niksen-Čavor, kako bi se do kraja ispitalo zbog čega se duži niz godina ne pristupa rješavanju ovog problema”.

“Građani Spuža zaslužuju pristojno i čisto okruženje, a zagađenje vazduha jedan je od najvećih svjetskih faktora rizika za nastanak zdravstvenih, ekonomskih i ekoloških problema. Zbog toga će SDP pratiti razvoj ove situacije i o ishodu redovno obavještavati javnost, sačekati nalaz nadležne inspekcije, te insistirati na otklanjanju nepravilnosti koje dovode do zagađenja vazduha i širenja neprijatnih mirisa u širokom pojasu oko farme svinja ili na pravičnoj naknadi štete za građane koji trpe zbog neadekvatnog odnosa nadležnih i ovog preduzeća prema životnoj sredini. Takođe, u narednom periodu aktivno ćemo se uključiti u rješavanje ovog gorućeg problema, sve do okončanja istog u najboljem interesu građana Spuža”, zaključuje se u saopštenju SDP Danilovgrad.

Društvo

Akcija Željeznice Crne Gore: Sjutra predaja dokumentacije za besplatne godišnje karte

Novi red vožnje vozova

Crnogorski studenti dokumentaciju za besplatne godišnje karte, koje poklanja Željeznički prevoz (ŽPCG), mogu predati sjutra, od osam do 14 sati, saopšteno je iz te kompanije, prenosi portal RTCG.

Odbor direktora ŽPCG donio je odluku da pokloni 30 besplatnih godišnjih karata za crnogorske studente, povodom 13. novembra – Njegoševog dana.

Iz ŽPCG su rekli da će besplatne godišnje karte, koje se mogu koristiti za neograničen broj putovanja na svim relacijama u Crnoj Gori, važiti od 1. decembra ove do 1. decembra naredne godine.

“Kako bi iskoristili tu mogućnost, zanteresovani studenti treba da predaju važeće uvjerenje o studiranju i kopiju lične karte na arhivu ŽPCG, na adresi Trg Golootočkih žrtava br. 13 u Podgorici”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će besplatne godišnje karte biti dodijeljene za 30 studenata koji prvi predaju zahtjeve.

“Zadovoljstvo nam je da na taj način kao društveno odgovorna kompanija koja nudi usluge javnog prevoza, doprinesemo mobilnosti i edukaciji mladih ljudi i podstaknemo ih da koriste usluge naše kompanije”, kazali su iz ŽPCG.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Iković: Obezbijediti novčanu nadoknadu za predstavnike mjesnih zajednica

Nadoknada može da bude u visni odborničke isplate ili u visini polovine minimalne zarade u Crnoj Gori. U tom slučaju bi lice koje zastupa mjesnu zajednicu imalo primanja za svoj dnevni četvoročasovni rad. Sredstva za nadoknadu predstavnika mjesnih zajednica Opštine Danilovgrad bi na godišnjem nivou iznosila oko 50.000 eura što je manje od 10 % nadoknada koje Opština prihoduje od korišćenja prirodnih resursa. Ovo znači da je ovo više nego izvodljivo, naveo je Iković.

Iković je takođe inicirao da Opština uvede mjesečnu elektronsku karta koja će važiti kod svakog prevoznika na relaciji Danilovgrad – Podgorica kao i da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata. Ovo treba uraditi izmjenama Odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika.

Jedan od trenutno najvećih komunalnih problema u opštini Danilovgrad jesu atmosferski kanali za koje ne postoji urađena evidencija. Njihovo neodržavanje, nesavjesno zatvaranje i nestručno odobravanje gradnje uzrokuje sve veće poplave i štete i sve veći broj poziva građana ka komunalnoj inspekciji i komunalnim službama Opštine. Ovo je samo jedan od razloga zašto Odluka o komunalnom redu mora biti što prije izmijenjena kako bi rad komunalne inspekcije bio opravdan, a kvalitet života bolji.

Iković je ponovio da je potrebno osnovati sportsko-rekreativni kajak klub koji bi bio u vlasništvu Opštine, a za koji je Preoret već obezbijedio potrebnu kajak opremu. Danilovgrad ima izvrsne potenijale za ovakav klub i treba u tom pravcu promovisati i koristiti svoje vode. Kajak klub bi se koristio za organizovanje rekreativnih tura, izleta u prirodi, oporavak rijeke Zete, pecanje kao i sportska takmičenja na vodi.

Donošenjem novih i dopunom postojećih odluka će se unaprijediti rad Opštine Danilovgrad i kvalitet života njenih građana, zato je potrebno krenuti što prije u njihovu realizaciju, naveo je Iković..

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije