Connect with us

Društvo

Uređen prostor oko prostorija danilovgradskog Vodovoda, sanirani šahtovi na bulevaru

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ekipe danilovgradskog Vodovoda završile su danas radove na uređenju prostora oko Upravne zgrade preduzeća.

Kako su nam u razgovoru naveli očišćeno je rastinje a teren je izravnan.

This slideshow requires JavaScript.

Ekipa Vodovoda je prethodnih desetak dana, na poziv građana, izvršila i intervencije na saniranju i zatvaranju otvorenih šahtova u Danilovgrad, Spužu a u toku jučerašnjeg dana i na bulevaru, kada su popravke izvršene na poklopcima atmosferske kanalizacije.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Zodijakov opus slika izložen u Centru za kulturu Danilovgrad njegova je najintimnija biografija

Published

on

By

Izvor opština Danilovgrad

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Opus slika Božidara Pavićevića Zodijaka, koji je predstavljen na izložbi u Centru za kulturu Danilovgrad, njegova je najintimnija biografija i ne postoje riječi koje bolje mogu od tog izbora, izraziti likovnost, njegovu senzaciju, beskrajnu svestranost i energiju.

To je saopšteno na otvaranju izložbe slika Božidara Pavićevića Zodijaka, koja je upriličena u holu Centra za kulturu Danilovgrad, u okviru programa povodom proslave Dana nezavisnosti Crne Gore.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da je Božidar rođen u Danilovgradu gdje je živio i stvarao.

„Uvijek je govorio da je Danilovgrad njegov zavičaj, specifičan po različitostima malim i velikim, po dobrim i britkim ljudskim osobinama. Grad Danilovgrad, koji je imao ogroman zamajac od davnina, grad koji je znao samo da priča, ako ima dovoljno sluha za sve te njihove priče, govorio je Zodijak. Rijeka Zeta i njegovi mostovi su tragovi jači od svih nas. Zato neka grad Danilovgrad nikad ne zaboravi našeg Boža, neponovljivu ličnost koja je imala snage da nas inspiriše, povede i kreativno sugeriše onaj stav koji mu život nameće“, rekla je Kovačević.

Podsjetila je da je Božidar dobitnik više nagrada, ali da izdvaja onu koja mu je, kako je kazala najdraža, a to je Nagrada 9. decembar, svog rodnog grada.

„Kada sam pitala Boža jednom prilikom da li bi svoj atelje preselio u neki drugi grad, Božo mi je rekao „ne, moja je radost tu, tu je moj korak djetinji, a rekao sam sve je blizu ako čovjek hoće“, rekla je Kovačević.

Ćerka Zodijaka Milica Pavićević kazala je da ne može da govori o stvaralaštvu njenog oca bez snažnih emocija.

„Posebno kad u drugačijem okruženju posmatram život moje porodice, jer ove slike jesu to. Zodijakov opus izložen u Centru za kulturu Danilovgrad, njegova je najintimnija biografija. Ne postoje riječi koje bolje mogu, od ovog suptilnog izbora, izraziti likovnost i njegovu senzaciju, beskrajnu svestranost i energiju. Opisivao je događaje, trag, um, rođenje i stradanje, ljubav, misao iznad svega i birao mjesto u našem domu u kojem će različiti izrazi živjeti sa nama“, rekla je Pavićević.

Sve je, kako je dodala, dobilo smisao.

„Za nas i konačni i beskonačni i neraskidivi. Za vas, draga publiko, jedno drugačije, možda najljepše druženje sa Zodijakom“, navela je Pavićević.

Predstavnica Centra za kulturu Danilovgrad, Božidarka Beba Popović, citirala je Zodijaka rečenicom koju je napisao „slikar ne treba da radi ono što vidi, već ono što će biti viđeno“.

„Centru za kulturu Danilovgrad čini čast i zadovoljstvo što smo sa porodicom Božidara Pavićevića Zodijaka sa posebnim uvažavanjem i sjetom upriličili ovu izložbu i tim gestom se makar odužili, podsjetili javnost na ovog značajnog crnogorskog umjetnika koji je nesumljivo ostavio veliki trag u likovnoj umjetnosti u Crnoj Gori“, navela je Popović.

Poručila je da izložba dokazuje to da djela velikog umjetnika uvijek žive i poslije njega.

Božidar Pavićević Zodijak rođen je 1948. godine u Danilovgradu. Srednju umjetničku školu je završio u Herceg Novom, a studirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Bio je svestran. Kreativnost i imaginaciju je, pored slika, crteža, scenografije i karikature ispoljavao u grafičkom dizajnu. Njegova djela su izlagana u Italiji, Kubi, a posebno je bio zastupljen na prostorima bivše Jugoslavije, a najviše u Beogradu. Izlagao je i u svim gradovima Crne Gore, a najviše u svom rodnom Danilovgradu. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih i domaćih nagrada. Preminuo je 2015. godine.

U muzičkom dijelu programa nastupile su Mila Nikić, vokalna solistkinja i Iva Uskoković violončelistkinja, a publika može posjetiti izložbu radnim danima od 10 do 14 sati i od 18 do 20 sati do 17. juna.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

“Niksen Čavor” i “Primato P” bez dozvole postavljali kolektorske cijevi

U Spužu bez dozvole postavljane kolektorske cijevi za odvod atmosferskih voda. Komunalna policija zaustavila radove.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Kako su nam kazali iz Komunalne policije, službenici Službe komunalne policije su postupajući po prijavi mještana naselja Grbe – Spuž izašli na lice mjesta i ustanovili da se u neposrednoj blizini privrednih subjekata “Niksen Čavor” DOO, “Primato P” DOO i Fabrike stočne hrane, tačnije na katastarskoj parceli 1279/2 KO Grbe koja je u privatnom vlasništvu, izvode zemljani radovi – prekopavanje. Isti radovi se izvode u cilju postavljanja kolektorske cijevi za odvod atmosferskih voda sa površina koje su prvenstveno u vlasništvu navedena tri privredna subjekta.

This slideshow requires JavaScript.

Uzimajući u obzir, kako sam dalje naveli u odgovorima, da se predmetni radovi izvode u putnom pojasu lokalnog nekategorisanog puta koji u katastru nepokretnosti upisan pod brojem 1291 KO Grbe, a da investitori “Niksen Čavor” DOO, “Primato P” DOO i Fabrike stočne hrane za konstatovane radove ne posjeduju odobrenje nadležnog organa lokalne uprave, istim je zabranjeno dalje izvođenje radova do pribavljanja potrebnog odobrenja.

Na osnovu sačinjenog zapisnika, Komunalni Inspektor će na ime navedenih privrednih subjekata donijeti Rješenje kojim će biti potvrđena mjera zabrana iz Zapisnika i određen rok za pribavljanje potrebnog odobrenja, zaključili su u odgovorima dostavljenim portalu Volim Danilovgrad.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije