Connect with us

Vremenska prognoza

Zajedno sa tropskom vrućinom u naše krajeve stiže pijesak iz Sahare

Objavljeno

on

Jutros je pijesak iz Sahare koji se visinskim atmosferskim strujanjima transportuje u naše krajeve bio vidljiv i na satelitskim snimcima.

Zajedno sa vrelim vazduhom sa sjevera Afrike, danas u naše krajeve stiže i pijesak iz Sahare, te će nebo narednih dana biti manje ili više zamućeno. Pijesak bi u atmosferi trebao ostati sve do utorka, a u slučaju kiše i pljuskova uslijediće i njegova mokra depozicija (spuštanje na tlo posredstvom padavina).

Zahvaljujući prisustvu pijeska u atmosferi, moguć je određen uticaj na vrijednosti temperatura, tako da maksimalne temperature mogu biti neznatno niže od najavljenih, a noćne odnosno minimalne isto tako neznatno više. Biće svakako zanimljivo za pratiti korelaciju i uticaj pijeska u atmosferi na očekivane temperature vazduha, obzirom da globalni numerički modeli ne uzimaju ovaj parametar i njegov uticaj značajnije u obzir.

Advertisement

Vremenska prognoza

U petak 40 stepeni, za vikend temperatura u padu

Na jugu sjutra vruće do 40 stepeni. UV indeks vrlo visok, između 8 i 9 UV-jedinica. U subotu na sjeveru od sredine dana i uveče kiša ili pljusak s grmljavinom, temperatura u padu.

Objavljeno

on

By

Na jugu sunčano i vruće, poslijepodne pojačani razvoj oblaka. Temperatura do 39-40 stepeni. More umjereno talasasto. Vjetar slab do umjeren, promjenljiv, tokom noći sjeveroistočni. Temperatura mora 27 stepeni. UV indeks vrlo visok, između 8 i 9 UV-jedinica. Na sjeveru Crne Gore pretežno sunčano. Popodne, uz pojačan razvoj oblaka biće uslova za pljuskove i grmljavinu. Temperatura do 33 stepena.

Narednih dana na sjeveru, u subotu prijepodne pretežno sunčano, a od sredine dana i uveče kiša ili pljusak s grmljavinom. U nedjelju slično vrijeme, uz mogućnost za pljuskove tokom većeg dijela dana. U nedjelju umjeren zapadni vjetar. Temperatura u padu.

Na jugu za vikend prijepodne pretežno sunčano, popodne više oblaka, ali uglavnom suvo. Vjetar slab, uglavnom zapadni. Temperatura i na jugu i primorju u blagom padu.

Nastavite čitanje

Vremenska prognoza

I danas preko 40 stepeni

Objavljeno

on

By

shining orange sun heat wave background

U Crnoj Gori i danas će biti vruće i sunčano vrijeme

Temperature  u Danilovgradu sa okolinom 41 do 42 stepena,a na primorju koji stepen niža.

Na sjeveru sunčano i vruće. Popodne slab do umjeren razvoj oblačnosti. Vjetar slab do umjeren, promjenljiv.Temperatura do 37 stepeni.

Na jugu pretežno sunčano i vruće. Temperatura  oko 40 stepeni.

More malo talasasto. Vjetar slab do umjeren uglavnom  jugozapadni i zapadni. Temperatura mora 26 stepeni. UV indeks vrlo visok,  10 UV jedinica.

Narednih dana na sjeveru bez promjene, pretežno sunčano i vruće. U popodnevnim satima u planinama, biće uslova za pojavu kratkotrajne kiše ili grmljavine.

Na jugu sunčano ili pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, južni i zapadni.

Nastavite čitanje

Facebook

Najčitanije