Naslovna - Novosti - Ekonomija - U danilovgradskoj opštini opada registrovana nezaposlenost
U danilovgradskoj opštini opada registrovana nezaposlenost
Ilustracija

U danilovgradskoj opštini opada registrovana nezaposlenost

I u danilovgradskoj opštini opada registrovana nezaposlenost. U poređenju sa prošlogodišnjim periodom, kada su se u evidenciji nalazile 1.482 osobe, zabilježen je pad za 25,64 %.

Bez posla u Danilovgradu su 1.102 osobe, od kojih je 700 žena ili 63,52 odsto. Stopa nezaposlenosti je ispod državnog prosjeka (17,24 %) i iznosi 15,6 %..

Struktura

Među nezaposlenim Danilovgrađanima, njih 116 mlađi su od 25 godina, dok je 309 lica u dobi iznad 50 godina.Od početka godine do 19. septembra na evidenciju su došla 604 novoprijavljena lica.

Zavod za zapošljavanje ove godine realizuje brojne mjere i aktivnosti, kojima su angažovana 53 nezaposlena iz danilovgradske evidencije.

Kroz programe javnih radova omogućeno je zapošljavanje za 21,  prioritetno teže zapošljivo lice sa evidencije, na određeno vrijeme u trajanju do šest mjeseci. Oni rade na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa. Programi se sprovode radi očuvanja i unapređenja radnih potencijala nezaposlenih lica.

Programi obrazovanja i osposobljavanja odraslih realizuju se za osam nezaposlenih iz evidencije Biroa rada Danilovgrad. Nove stručne kvalifikacije, za kojima je prisutna tražnja na tržištu rada, steći će sedam lica, dok će ključne vještine, potrebne za obavljanje poslova određenog zanimanja, steći dva  lica.

U program stručnog osposobljavanja uključen je 51 visokoškolac, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja.

Programi

Zavod je kreirao Program “Osnaži me i uspjeću” prema specifičnim potrebama teže zapošljivih lica, prioritetno žena bivših korisnica novčane naknade po osnovu rođenja troje i više djece i korisnika materijalnog obezbijeđenja porodice.

Cilj programa je da im pruži podršku u aktiviranju na tržištu rada.U toku je drugi dio  programa, koji se sprovodi u trajanju do pet mjeseci i treba da rezultira zapošljavanjem određenog broja učesnika. Program “Osnaži me i uspjeću” realizuje se za 30 lica iz evidencije Biroa rada Danilovgrad.

U cilju rješavanja problema nezaposlenosti mladih i suzbijanja neformalnog poslovanja, Zavod,u saradnji sa Poreskom upravom, Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove, realizuje program “Stop sivoj ekonomiji”. Ovaj program omogućio je da pet mladih visokoobrazovanih lica iz Danilovgrada, zasnuju radni odnos, u trajanju od  šest mjeseci. Za to vrijeme oni pružaju tehničku podršku i pomoć službenim licima tri uprave,što doprinosi kako, spriječavanju neformalnog poslovanja, tako i povećanju konkurentnosti ovih lica na tržištu rada.

Tokom ove godine Zavod za zapošljavanje će realizovati i druge programe aktivne politike zapošljavanja.

Takođe pogledajte

BANKA OSTVARILA ODLIČNE REZULTATE / AKCIONARIMA ISPLATA 5.329.022,16 EURA DIVIDENDE

Skupština akcionara Societe Generale banke Montenegro AD usvojila je  godišnji izvještaj o poslovanju banke, sa …

Vlada presjekla: Nema gradnje novih malih hidroelektrana, preispitujemo postojeće

Vlada je na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo ekonomije da preispita svu dokumentaciju izdatu od svih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this: