Connect with us

Društvo

Vladina komisija: Landža nije adekvatna za Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda!

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Vlada Crne Gore održala je danas 50. sjednicu u okviru koje se kao 31. tačka dnevnog reda, našla i Landža u vidu Informacije i Zbirnog izvještaja Komisije o analizi lokacije »Landža« predviđene za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Danilovgrad.

U Informaciji koja je dostupna na sajtu Vlade, pored informacija o toku projekta “Izgradnja infrastrukture u opštini Danilovgrad” navedeni su i zaključci komisije koja je formirana u skladu sa zaključcima sastanka održanog 12.  oktobra 2021. godine u Vladi Crne Gore, na kome je diskutivano o prevazilaženju trenutne situacije na projektu “Izgradnja infrastrukture u opštini Danilovgrad”, nastale usljed protivljenja dijela građana opštine Danilovgrad, planiranoj izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) na predviđenoj lokaciji “Landža”.

U prethodnom periodu, u zakonom definisanom postupku, potpisana je peticija građana kojom se insistira na preispitivanju opravdanosti izgradnje objekta PPOV-a na predmetnoj lokaciji “Landža”. U cilju preispitivanja lokacije, Ministartsvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je Rješenjem broj 01- 161/152, imenovalo Komisiju za sagledavanje aspekata lokacije “Landža”.

Komisija je u zakljčcima navela sljedeće, prenosimo integralno:

 

“Da predmetna lokacija nije adekvatna za ovaj tip objekta.

Posebno je važno da je i pored svih primjedbi ovaj Elaborat usvojen nekoliko dana prije proglašenja Parka prirode „Rijeka Zeta“. Komisija smatra da se posebno mora voditi računa o Parku prirode Zeta, jer sporno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda pokriva neznatan dio otpadnih voda Bjelopavlićke ravnice.

Predlog Komisije je da se PPOV gradi na drugoj lokaciji, kao što je na primjer lokacija u okviru Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija. Prednost ove lokacije jeste državna svojina (nepotrebna eksproprijacija), a na navedenoj lokaciji već postoji i manje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Takođe, u neposrednoj blizini ove lokacije nema naselja, čime bi se izbjeglo eventualno nezadovoljstvo građana. Izmještanje PPOV na ovu lokaciju dodatno bi poskupio Projekat, jer je potrebno postavljanje cijevi u dužini od oko 6 km.

Glavna prednost ove lokacije je i u tome što bi pokrila 100% otpadnih voda Bjelopavlićke ravnice uključujući i farme koji su veliki zagađivači okoline i samog Parka prirode „Rijeka Zeta“. Cjevovod bi pratio gravitacioni pad (profil terena), tako da ne bi trebalo dodatno postavljanje pumpnih stanica.

Uzimajući u obzir iskazano nezadovoljstvo građana i nedostatke samog projekta Komisija je dala predlog sveobuhvatnog rešenja problema, koji će dugoročno tretirati problem otpadnih voda na cjelokupnoj teritoriji Bjelopavlićke ravnice, sa posebnim akcentom na zaštiti Parka prirode „rijeka Zeta“.

Potrebno je pristupiti izradi izmjene i dopune DUP-a i kroz upotrebu član 218a Zakona o planiranju i uređenju postora. Ovim postupkom bi bilo omogućeno da firma koja je već angažovana nastavi radove na novoj lokaciji u najkraćem vremenskom periodu, a to znači da bi se izbjegle štete po državu koje bi mogle nastati usled raskidanja ugovora sa istom.”

Cijela usvojena Informacija se može pogledati na sledećem LINKU

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Zaključeni ugovori između Opštine Danilovgrad i predstavnika sportskih organizacija

Za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, Budžetom Opštine Danilovgrad, opredijeljena su sredstva u visini 200.000,00 eura.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Odlukom o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama za 2022. godinu, od 18.05.2022. godine, predviđeno je da se putem Javnog konkursa rasporedi 50%, odnosno 100.000,00 od ukupnog iznosa sredstava opredijeljenih Budžetom. Navedenom Odlukom, sredstva za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, raspoređena su na sljedeći način:

FK „Iskra“ – 32.698,83 eura

KK „Danilovgrad“ – 10.077,77 eura

MRK „Danilovgrad“ – 11.341,54 eura

OFK „Spuž“ – 6.642.90 eura

FK „Danilovgrad“ – 11.276,73 eura

KK „Iskra“ – 15.197.67 eura

SPK „Matrix“ – 8.198,31 eura

SK „Vojnik“ – 4.666,23 eura

Predsjednik Opštine Branko Bošković, upriličio je prijem za predstavnike sportskih organizacija, dobitnike sredstava, tokom kojeg su zaključeni ugovori.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

„Zazimljavanje pčela“ u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U četvrtak, 18. avgusta 2022. godine, u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču, u 19.00 h, organizovaće se predavanje na temu „Zazimljavanje pčela“, koje mještani Zagarača organizuju u saradnji sa NVO Molekul i opštinom Danilovgrad , dok će se u ulozi predavača naći Vladimir Radulović, tehnički sekretar Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Organizatori su saopštili da je predavanje otvoreno za javnost, pa samim tim, pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju navedenom događaju.

S obzirom na ograničenost mjesta i u cilju kvalitetnije organizacije događaja, potrebno je da se zainteresovani prijave putem Instagram i Facebook stranice ili na mejl [email protected], na način što će nasloviti mejl sa “Prijava za predavanje “„Zazimljavanje pčela“” i u tekstu mejla upisati svoje ime i prezime, kontakt telefon, mejl adresu i zanimanje (ukoliko se kroz jedan mejl prijavljuje više osoba, potrebno je za svaku osobu naznačiti prethodno navedene podatke).

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije