Connect with us

Društvo

U penziju će 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu

Uprava policije ima i obaveze u vezi s pristupnim pregovorima s EU, o čemu govore izvještaji Evropske komisije o potrebi jačanja linija rada, što iziskuje prijem novih službenika za specijalizovane pozicije kao što su finansijske istrage, borba protiv krijumčarenja i zloupotrebe droga, trgovina ljudima, međunarodna zaštita i dr.

Umjesto planiranih 60, na Policijsku akademiju u Danilovgradu biće upisano 90 polaznika, u okviru obrazovnog programa “Policajac”. Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost da se uveća broj primljenih kandidata zbog, kako su objasnili, većeg broja dobrovoljnih odlazaka policijskih službenika u penziju.

Za dobrovoljni odlazak u penziju do sada se prijavilo oko 350 policijskih službenika, a prema najavama iz organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova biće ih oko 500.

Sa druge strane, na konkurs za upis 16. generacije polaznika osnovnog policijskog obrazovanja na JU Viša stručna škola „Policijska akademija” Danilovgrad prijavila su se 244 kandidata, od čega je 90 uspješno završilo proces regrutacije i selekcije.

Procedura upisa sprovedena je u skladu sa Pravilnikom o regrutaciji i selekciji kandidata za više stručno obrazovanje sa kriterijumima za ocjenjivanje.

Ovim Pravilnikom propisani su opšti i posebni uslovi za upis u obrazovni program više stručnog obrazovanja “Policajac”. Kandidati koji ispunjavaju opšte i posebne uslove pristupaju testiranju koje je izuzetno zahtjevno i obuhvata: provjeru zdravstvene sposobnosti (opšti ljekarski pregled), test opšteg znanja i informisanosti, provjeru fizičke spremnosti, provjeru psihičke sposobnosti, specijalistički zdravstveni pregledi, i provjera prisutnosti droga u organizmu.

– Na Konkurs za upis u obrazovanje po obrazovnom programu više stručnog obrazovanja “Policajac” u školskoj 2022/2023. godini prijavila su se 244 kandidata od čega je 231 kandidat dostavio kompletnu dokumentaciju o ispunjenosti opštih i posebnih uslova. Kandidati za upis su testirani pod šifrom, osim intervjua na testu psihicke sposobnosti. Cjelokupni postupak testiranja dokumentovan je uređajima za audio-vizuelno snimanje, osim intervjua kao dio testa psihičke sposobnosti i specijalističkih zdravstvenih pregleda. Ukoliko kandidat u postupku selekcije nije ispunio jedan od predviđenih uslova, nije mogao učestvovati u daljem procesu selekcije – objašnjeno je u dokumentu koji je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici.

Prednost ženskim kandidatima

Kandidati su rangirani prema ukupnom broju bodova ostvarenih na svim testovima i onih osvojenih na osnovu opšteg uspjeha u školi.

Kada je više kandidata ostvarilo isti broj bodova, prednost u rangiranju imali su ženski kandidati u odnosu na muške, a zatim oni koji imaju bolji rezultat pojedinačnog testiranja, shodno redosljedu sprovedenih testiranja.

Nakon sprovedene procedure, Centralna komisija za odabir kandidata za upis u prvu godinu obrazovnog programa “Policajac” na Policijskoj akademiji dostavila je rang listu sa 90 kandidata koji su uspješno završili proces regrutacije i selekcije i Prijedlog odluke o prijemu prvih 60 kandidata sa rang liste, u skladu sa konkursom.

Za penziju se prijavilo 350 policijskih službenika

Aktom od 26. decembra 2022. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova obratilo se Ministarstvu prosvjete molbom za povećanje broja kandidata za upis u prvu godinu obrazovanja po obrazovnom programu “Policajac”. U aktu Ministarstva unutrašnjih poslova navedeno je da, po osnovu dobrovoljinog odlaska većeg broja policijskih službenika u penziju, taj resor ima potrebu za upisom većeg broja polaznika osnovnog policijskog obrazovanja za 30 kandidata koji su uspješno prošli predviđenu selekciju i regrutaciju u odnosu na planiranih 60.

– Naime, za dobrovoljni odlazak u penziju do sada se prijavilo oko 350 policijskih službenika, a prema najavama iz organizacionin jedinica biće ih oko 500. Osim toga, Uprava policije ima i obaveze u vezi s pristupnim pregovorima s Evropskom unijom o čemu govore izvještaji Evropske komisije o potrebi jačanja linija rada, što iziskuje prijem novih službenika za specijalizovane pozicije kao što su finansijske istrage, borba protiv krijumčarenja i zloupotrebe droga, trgovina ljudima, međunarodna zaštita i dr. Shodno preporukama Evropske komisije, novim aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Uprave policije, objedinjene su i formirane nove organizacione jedinice i povećan broj policijskih službenika u ključnim oblastima borbe protiv teškog i organizovanog kriminala – navedeno je u Vladinom dokumentu.

Konstatuje se da je u Izvještaju misije Evropske unije za granicu iz 2021. godine navedeno jda Crna Gora nema dovoljno zaposlenih u Sektoru granične policije. Takođe, upreporukama Misije OEBS-a u Crnoj Gori navedeno je da je potrebno jačanje organizacije i ukupnih kapaciteta policije.

Reklama
Ostavite komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Društvo

Komunalno preduzeće Danilovgrad poziva vlasnike grobnih mjesta radi upisa u evidenciju

U cilju uređivanja gradskog groblja „Sveta Tekla“ u Danilovgradu, Pogrebne usluge Komunalnog preduzeća Danilovgrad poziva  naslednike i srodnike preminulih predaka da se jave u kancelariju pogrebnih usluga DOO Komunalno, radi identifikacije grobnih mjesta svojih predaka i regulisanja pravnog statusa na grobnim mjestima.

Sve informacije mogu se dobiti na broj telefona 067/138-137 Pogrebne usluge DOO „Komunalno“ Danilovgrad.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Nezadovoljni radom Opštine, mještani Kruščice sami sanirali put

Mještani sela Kruščica u blizini Martinića su se organizivali da poprave svoj put jer, kako kažu, asfalt koji im je obećala Opština još nije stigao.

Sakupili smo novac, Igor je naručio mljeveni kamen koji je pomiješan sa glinom i organizivao akciju popravke puta, kazao je za portal Volim Danilovgrad mještanin Zoran Đuković.

Zoran Đuković, stanovnik Kruščice

Kako je istekao većina mještana donirala je novac, dok se njih dvadesetak okupilo kako bi rupe popunili  mljevenim kamenom, Danilo je dovezao kamen traktorom od kojeg smo napravili privremene ivičnjake, Bago je utabao mljeveni kamen vibro žabom, ističe nam Đuković radove i radnu atmosferu.

Pogledajte dio atmosfere u videu koji su mještani kreirali tokom radne akcije.

“Ovo je bila akcija koja nam je pokazala da ako Opština ne može ili neće, da mi moramo sami da se organizujemo i da uz druženje završimo posao. Na kraju dana smo dogovorili otvaranje atmosferskih kanala pored puta da bi put duže trajao.”, ističe Đuković.

Mještani, kako kaže Đuković, od Opštine očekuju da makar sanira rupe asfaltom na ovih 500 metara puta jer će rupe koje su zakrpljene mljevenim kamenom biti pretvorene u nove rupe nakon velikih kiša i teških kamiona koji tjeraju đubrivo iako ovaj put nema nosivost za tako velike kamione.

Očekujemo da Opština zamijeni uličnu rasvjetu u kojoj tek svaka treća sijalica radi. Ako građani mogu da plaćaju onda Opština može da održava rasvjetu ističe Đuković ukazujući da se sve može brzo zavrsiti ako se okupljeno oko zajedničkog cilja.

Đukovića zabrinjava što predsjednik mjesne zajednice ne informiše šta je dogovorio sa rukovodstvom Opštine. “Zato nam je teže da se samoorganizujemo jer ne znamo kada će naše selo i naš put doći na red”, zaključuje Đuković.

NASTAVI SA ČITANJEM

Facebook

Najčitanije