Naslovna - Novosti - Društvo - Studija zaštite rijeke Zete: “ZAGAĐIVAČ PLAĆA”

Studija zaštite rijeke Zete: “ZAGAĐIVAČ PLAĆA”

Nakon potpisivanja inicijative za očuvanje rijeke Donje Zete i izradu Studije zaštite za proglašavanje zaštićenog prirodnog dobra, sami postupak proglašenja započet  od strane Opštine Danilovgrad.

Sredstva za izradu studije zaštite obezbijedili su Opština Danilovgrad i Glavni grad Podgorica

Imajuću u vidu da Elektroprivreda Crne Gore odnosno HE Perućica godinama koristi vodni potencijal rijeke Zete i time značajno utiče na ekosistem same rijeke, ona treba da preuzme odgovornost za finansiranje aktivnosti (konkretno finansiranje upravljačkog tijela) koje doprinose restauraciji rijeke Zete. – navodi se u studiji.

Poznato je da se uticaji hidroelektrane na životnu sredinu mogu javiti u bilo kojoj fazi njenog životnog ciklusa, od njene izgradnje, preko renoviranja, demontaže ili svakodnevnog rada i upravljanja hidroelektralnom. Ovi uticaji mogu rezultirati gubicima, degradacijom i fragmetacjom prirodnih staništa i populacija vrsta koje zavise od ovih staništa.

Kao najvažnije negativne posljedice hidroelektrana na rijeke su promjene u hidromorfologiji i riječnim staništima, sprječavanje migracije zaštićenih vrsta, poremećaj dinamike sedimenta, promjene u hidrološkom režimu i ekološkom protoku vode, promjene sezonskih plavnih ciklusa,promjene hemijskog sastava vode i temperature i povrede i ubijanje životinjskih vrsta. – dalje stoji u dokumentu.

Takođe, svaka fizička modifikacija vodnih tijela utiče na normalne hidrološke procese i narušava ekološki kontinuitet slatkovodnih sistema. HE Perućica zasigurno dovodi do poremećaja prirodnih hidromorfoloških procesa što dovodi do poremećaja ili promjene biotičkih i abiotičkih uslova koji su od vitalnog značaja za strukturu i funkcionisanje staniša.

 

Izvor STUDIJA ZAŠTITE I USPOSTAVLJANJE ZAŠTIĆENOG PRIRODNOG DOBRA DOLINA RIJEKE ZETE

Takođe pogledajte

Ministarstvo prosvjete: U Danilovgradu planirano otvaranje istraživačkog centra za talente

Ministarstvo prosvjete najavilo je da će u Danilovgradu biti otvoren istraživački centar za talentovane učenike. …

Policijska akademija Danilovgrad postala korisnik granta u okviru JUFREX

Policijska akademija Danilovgrad prepoznata je kao respektabilan partner Evropske unije i Savjeta Evrope, te shodno …

Оставите одговор

%d bloggers like this: