Connect with us

Spuž

Spuž u usponu: Preliminarni rezultati Popisa ukazuju na potrebu za unapređenjem kvaliteta života

Objavljeno

on

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Spuž, Petar Knežević, izrazio je zabrinutost i istakao potrebu za intenziviranim radom na unapređenju kvaliteta života u Spužu, nakon što su objavljeni preliminarni rezultati popisa stanovništva za 2023. godinu.

Na nedavnoj konferenciji za medije, Uprava za statistiku Crne Gore (Monstat) prezentovala je rezultate popisa stanovništva, a među njima i podatke o broju stanovnika u naseljima. Prema preliminarnim rezultatima, na teritoriji MZ Spuž sada živi 4001 osoba, što predstavlja povećanje od 9.1% u odnosu na 2011. godinu.

Spuž, zajedno s naseljima Grbe i Daljam, postaje sve gušće naseljeno područje, te se postavljaju pitanja o adekvatnosti infrastrukture, zdravstvenih i prosvjetnih ustanova. Najveći udio stanovništva čini Spuž sa 1882 stanovnika, dok Grbe imaju 1853 stanovnika, a Daljam 266 stanovnika.

Uvećana populacija donosi sa sobom i potrebu za stvaranjem novih usluga i opštinskih servisa. Knežević naglašava važnost planiranja Spuža kao modernog i razvijenog naselja koje može zadovoljiti potrebe svojih građana, ali i brojnih posjetilaca iz okolnih naselja.

“S obzirom na rastuću populaciju i činjenicu da mnogi stanovnici obližnjih naselja svoje svakodnevne potrebe ispunjavaju upravo u Spužu, neophodno je da zajednički radimo na stvaranju naselja koje će pružiti kvalitetan život svojim građanima i privući nove investicije”, istakao je  Knežević.

Dodatno, podržavamo Kneževića u njegovim naporima da se fokusira na unapređenje infrastrukture, zdravstvenih i prosvjetnih usluga u Spužu. Sve veća populacija zahtijeva odgovarajuće planiranje i prilagođavanje lokalne zajednice kako bi se osiguralo da Spuž ostane progresivan, inkluzivan i ugodno mjesto za život. Očekujemo dalje napore kako bi se ovo naselje transformiralo u središte koje će zadovoljiti sve potrebe svojih građana i posjetitelja.

Lokalni izbori donijeli obećanja – Čeka se realizacija

Lokalni izbori održani u oktobru 2022. godine, nakon tri decenije, donijeli su promjenu u Danilovgradu – pa tako posle 30 godina vladavine Demokratske partije socijalista i njihovih koalicionih partnera na vlast su došli Evropa Sad, Demokratski Front i Demokrate. Najvažnije funkcije u Opštini predate su Aleksandru Grguroviću (Evropa Sad) – predsjedniku opštine Danilovgrad, Velimiru Đokoviću (DF) – predsjedniku Skupštine opštine Danilovgrad, Dušku Stjepoviću (Demokrate) – prvom potpredsjedniku opštine Danilovgrad i Mariji Radonjić (DF), potpredsjednici opštine Danilovgrad. Iako su Đokovića i Stjepovića zamijenili Pajović i Pavićević, konstituenti vlasti u Danilovgradu su ostali isti. Ono što Spužu može donijeti veći glas u vlasti je činjenica da su sada na pozicijama predsjednika Skupštine Opštine i potpredsjednika Opštine Spužani.

Ono za šta su građani glasali, odnosno čime su ih tri partije, sa najviše mandata privoljele, moglo se pročitati na portalu Volim Danilovgrad ali i na drugim medijima u toku predizborne kampanje. Kako bismo podsjetili javnost, a za ne daj Bože, i političke partije u nastavku dio predizbornih najava.

Najave smo izvukli iz konkretno definisanih aktivnosti ali i kritika koje su upućene na rad prethodne vlasti. Neslaganje sa načinom rada povlači i njegovu promjenu i prakse koje su ga pratile, – očekuje se da ne prave greške koje su prepoznali kod prethodnika.

 

Evropa sad – 8 odborničkih mjesta i predsjednik Opštine

 

Pokret Evropa sad za Danilovgrad, radiće iskreno u interesu Spuža i mještana Spuža.“, bile su najave u toku predizborne kampanje.

“U četvorogodišnjem mandatu kada budemo nosioci vlasti u Danilovgradu dio lokalnih institucija ćemo prebaciti baš u prostorije Mjesne zajednice Spuž koja praktično ne postoji. Uz administrativno približavanje institucija mještanima Spuža plan koji je ostvarljiv je svakako i obezbjedjivanje dvadestčetvoročasovnog patroliranja vozila policije, vatrogasnog vozila, valorizacije turističke ponude kroz medjunarodne projekte i brendiranje Spuškog ljeta i Spuške glavice kao autentične turističke ponude ne samo Danilovgrada i Spuža, već cijele Crne Gore pod okriljem Nacionalne turističke organizacije.”, moglo se čuti u dijelu najava tokom kampanje.

Demokratski front – 5 odborničkih mjesta, predsjednik Skupštine opštine i potpredsjednica Opštine

Iako tokom predizborne kampanje na portalu Volim Danilovgrad nismo mogli čitati i upoznati se sa predizbornim programom Demokratskog fronta u Danilovgradu ipak ćemo pokušati isti prenijeti iz drugih medija. Program i planovi na našem portalu nisu objavljivani ne jer mi nismo željeli iste objavljivati, već što pravila izborne utakmice diktiraju da nema objavljivanja sadržaja bez prethodno potpisanog ugovora koji je u skladu sa cjenovnikom koji smo dostavili Agenciji za sprječavanje korupcije poštujući sve propisane zakone i procedure.

U obraćanjima tokom predizborne kampanje od nosioca liste DF-a, Velimira Đokovića, mogli smo čuti da je Spuž centar Danilovgrada i da zavređuje značajno veću pažnju lokalne samouprave i da će se upravo na tim segmentima i raditi. Đoković je na tribini istakao i nužnost rada na unapređenju vjerskog turizma.

Demokratska Crna Gora – 4 odbornička mjesta, potpredsjednik Opštine

Od strane Demokrata, makar na portalu Volim Danilovgrad, moglo se čuti isticanje zapostavljenosti Spuža. Pa je tako po Demokratama  “Spuž bio mjesto, koje po prethodnoj lokalnoj samoupravi, nije dostojno nikakvih ulaganja, pa ni onih koja podrazumijevaju elementarne stvari za život, a tiču se puteva, rasvjete, autobuskih stajališta, mjesta za odlaganje smeća , parkova, dječijih igrališta i tako u nedogled. ” – Ovo bi u kontekstu daljeg rada i realizacije aktivnosti u okviru upravljanja lokalnom samoupravom trebalo biti nešto na šta bi Demokrate trebale insistirati u naredne četiri godine.

Stjepović i Demokrate su za razliku od ostale dvije liste bili umjereni u obećanjima, ističući gotovo jednake probleme koje su uočile i druge dvije pobjedničke liste.

Društvo

CEGAS podkast, gost Petar Knežević, mjesna zajednica Spuž

Ukidanjem Savjeta MZ smanjuje se reprezentativnost građana

Objavljeno

on

By

Šta nam novo donosi Nacrt Zakona o lokalnoj samoupravi i kako će to uticati na funkcionisanje i razvoj mjesnih zajednica u Crnoj Gori – jedno je od ključnih pitanja kojim su se bavili u novoj epizodi CEGAS podkasta, u kojoj je gost bio Petar Knežević, predsjednik Savjeta MZ Spuž.

“Petar nam je ukazao na to kako izgleda rad u mjesnoj zajednici iz njegove pozicije, sa kojim se sve situacijama suočava, te koja je uloga lokalne samouprave u tim procesima.

Osvrnuli smo se i na to kako birokratija i nedovoljno jasna komunikacija projekata i ciljeva institucija utiče na učešće građana.

Rodna zastupljenost u okviru učešća građana je tema koja se rijetko pokreće, ali Petar smatra da je ženska perspektiva važna činjenicom da je Savjet mjesne zajednice predstavničko tijelo i da moramo imati potpunu perspektivu građana i građanki.

Značajan Petrov angažman je i u okviru Građanskog pokreta solidarnosti sa Palestinom, gdje je učestvovao u organizovanju skupova podrške narodu Palestine i držao upečatljive govore. Petar je objasnio koje su trenutne veze Crne Gore sa Izraelom i Palestinom, i koje nacionalne mehanizme Crna Gora treba da iskoristi u znak podrške Palestini.”, stoji u najavi nove epizode podkasta Centra za građanske slobode.

Nastavite čitanje

Spuž

U Spužu održan završni čas glume za školsku 2023/2024

Objavljeno

on

By

Centar za kulturu Danilovgrad u saradnji sa  Dramskim studijom ,,Prazan prostor“  je organizovao  besplatne radionice glume za djecu svih uzrasta iz Spuža.  Radionice su se održavale  u prostorijama MZ Spuž.

,,Tokom ove školske godine djeca su imala priliku, pored formalnog obrazovanja, da pohađaju dramske radionice u MZ Spuž. Na časovima smo kroz kombinaciju različitih savremenih dramskih metoda težili istinskom upoznavanju grupe i pojedinca. Djeci su najzanimljiviji dio časa dramske improvizacije, gdje na određenu temu sami smišljaju scene, te tako kroz igru, upotrebljavajući maštu i svoje vještine, progovaraju o ličnim radostima, ali i problemima i tegobama. Po ko zna koji put se pokazalo koliko djeca uživaju da rastu i razvijaju se kroz ovakav način rada i putem kreativnosti koje dramske vježbe i radionice omogućavaju“- kazala je Marija Marković koja vodila radionice u Spužu u ime dramskom studija ,, Prazan prostor“.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije