autoput crna gora

Ministar saobraćaja Osman Nurković je odgovarajući na poslaničko pitanje Aleksandra Damjanović najavio mogućnost da prva dionica autoputa od Smokovca do Mateševa neće biti izgrađena do planiranog roka, 19. maja naredne godine, i time izazvao brojna pitanja i zabrinutost.

Na pitanje, koliko će biti cijena kašnjenja nije lako dati precizan odgovor. Jasno je da cifra neće biti mal što potvrđuju i sagovrnici CdM-a. Kako su najavili može se očekivati povećanje PDV-a, akciza, ali i restrikcije u budžetskim izdacima.

Poslanik, ekonomista Aleksandar Damjanović u izjavi za CdM iznosi jasnu prognozu.

“Na osnovu dinamike isplata budžetskih sredstava kineskom partneru po podacima koje sam imao, a sada i shodno odgovoru resornog ministra, jasno je da će za najmanje godinu dana, što je 25 odsto prekoračenje roka, kasniti projekat autoputa. Imajući u vidu dosašnje aktivnosti, treba strahovatu da će prekoračenje roka uzrokovati i prekoračenje troškova, ionako previsokih za dionicu autoputa, što je problem od kojeg bježi Vlada Crne Gore, a što će još više ugroziti, ionako veoma ranjive, crnogorske javne finansije”, smatra on.

Damjanović najavljuje nove namete ako bude kašnjenja.

“Dosadašnja praksa pokazuje, a primjer može biti i susjedna Albanija, da se, u mjeri prekoračenja rokova, prekorače i troškovi projekta, što i bez već novostvorenih troškova poput “petlje” na Smokovcu i izmještanja dalekovoda, znači da će država platiti mnogo više kineskom partneru od ugovornog odnosa. O kojoj se sumi radi, ne može se u ovom trenutku precizno govoriti, ali je izvjesno da slijedi uvođenje novih nameta poput povećanja PDV-a i akciza, odnosno restrikcija u budžetskim izdacima, najprije u sferi socijalne politike”, istakao je on za CdM.

Ekonomista i funkcioner Alternative CG Vesko Pejak, za CdM kaže da će autoput kasniti jer se novac troši na tekuću potrošnju.

Napominje kako Alternativa već tri godine priča o tome da se je autoput bio samo izgovor da se pozajmi milijardu eura za plate i penzije u javnom sektoru.

“Crnoj Gori niko ne bi dao milijardu eura da znaju da nam treba za plate i penzije. Ovako je smišljen izgovor da se taj novac uzme od jedine banke koja je htjela da rizikuje-EXIM kineske banke. Oni su znali da nam je hitno pa su nam pozajmili novac po nemogućim uslovima i sa velikim kamatama”, ocijenio je on.

Pejak postavlja konkretno pitanje: Šta ćemo sad?

“Pare za put smo potrošili, put kasni, zadužujemo se dodatno za dio puta, a uskoro će kasniti plate i penzije. Ko će biti kriv?! Neko će morati da odgovara za bankrot. Autoput je u toj priči potpuno nevažan. Da li će biti gotova dionica od Podgorice do “nigdje” je nevažno. Važno je znati da nama niko ne želi da pozajmi novac, da smo bankrot i da će uskoro kasniti plate i penzije. Ironija je da ćemo postati robovi kineskog kapitala, stranih banaka, svi resursi su nam u rukama stranaca, a jedna familija nam drži proizvodnju struje”, jasan je sagovornik CdM-a.

Pejak nema dilemu-da bi pokušali da konsoliduju državnu kasu, režim će primjeniti očajničke mjere: poskupiće struju, povećati PDV, povećati akcize i uvozne stope…

“Sve ovo je režim već radio. Ljudi se čude što je gorivo skupo, što su cijene sve veće…Ne treba da se čude. To Vlada pokušava očajnički da odloži bankrot. Na ovaj način neće uspjeti. Čak ni DPS ne može da promijeni ekonomske zakone”, ocijenio je Pejak za CdM.

Ako se po jutru dan poznaje, očekuju nas brojni nameti zbog autoputa, ali, biće kako je rekao premijer-platićemo koliko treba, a sve što donosi trajnu vrijednost zemlji i budućim generacijama nije skupo.

CdM