Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša saopštio je da se nada da je jučerašnje ponašanje građana samo prva reakcija nakon dugog karantina, te da vjeruje da će se poštovati mjere, u suprotnom će, kaže Mugoša, biti primorani da uvedu nova ograničenja izlaska.

“Nadam se da će se već danas vratiti u normalu, jer ako građani ne budu poštovali mjere, moraćemo u nekoj mjeri da vratimo zabranu. Ne smijemo dozvoliti da se kontrola i nadzor nad epidemijom ispusti, da ne bi platili visoku cijenu,” rekao je on u Skupštini.

Epidemiologija je struka i nauka koja se bavi činjenicama, i na osnovu tih činjenica se sve mjere i donose, rekao je on.

“Mogu da kažem sa sigurnošću da ni jedna zemlja nije bila spremna na to što se desilo, ali je pitanje bilo brzog prilagođavanja i Crna Gora se tu pokazala vrlo sposobnom,” istakao je Mugoša.

“I danas naglo pada i broj inficiranih, i raste broj oporavljenih, pa je i opterećenost zdravstvenog sistema minimalna, i to smo htjeli, nadamo se da će tako i ostati. Građane još jednom pozivam da se pridržavaju mjera,” istakao je Mugoša.

Mugoša je, komentarišući jučerašnje primjedbe pojedinih poslanika na Kineze koji su zaposleni na projektu autoputa, istakao da su sve mjere u vezi sa tim preduzeli na vrijeme i uradili sve kako treba.

“Kinezi su bili u karantinu, ispoštovali sve preporuke, da smo sve dobro uradili dokazuje i to da nije bilo ni jednog inficiranog,” istakao je Mugoša.

I drugog dana skupštinske rasprave o suočavanju sa epidemijom Kovida-19 poslanici vlasti urađeno ocjenjuju dobrim, a mjere pravovremenim. U DF-u smatraju da je korona virus pokazao pravo lice vlasti.