Naslovna - Kultura - Kuliranje - Asteroid ili vanzemaljska sonda?

Asteroid ili vanzemaljska sonda?

teleskopi okrenuti

Pojedini naučnici smatraju da je misteriozni objekat proputovao nezamislive međuzvezdane razdaljine pri brzini od skoro 320.000 km/h. Sada naučno tijelo, na čelu sa Stivenom Hokingom, pokušava da dešifruje da li je objekat “u obliku cigarete“ vanzemaljska sonda ili ranije neviđen prirodni fenomen.

Asteroid ili sonda?

Izdužen, sa oblikom poput cigarete “, Oumuamua je procijenjen na dužinu od 1.300 metara, ali širok samo 40 metara. To je prvi poznati međuzvezdani posjetilac našeg Sunčevog sistema i već putuje do milijarde godina.

Veruje se da nijedno od približno 750.000 poznatih tijela asteroida i kometa u Sunčevom sistemu nema međuzvjezdano porijeklo.
“Možda vanzemaljci imaju matični brod koji putuje brzo i oslobađa male svemirske letilice koje slobodno upadaju u planetarni sistem na izviđačku misiju“, rekao je profesor astrofizike na Harvardu, Avi Loeb.

“Ako je ovaj objekat prirodnog porijekla, trebalo bi da ih ima više u Sunčevom sistemu… i čak i ako je većina njih prirodna, možda će se otkriti da je jedan od njih vještačkog porekla, neki svemirski uređaj ili otpad vanzemaljske civilizacije.“

 

Takođe pogledajte

Autorsko veče Milosava Miška Prelevića

Autorsko veče Milosava Miška Prelevića (Foto galerija)

Galerija fotografija sa autorske večeri Milosava Miška Prelevića, koje je održano 11. oktobra u Centru …

XI Dani fotografije: “Analog is back!”

Za vikend 12.i 13. oktobra od 11 d0 19h u The Capital Plazi u okviru …

Оставите одговор

%d bloggers like this: