Connect with us

Mjesta i znamenitosti

Zorska crkva: “Što bi rekli njegovi graditelji kako se odužujemo njihovim sjenama?” (II Dio)

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


“Zuri”, Zurska crkva ili Zorska crkva,  Crkva posvećena Roždestvu Bogorodice, južno od krvava Spuža ostavlja za sobom, sa svojim postankom svijetlu uspomenu i čudnovatu legendu mlađim pokoljenjima.

Zapis prote Rada Radulovica iz Komana,napisan prije oko 40 godina:

“Od vremena njene izgradnje pa do prvih oslobodilačkih ratova 1876. – 1880. god. odnosna crkva služila je na čast, ponos i vjersko ispovijedanje sirotinje raje. Ondašnji crnogorski vladika Nikola I, u znak priznanja graditeljima male istorijske crkve, dao je podići i drugi dio crkve sa zvonikom. Na prsima više crkvenih vrata i sada postoji dio natpisa – međutim veći dio zub vremena je zakrio – koji glasi:…vojnije…diže knjaz crnogorski Nikola prvi…1881 prve ili četvrte)

Još kao nagradu za izdržavanje crkva je dobila dotičnog turskog posjeda oko dva hektara livade, šume i pašnjaka. Za vrijeme prvoga, a osobito za vrijeme drugog svjetskog rata crkva je mnogo oštećena tako da je ostala kao smrtni ranjenik bez utrobe i udova na pustom razbojištu ili kao nezbrinuta i iznemogla samohranica ranjenog srca.

Grobljanska ograda na mnogo mjesta je razvaljena te svinje ulaze i riju oko njenog temelja i oko grobova mnogi znanih i neznanih vitezova i heroja.

U odnosnom groblju, samo u toku drugog svjetskog rata sahranjeno je oko 40 fašističkih žrtava, među kojima sedam strijeljanih i pet obješenih patriota kao i heroj Vojin R. Dragović. Crkva sa nekoliko dubova u groblju služi za ljetnje plandište ovaca, govedi, konja i magaradi. Ovaj stari u zapušteni spomenik zadesila je prošle godine još teža sudbina. Pod teretom snijega između 15. i 18. februara 1956. godine potpuno je srušen krov i do temelja pala sjeverna rebra starog dijela crkve – kao što snimak pokazuje.

Od onda do sada niko ništa nije preduzeo na opravci ovog tako značajnog narodnog spomenika. Što bi rekli njegovi graditelji kako se odužujemo njihovim sjenama.

Apeluje se na narodne vlasti da bi bar u dvanestom času preduzeli potrebne mjere na opravci ovog spomenika kao i za dejstvo kod nadležne državne vlasti da se stavi pod zaštitu spomenika kulture je ovo zaista i zaslužuje.”


Hvala porodici Dragović iz Grba na ustupljenom zapisu prote Rada Radulovića

 

Zorska crkva: “Ako je sagradite do zore, tu će stajati” (I Dio)

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Mjesta i znamenitosti

Danilovgradski vremeplov: Bejzbol, ratovi, pošta… (Foto)

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Vjerovali ili ne, u Crnoj Gori su, što se tiče teritorije Balkana, započele prve sportske aktivnosti poput skijanja, tenisa,  golfa, bagmintona, klizanja, a evo, u Danilovgradu je 1920. godine postojao i bejzbol klub!

Na sledećoj fotografiji vidimo danilovgradsku poštu za vrijeme okupacije u I svetskom ratu.

Mirkov most. Fotografija iz 1910. godine

U nastavku i jedna fotografija iz drugog svetskog rata

foto: montenegrokingdom

NASTAVI SA ČITANJEM

Mjesta i znamenitosti

Rijeka Zeta, septembar 2022.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


NASTAVI SA ČITANJEM

Danilovgrad
27°
Ведро
06:4718:15 CEST
Осећај: 27°C
Ветар: 11km/h S
Влажност: 32%
Притисак: 1023.03mbar
УВ индекс: 4
СубНедПон
26/13°C
26/14°C
25/16°C

Facebook

Najčitanije

[wcepe_products recent=true order='desc' number='4' columns='4' hide='rating,onsale' button='Vidi artikal']