Naslovna - Novosti - Ekonomija - Skuplja struja od 1. aprila: EPCG donosi odluku o odgađanju poskupljenja
Račun za struju (epcg.com)

Skuplja struja od 1. aprila: EPCG donosi odluku o odgađanju poskupljenja

Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) donijeće u narednih nekoliko dana odluku o odlaganju primjene novih cijena električne energije i novih tarifnih modela, potvrđeno je „Danu” nezvanično iz te kompanije. Time će, EPCG, čiji je većinski vlasnik Vlada, uvažiti zahtjev ministarke ekonomije Dragice Sekulić da se primjena novih cijena struje i tarifnih paketa odloži za mjesec dana, odnosno da počne sa primjenom od 1. aprila.

EPCG je, shodno Zakonu o energetici, donijela odluku da poveća cijene svojih usluga za šest odsto, što će dovesti do povećanja ukupne cijene struje za 2,7 odsto. Uz prethodno povećanje cijena struje od 1. januara za 0,2 odsto usled povećanja cijena usluga CEDIS-a i CGES-a to će značiti da će od 1. aprila cijene struje biti veća za 2,9 odsto u odnosu na prošlu godinu. Takođe, od januara su uvećani podsticaji za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije (OIE) – vjetroelektrana (VE) i mini-hidrolektrana (mHE), pa se svaki kilovat-sat poslije 300 potrošenih plaća skoro po jedan cent, što je duplo skuplje nego lani.

EPCG je donijela odluku i da uvede četiri tarifna modela, kako bi potrošači mogli da se odrede ako im neki od njih odgovara. Ministarka Sekulić je za RTCG pojašnjavala prednosti plavog modela, a njena izjava je izazvala dosta negativnih komentara na društvenim mrežama. Ona je kazala da je prosječan račun za struju u Podgorici u januaru bio preko 60 eura, što je oko 550 potrošenih kilovat-sati, te da ukoliko se na tu potrošnju primijeni plavi model i nove cijene struje, račun će biti manji za 30 centi.

Ministarstvo na čijem je ona čelu je u januaru donijelo odluku da se duplo povećaju naknade za podsticaj prizvodnje struje iz mHE i VE.

Takođe pogledajte

Pravo na socijalno stanovanje

Opštine korisnici Egalizacionog fonda; Danilovgrad na 7. mjestu po razvijenosti

Ministarstvo ekonomije uradilo novu listu stepena razvijenosti crnogorskih opština prema kojoj se dijeli novac iz …

Opštine povukle 759.433 eura iz Fonda za podršku, Danilovgrad 365.605€

U 2019. godini iz Fonda za podršku opštinama za predfinansiranje donatorskih projekata opštine Danilovgrad, Herceg …

Оставите одговор

%d bloggers like this: