Naslovna - Život - Savjeti - Zašto se prsti naboraju kad su dugo u vodi
Zašto se prsti naboraju kad su dugo u vodi

Zašto se prsti naboraju kad su dugo u vodi

Kad se ruke posle dužeg vremena provedenog u vodi izvade iz nje, prsti su toliko smežurani da izgledaju kao suve šljive. Na njima su visoki grebeni i duboke doline, a i pri dodiru stvaraju čudan osećaj. Na sreću, nabiranju su skloni samo prsti na rukama (i nogama), a ne cijela koža.

Da nam je koža takva, ne bi se mnogo ljudi usudilo da preko ljeta skoči u bazen i pliva, jer bi im posle toga cijelo tijelo bilo u naborima. Ovdje se, u stvari, radi o tome kako koža reaguje na vlagu. Spoljni, tanki sloj kože, onaj koji se vidi na površini tijela, zove se epiderm (u epidermu se nalaze melanociti, posebne ćelije koje koži daju boju).

Ispod epiderma je deblji sloj koji se zove dermis. Upravo u njemu smješteni su korjenovi dlaka, znojne žlijezde, krvni sudovi, a debeljuškaste masne ćelije, koje koži daju sunđerastu mekoću, leže na sve strane. Epiderm je pričvršćen za dermis, ali ne sasvim čvrsto. Ispod kože se nalazi skelet, a ispod njega vitalni organi. Tako tijelo ima nekoliko slojeva odbrane od spoljnog sveta. Masno tkivo i koža održavaju toplotu; koža nas preko ljeta hladi znojenjem, a takođe je i prepreka za sve što nas očeše ili zapljusne. Ali koža nije vodootporna. Voda je hrani i ispunjava. Koža apsorbuje vodu iz vazduha, a kad se potopimo u vodu, koža upije određenu količinu.

Naborani prsti su rezultat sklonosti kože prema vodi. Koža na šakama i stopalima dosta je debela, tako da upija više vode nego koža na drugi delovima tela. Prsti se smežuraju zbog promjena koje se dese u epidermu. Kad se ruke zagnjure u vodu, bjelančevine epiderma polako će upiti količinu vode 6 do 10 puta veću od sopstvene težine.

Epiderm se sve više širi i pri tome se odvaja od dermisa i savija u grebene i brazde. Međutim, dlanovi i tabani ostaju relativno glatki. To se dešava zbog toga što je na dlanovima i tabanima spoljni sloj kože tako čvrsto spojen sa unutrašnjim slojem da ne može da se podigne i obrazuje nabore.

Kad se posle dugog kupanja izađe iz vode, koža brzo postaje ponovo glatka. Pranjem kože vodom i sapunom uklanja se prirodna masnoća koja prekriva kožu i sprječava oslobađanje vode. Koža lišena zaštitnog premaza odjednom se nađe izložena dejstvu vazduha. Tako voda brzo ispari, baš kao iz kose kad se suši fenom. Što je vazduh kojem je izložena koža topliji i suvlji, to će se ona brže osušiti i prestati da izgleda kao suva šljiva.

U stvari, koža se posle kupanja suši tako dobro da na kraju može sadržati manje vode nego na početku. Za one koji imaju normalnu kožu to nije problem, ali kod osoba sa suvom kožom spoljni sloj može početi da se peruta i ljušti. Zbog toga je dobro povremeno mazati kožu nekim losionom koji će joj vratiti vlažnost (naročito ruke, kad je vrijeme hladno i suvo, da koža ne bi ispucala).

Takođe pogledajte

SMOKVA

SMOKVA, BOGATSTVO BJELOPAVLIĆA

Nekada se iz danilovgradskih sela vozom “ćerala” i prodavala širom pijaca na Balkanu. Posebno je …

Nedeljni horoskop od 19. do 26. avgusta 2019. godine

Nedeljni horoskop od 19. do 26. avgusta 2019. godine

Ovan Uz dobru procenu mogućnosti i pravilan izbor saradnika relativno brzo možete da ostvarite svoje …

Оставите одговор

%d bloggers like this: