Connect with us

Ekonomija

Objavljuju dva javna poziva u sklopu IPARD-a

Published

on

Tractor Preparing Soil

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, raspisaće u februaru i martu dva javna poziva u sklopu IPARD II programa, koji će crnogorskim proizvođačima omogućiti modernizaciju i dostizanje evropskh standarda.

Tractor preparing the land for planting

Minstarstvo će javni poziv za mjeru M3, koja se odnosi na investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda, objaviti 14. februara.

Javni poziv za mjeru M1, koja se tiče investicija u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava, biće objavljen 14. marta.

Ministarstvo javne pozive raspisuje uz finasijsku podršku Evropske unije (EU), u sklopu aktivnosti na implementaciji IPARD II programa za programski period 2014-2020 godina, a na osnovu akcionog plana za n+4.

Javnim pozivom za mjeru M3, koji će trajat 45 dana, obezbijeđena je podrška u iznosu od šest miliona eura.

Podrška je obezbjeđena za investicije koje se odnose na izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje objekata, nabavku opreme, mašina i uređaja, kao i za sve vrste investicija u skladu sa listom prihvatljivih troškova koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz IPARD II.

Prihvatljivi troškovi kroz mjeru M3 kreću se od 40 hiljada eura do 1,5 miliona eura.

„Investiranjem kroz ovu mjeru crnogorski prerađivački sektor dobija mogućnost modernizacije i povećanja svojih prerađivačkih kapaciteta i dostizanja zahtjevnih standarda EU“, naveli su iz Ministarstva.

Kroz javni poziv za M1, koji će takođe trajati 45 dana, obezbijeđena je podrška u iznosu od 1,25 miliona eura.

Podrška se dodjeljuje za investicije u izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata, nabavku mehanizacije, opreme i uređaja, kao i za sve vrste investicija u skladu sa listom prihvatljivih troškova koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz IPARD II.

Prihvatljivi troškovi za ovu mjeru kreću se od deset hiljada eura do 500 hiljada eura.

„Ove investicije obezbijediće crnogorskim poljoprivrednim prozvođačima povećanje konkurentnosti, modernizaciju i dostizanje standarda EU“, zaključili su iz Ministarstva.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Ekonomija

PODRŠKA ZA SEDAM PREDUZEĆA U VLASNIŠTVU MLADIH

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Sedam malih i srednjih preduzeća iz Danilovgrada, Nikšića, Bijelog Polja i Mojkovca biće podržano u okviru projekta “Implementacija upravljajanja životnom sredinom i sistemom kvaliteta”.

Projekat sprovodi NVO “Biznis centar” iz Nikšića u partnerstvu Opštinom Danilovgrad, a održana je i prva obuka za interne auditore za ISO standard Sistema menadžmenta kvalietom i Sistema menadžmenta zaštitom životne sredine.

“Naša organizacija će ovim projektom pružiti podršku za sedam kompanija u vlasništvu mladih, koje će implementirati i usvojiti prakse u skladu sa ISO standardom 9001:2015 i ISO 14001:2015. Tako će steći međunarodno priznatu usklađenost koja će doprinijeti povjerenju u usluge i robu malih preduzeća”, rekao je Darko Žugić, koordinator projekta i izvršni direktor NVO “Biznis centra”.

Krajnji korisnici projekta su sedam malih i srednjih preduzeća iz Danilovgrada, Nikšića, Bijelog Polja i Mojkovca, među kojima su i mladi preduzetnici mlađi od 35 godina koji posluju uglavnom u nerazvijenim opštinama.

“Opština Danilovgrad dala je svoj doprinos u dijelu odabira i podržala projektnu ideju u rješavanju socio-ekonomskih problema i promovisanju malih preduzeća u nerazvijenim opštinama kroz implementaciju ISO standarda. Promocija će biti realizovana kroz posebne sastanke sa korisnicima, a opštinski tim će im pružiti podršku da ispune ciljeve projekta”, rekao je menadžer projekata u Opštini Danilovgrad Darko Mrvaljević, prenosi portal Onogošt.

Projekat će pomoći malim preduzećima da ostvare koristi od implementacije ISO standarda tako što će identifikovati svoje trenutne procese, analizirati rizik, kao i identifikovati sve mogućnosti za poboljšanje poslovanja, uz praćenje preporuka ovih ISO standarda koje su dali konsultanti i stručnjaci za njihovu implementaciju kako bi se razvila svijest poslovanja u skladu sa ciljevima zaštite životne sredine kako bi se ojačala društvena odgovornost svih preduzeća podržanih ovim projektom.

“Podrška Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora” usmjerena je na male biznise, koji će kroz transformaciju doprinijeti razvoju i rastu privrede u Crnoj Gori”, rekao je menadžer projekta “Norveška za vas – Crna Gora” Armen Čekić.

Projekat “Implementacija upravljajanja životnom sredinom i sistemom kvaliteta” finansira Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora” sa oko 35.000 evra.

NASTAVI SA ČITANJEM

Ekonomija

Održan drugi dio obuke za interne auditore za standarde ISO 9001 i ISO 14001

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U Danilovgradu je održan drugi dio obuka za interne auditore za standarde ISO 9001 i ISO 14001, a u sklopu projekta “Implementacija upravljanja životnom sredinom i sistemom kvaliteta”, koji sprovodi NVO “Biznis centar” Nikšić.

Nakon obuka, obavljeno je testiranje predstavnika NVO “Biznis centar” Nikšić i predstavnika partnerske organizacije Opština Danilovgrad.
Polaznici obuka dobiće sertifikate za internog auditora za standarde ISO 9001 i ISO 14001.

Projekat je podržan od strane Kraljevine Norveške u okviru projekta “Norveška za vas – Crna Gora“.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije