Napori  prosvjetnih radnika na organizovanju online nastave, prema ocjenama našeg sagovornika,  su  za divljenje. Pozitivne ocjene dominiraju i na društvenim mrežama. 

U svega nekoliko dana, snimljeno je preko 300 predavanja iz 14 predmeta: matematike, crnogorskog, engleskog, italijanskog, francuskog, njemačkog i ruskog jezika, istorije, geografije, sociologije, hemije, biologije, fizike i informatike.

U projekat je uključeno preko 100 učitelja, nastavnika i profesora. Dobrovoljaca, koji su još jednom pokazali koliko je njihovala uloga značajna svakom društvu.

Željko Jaredić, direktor OŠ “Milosav Koljenšić”,, kaže da su prvi utisci, đaka i roditelja, veoma pozitivni.

“Sjajna je informacija da je od 52 učenika OŠ “Milosav Koljenšić”, njih 100% pokriveno nastavom. Svih 52 učenika prate TV nastavu, dok njih 48 za povratne informacije koriste Viber, odnosno na taj način se odvija komunikacija.

Jedan učenik, bukvalno je u telefonskom kontaktu sa nastavnicima dok su njih troje putem Facebook-a i Instagrama.”

Po riječima direktora, roditelji i staratelji su na sjajan način odgovorili izazovu.

I u Ministarstvu prosvjete su zadovoljni kako je prihvaćen koncept.

“To nam daje dodatnu motivaciju, jer znamo da smo uradili nešto što zaista funkcioniše i od čega djeca imaju korist. Svi u Ministarstvu osjećamo i lično ponos zato što smo dio nečega što je urađeno uz ogromne napore u rekordno kratkom roku, a opet je počelo da daje rezultate”, kazala je Milica Lekić iz Ministarstva prosvjete.

Ponosni su i na nastavnike od kojih je dobar dio, za potrebe snimanja, prvi put stao pred kameru.

Linkovi za učenje – Škola online UčiDoma

Situacija neizvjesna

Iako se koncept #Učidoma, pokazuje kao odličan, i crnogorsko obrazovanje stavlja pred nove izazove i prilagođavanja, u slučaju pauze do septembra, može imati i negativne posledice.

Djeca i sa redovnim pohađanjem škole znaju propustiti gradivo i usvajanje potrebnih nivoa znanja. Situaciju dodatno komplikuje i finansijski faktor, te ekonomski pritisak koji će porodice, u slučaju nastavka usvojenih mjera, zasigurno trpjeti.

Na kraju, nadamo se da djeca neće najviše ispaštati.