Građansku inicijativu Sačuvajmo Sinjajevinu, kao i sve članove Koalicije za održivi razvoj (KOR) obradovao je poziv ministra odbrane Letonije, g. Artisa Pabriksa, upućen našim vojnicima, iz kog je više nego jasno da oni imaju gdje vježbati, a da pri tom ne uništavaju planinu Sinjajevinu koja će, vjerujemo, na koncu biti proglašena parkom prirode.

Ministar odbrane Letonije Artis Pabriks pozvao je crnogorske vojnike da koriste tu zemlju i njihove vojne poligone za razne vrste treninga, i poručio da očekuje da će doći vrijeme kada će njihovi letonski vojnici moći da dolaze da treniraju u Crnoj Gori.

Naročito smo zahvalni gospodinu Pabriksu jer je više nego opravdana potreba za usavršavanjem  naših hrabrih sugrađana  koji učestvuju u rizičnim misijama i spremaju se da u slučaju nužde odbrane nas i našu državu.

Istovremeno, želimo da mu, u ime svih koje Sinjajevina hrani, poručimo da se nadamo da neće morati da dolaze u Crnu Goru kako bi svoje teško naoružavanje upucavali na toj planini, jer, kao što oni imaju savremene poligone, vjerujemo da ih ima i neka članica NATO-a sa  reljefom sličnim Crnoj Gori i da upravo tamo i naša i letonske vojska mogu skupa  trenirati.

U znak zahvalnosti, pozivamo g. Pabriksa, da sa četom kopnenih snaga Vojske  Letonije dođe na sedmodnevno kampovanje, o našem trošku, i da tokom boravka probaju sir, skorup i sve blagodeti Sinjajevine.

 

 S poštovanjem:

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu

član Koalicije za održivi razvoj (KOR)

Pabriks pozvao Vojsku CG da koristi letonske poligone: Nadam se da ćemo i mi trenirati u CG, jer nemamo planine