Direktor Direktorata za razvoj u Ministarstvu ekonomije Crne Gore Miloš Čelanović i otpravnica poslova ambasade Kraljevine Norveške Jane Knutrud obratiće se učesnicima informativne sesije u okviru Javnog poziva subjektima za podršku poslovanju za dostavljanje prijedloga projekata unapređenja održivosti i konkurentnosti malih biznisa, koja će biti održana u srijedu, 30. oktobra 2019. u hotelu „Centreville“ (Cetinjska 7, the Capital Plaza) u Podgorici.

Kraljevina Norveška izdvojila je 200.000 evra za projekte za koje mogu konkurisati lokalni sekretarijati za razvoj privrede ili preduzetništva, biznis centri i asocijacije, klasteri, naučno-istraživački centri i svi ostali entiteti koji pružaju podršku razvoju biznisa. Ovaj javni poziv ima za cilj da pomogne preduzetnicima, mikro i malim preduzećima, gazdinstvima, kooperativama i organizacijama civilnog društva da se prošire na nova tržišta, kao i da uvedu nove profesionalne standarde. Uslov za podnošenje prijava je da predložene aktivnosti u okviru ovog poziva budu dominantno sprovodene na području opština: Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Rožaje, Šavnik, Ulcinj i Žabljak.

Poziv je podjeljen u dvije partije – za projekte koji se realizuju na području jedne opštine i projekte koji će biti sprovedeni u dvije ili više opština. Vrijednost bespovratnih sredstava za prvu partiju može da varira od 10.000 do 20.000 evra, dok će grantovi za drugu iznositi od 20.000 do 40.000 evra. Projektne aktivnosti mogu da traju najduže deset mjeseci. Svi detalji poziva i prijavni formulari dostupni su na vebsajtu projekta „Norveška za vas – Crna Gora“ (www.norveskazavas.me).

PROGRAM INFORMATIVNE SESIJE

srijeda, 30. oktobar 2019, Hotel CentreVille, Cetinjska 7 (The Capital Plaza), Podgorica

 

10.15-10.30             Registracija

10.30-10.45             Uvod i predstavljanje projekta „Norveška za vas – Crna Gora”

o    Armen Čekić, menadžer projekta

10.45-11.00             Uvodna obraćanja

o    Miloš Čelanović, generalni direktor Direktorata za razvoj Ministarstva ekonomije Crne Gore

o    Janne Knutrud, otpravnica poslova ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu

11.00-12.30             Prezentacija javnog poziva projekta „Norveška za vas – Crna Gora” za dostavljanje prijedloga projekata za subjekte za podršku poslovanju

12.30-13.30             Pitanja i odgovori

o    učesnici sesije

Mediji mogu prisustvovati cijelom događaju.

Projekat “Norveška za vas – Crna Gora” ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unaprijeđenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore. Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 1,4 miliona eura, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).