Na društvenoj mreži Facebook osvanule su ponovo uznemirujuće fotografije uginule životinje u rijeci Zeti.

Da stvar bude još zaprepašćujuća, u blizini mjesta gdje se uginula životinja zaustavila, veliki broj djece boravi tokom dana. Mještani Spuža su revoltirani i apeluju da se ponašanje promjeni.

Ranije ove godine, u mjestu Ćurioc, bili smo dva puta svjedoci odlaganja uginulih životinja u kanal pored saobraćajnice. Mještani danima nisu mogli izaći iz kuće a ni otvoriti prozore od svojih kuća.

Lokalno stanovništvo krajem prošle godine prijavilo je da je u blizini potoka Vranjak prosut kabasti otpad u kojem ima i azbestnog materijala koji je prepoznat kao jako kancerogen. Azbest je skoro pa nemoguće eliminisati iz ljudskog organizma. Uz azbest su u potoku bile odbačene i uginule životinje.

Ovim prizorom kome još jedino fale lešinari i hijene, samo se potvrđuje nepisano pravilo da smo slijepi za ekološke probleme i skoro navikli da živimo kraj deponija i stočnih grobalja koje stvaraju nesavjesni pojedinici jer su im to nadležni omogućili. Nema kazni, nema volje da se problem riješi, nema “sad ćemo da vam zatvorimo farmu, firmu, šta god”, nema reakcije građana koji znaju o čemu je reč.