Humanitarna akcija “Socijalni štand”, kao dio projekta „Gradska i socijalna bašta“, organizovana je danas na trgu “9.decembar” pod pokroviteljstvom Opštine Danilovgrad, OO Crvenog krsta  i Centra za socijalni rad. Ovoga puta akcijom je bilo obuhvaćeno 35 socijalno ugroženih porodica kojima su uručeni paketi sa prehrambenim proizvodima (miječne prerađevine, povrće, peciva, brašno, ulje, šećer i jaja).

Prema riječima predsjednice Opštine, Zorice Kovačević,  cilj projekta je da se korisnicima Centra za socijalni rad pruži materijalna pomoć kako bi im se poboljšao kvalitet života.

“Imajući u vidu da je ovo četvrti Socijalni štand, želim da se zahvalim svima koji su do sada učestvovali i prije svega uvijek imali veliko razumijevanje za ovakav vid podrške našim sugrađanima. Nijednog momenta nijesam sumnjala u ovaj projekat. Mi ćemo i dalje nastaviti da podržavamo porodice u stanju socijalne potrebe”, rekla je Kovačević, navodeći da posebno raduje činjenica kako u ovoj sredini ima mnogo humanih ljudi.

Ona je istakla da je već dogovoreno da se naredne godine odredi lokacija i za socijalnu baštu.

“To će biti novi poduhvat i još veći izazov za pomenute lokalne subjekte, NVO sektor i sve ljude dobre volje da se našim sugrađanima, koji su korisnici Centra za socijalni rad obezbijedi mogućnost da sami obrađuju zemlju. Na tom planu mi ćemo se potruditi da tu zemlju pripremimo da izgradimo komunalnu infrastrukturu  i da im kupimo sjeme i rasad”, dodala  je Kovačević.

Za direktoricu Centra za socijalni rad, Maju Luketić, zadovoljstvo je što se nastavlja jedna lijepa praksa, koja prelazi u tradiciju, da se najugroženija kategorija stanovništva pomogne na ovaj način.

“Danas smo podijelili pakete za 35 korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice i tako obuhvatili sve socijalno ugrožene porodice u Danilovgradu. Ponosna sam na uspješnost akcije i nećemo se na ovome zaustaviti, naprotiv imamo dobar odziv poljoprivrednika i privrednika ne samo iz ove nego i drugih crnogorskih sredina koji su spremni da pruže ruku i priskoče u pomoć kada je najpotrebnije. Nije izostala ni donacija ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja koje je od fabrike Radmančić-Milk nabavilo 175 kilograma sira. Ne radi se samo o materijalnoj vrijednosti, veoma je važno što ljudi mogu da osjete da nijesu sami”, kazala je Luketić.

Kako smo saznali od savjetnice u opštinskoj službi za poljoprivredu, Natalije Bulatović ovaj projekat su podržali Group Astorija, pekare Anđela i Oreks, mljekara Lazine, farma koka nosilja Kovačević i proizvođači sira iz Petnjice uz nesebično angažovanje gerontodomaćica i volontera crvenog krsta.