Biljne alternative antibioticima

Ako vam je ljekar propisao antibiotike, trebalo bi da ih uzimate prema uputstvu. Ono o čemu mi ovdje govorimo je situacija u kojoj antibiotici nisu dostupni ili ih pak ne želite koristiti.

U tom slučaju možete isprobati ove alternative, ali čak ni tada nema garancije da će uspjeti.

Često najbolji ljekovi na svijetu nisu ljekovi razvijeni u laboratorijama, već ljekovi koje je napravila Majka Priroda.

Hiljadama godina čovječanstvo se oslanjalo na različito bilje da bi liječilo širok raspon stanja.

Iako je pojava antibiotika drastično umanjila popularnost ovih biljnih alternativa, oni i dalje ostaju efikasni do danas i počinju da uživaju veću popularnost jer su mnoge bolesti postale otporne na antibiotike.

Biljne alternative antibioticima

Origano

Biljne alternative antibioticima

Origano – tačnije visoko koncentrovano ulje origana – je odličan antibiotik. Njegov aktivni sastojak, karvakrol, pokazuje snažna mikrobna svojstva. Najbolje od svega, ulje origana posebno cilja strane, štetne mikrobe, ostavljajući prirodne, korisne mikrobe u vašem tijelu netaknutim, a takođe ne podstiče otpornost na antibiotike kao mnogi antibiotici.

Da biste osigurali da vaše ulje origana djeluje onako kako je predviđeno, željećete da koristite ono koje sadrži karvakrol od najmanje 70%. Ulje origana treba uzimati oralno nakon prve pojave simptoma. Ako se uzme na ovaj način, origano se može koristiti za značajno smanjenje težine prehlade i gripa.

Biljne alternative antibioticima  Majčina dušica

Listovi majčine dušice i ulje majčine dušice efikasni su prirodni antibiotici zahvaljujući jedinjenju poznatom kao timol.

Timol je antibiotsko, protiv gljivično i antiprotozoalno sredstvo, što majčinu dušicu čini efikasnim lijekom za širok spektar infekcija.

Timol je takođe jedan od najjačih antioksidansa koji je poznat danas, omogućavajući mu jačanje imunološkog sistema kako biste se bolje borili protiv infekcija.

Biljne alternative antibioticima

Đumbir

Prema studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Pain, đumbir je efikasno antibakterijsko sredstvo koje se može koristiti za liječenje više infekcija.

Pošto je đumbir snažna protivupalna biljka, posebno je koristna za liječenje zapaljenskih bolesti poput upale pluća, gihta i reumatoidnog artritisa.

Pročitajte i: Recept za mršavljenje sa đumbirom

Đumbir je takođe pokazao sposobnost da bude efikasan u liječenju infekcija poput bakterijske dijareje. Najbolje od svega, ne samo što đumbir može da pomogne ubijanju mikroba koji izazivaju ove infekcije, već je i efikasan u liječenju simptoma, pomažući u smirivanju mučnine i upale.

Korijen đumbira možete dodati u mnoga jela ili možete uzeti dodatak đumbira za jače doziranje.

Pepermint – Nana

Biljne alternative antibioticima

Ulje nane pokazuje snažna antibiotska svojstva i može se primijeniti topički (lokalno) ili oralno u svrhu liječenja širokog spektra stanja.

Kada se primjenjuje lokalno, ulje nane (metvice) odlično je za liječenje infekcija kože poput akni i dermatitisa.

Uzeto oralno, ulje nane može liječiti široki spektar infekcija i posebno je efikasno u liječenju gastralnih infekcija zahvaljujući svojoj sposobnosti u borbi protiv mučnine.

Ulje nane može da se koristi i za liječenje kolika odojčadi i medicinskim istraživanjima je pokazano da je jednako efikasno u liječenju kolika kao i uobičajeni lijek Simethione, bez neželjenih nuspojava. Pored svih ovih prednosti, nana takođe pokazuje prirodna svojstva hlađenja.

Ako ste ikada osjetili rashlađujući efekat gumene bombone od nane, vidjeli ste ove osobine iz prve ruke. Rashladni efekt peperminta čini sjajno sredstvo za smanjenje groznice, omogućavajući vam liječenje jednog od najgorih simptoma prehlade i gripe, a istovremeno ubija i samu bolest.

Lavanda

Eterično ulje lavande jedan je od najefikasnijih aktuelnih antiseptika koji su danas dostupni.

Kada se nanosi na posjekotine i ogrebotine, može olakšati rast nove kože, smanjiti ožiljke i spriječiti ranu da se zarazi.

U stvari, antimikrobna svojstva lavande su toliko efikasna da je esencijalno ulje lavande pokazalo sposobnost liječenja infekcije stafilom.

Kao i nekoliko pomenutih esencijalnih ulja, lokalno nanošenje lavande je takođe odlično za ubijanje mikroba koji izazivaju akne i druga stanja kože.

Eterično ulje lavande se takođe često koristi za liječenje infekcija uva i dovoljno je niježno da se može koristiti za liječenje ovih infekcija kod djece. A zahvaljujući svojim umirujućim efektima, može vam čak i pomoći da zaspite noću.

Cimet

Cimet je mnogo više od sjajnog začina, tako efikasan prirodni antibiotik da je čak u stanju da ubije E.Coli – opasan, teško liječiv mikrob koji je uzrok nekoliko ozbiljnih bolesti.

Cimet je čak označen kao „smrtonosni“ prirodni antibiotik zahvaljujući tome koliko je efikasan u uništavanju neželjenih bakterija.

Pored svojih antibakterijskih svojstava, cimet je takođe snažan antioksidans, djeluje na jačanje vašeg imunološkog sistema kako bi mogao bolje da se bori protiv bolesti.

Da biste dobili najviše koristi  antibiotika od cimeta, moraćete koristiti čisti, pravi dodatak cejlonskog cimeta.

Još jedna od najefikasnijih upotreba cimeta je u borbi protiv gljivičnih infekcija kao što je atletsko stopalo.

Primjena ulja kore cimeta na zahvaćeno područje pokazala se kao odličan način liječenja ovih gljivičnih infekcija.

Izvor Urban Survival