SPUŠKO PIVO

Pored sve bogate kulture, istorije i tradicije koju nosi, Spuž se od skora može pohvaliti i nečim jako posebnim! Tri mlada momka, odlučila su se svoj prvi preduzetnički poduhvat započeti upravo u ovom mjestu.

Potpuno organskog karaktera, napravljeno od samo četiri sastojka: pivskog slada, hmelja, kvasca i izvorske vode, sa spojem citrusnih i tradicionalnih aroma, umjerenom gorčinom i tradicionalnim ukusom dopašće se svakom pivopiji u Crnoj Gori.

Da, u pitanju je pivo. Pravo SPUŠKO PIVO!

SPUŠKO PIVO

Nismo još uvijek imali priliku posjetiti pivaru “MONTENEGRO BREWING CO” ali ono šta smo čuli  od onih koji su  probali ZORA pivo, nas je odmah navelo da Vas kontaktiramo i pripremimo teren za jedno dobro druženje. Uz koju čašu piva, naravno!

Recite nam za početak, ko je u ekipi, otkud u Spužu i naravno zašto proizvodnja piva?

Naš prvi susret sa kraft pivom bio je zajedničko iskustvo. Prije nešto više od godinu dana probali smo pivo Fabrike Craft Brewery iz Risna, konkretno “Smilin’ Goat” – Indian Pale ale. Prvi utisak je bio da ima mnogo više gorčine u odnosu na industrijska. Potom smo shvatili da je aromatičnije i punijeg (čitajte ljepšeg) ukusa u odnosu na bilo koje pivo koje smo do tog momenta konzumirali.

Tako smo se nas trojica, Marko Kuveljić, Vasilije Prelević i Jovan Grubač, prije nešto više od tri mjeseca sastali i započeli  svoj prvi preduzetnički poduhvat. Spuž je u blizini Podgorice i omućava nam savršenu komunikaciju sa svim gradovima u Crnoj Gori.

SPUŠKO PIVO

Vaše pivo nosi ime „ZORA“, što  je neobično u tradiciji kraft piva. Zasigurno postoji razlog?

Željeli smo da izađemo iz standardnog kraft duha i da počnemo da stvaramo crnogorski kraft. Poštujući tradiciju, kulturu i lokalnu zajednicu, ime Zora se iskristalisalo kao pravo. Takođe, mladim ljudima je zora veoma bliska. Zorom su se završavale lude noći, u zoru su se dešavale najveće ljubavi. Zora je vlasnik dana i noći. Zora je početak, ali i kraj jednog dana. Tako, odlučili smo da Zora bude prvo pivo, kojim ćemo se predstaviti crnogorskoj javnosti.

Da li biste naše čitaoce, posebno ljubitelje piva, upoznali šta je to što ZORU izdavaja iz gomile?

Pivo ima 4,1 odsto alkohola. Napravljeno po potpuno originalnom receptu, koji smo sami osmislili. Praveći ga nosila nas je misija, da se moramo okrenuti tradiciji, sa željom da upoznamo ljude sa kvalitetnim pivom u odnosu na industrijska. Potpuno organskog karaktera, napravljeno od samo četiri sastojka: pivskog slada, hmelja, kvasca i izvorske vode, sa spojem citrusnih i tradicionalnih aroma, umjerenom gorčinom i tradicionalnim ukusom dopašće se svakom pivopiji u Crnoj Gori.

Vaša pivara je stara nekih tri mjeseca i zasigurno ima ograničene kapacitete proizvodnje. O kojim se količinama radi i gdje se sve ZORA može probati?

Mjesečni kapacitet je 1000 litara. To je za sada maksimum koji možemo da dostignemo. Trudićemo se da ulažemo u znanje, infrastrukturu i da, kada za to bude vrijeme, proširimo proizvodnju. Cijela pivara je djelo naših ruku. Od objekta koji smo adaptirali do opreme koju smo sami sklopili. Pivo se može probati u Spižu, dovoljno je da nas kontaktirate putem Facebook stranice Montenegro Brewing Co

U Crnoj Gori se ponovo budi svijest za podrškom malim i lokalnim proizvođačima.

Velike kompanije su nas prezasitile sa marketingom, bombastičnim reklamama koje često ne prati istovjetan kvalitet proizvoda. Lokalni i mali proizvođači, iako sa ciljem ostvarivanja profita, u procese proizvodnje najčešće unose više strasti i ljubavi – ovo za rezultat uvijek ima sjajan proizvod a u slučaju “MONTENEGRO BREWING CO” savršeno, lokalno kraft pivo! I to SPUŠKO!!!

Podržimo lokalne proizvođače!

U petak 16. i subotu 17. avgusta u kotorskom starom gradu na trgu od Kina održaće se drugi po redu festival zanatskog piva “Špina”.

Ono što je posebno za ovaj događaj, osim što ga organizuju nama veoma dragi ljudi i što je prvi festival zanatskog piva u Crnoj Gori, jeste i to što će ove godine na njemu debitovati “Montenegro Brewing Co”, sa svojom Zorom.

Predstavlja nam veliko zadovoljstvo što ćemo biti dio ovog veoma originalnog događaja i što ćemo imati priliku da predstavimo svoje zanatske sposobnosti!

Vidimo se na Špini, 16. i 17. avgusta, Stari grad Kotor, trg od Kina