Naslovna - Život - Zdravlje - SMOKVA, BOGATSTVO BJELOPAVLIĆA
SMOKVA

SMOKVA, BOGATSTVO BJELOPAVLIĆA

Nekada se iz danilovgradskih sela vozom “ćerala” i prodavala širom pijaca na Balkanu.

Posebno je cijenjena smokva iz Brda, kojom se snadbijevala nikšićka, danilovgradska i podgorička pijaca. Cijena kilograma smokava varira od 1.5 do 2€.

Smokva je prema mnogim drevnim predanjima, ne samo biblijskim, simbol seksualnosti i seksualne energije, a danas se smatra da zbog svog vitaminskog sastava djeluje i kao afrodizijak i poboljšava seksualne funkcije, ali i plodnost.

 

SMOKVA

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćnih vrsta na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva gaila mnogo prije pšenice i ječma i time predstavlja prvi primjer organizovane poljoprivredne proizvodnje. Potiče iz Male Azije, između istočne Turske i sjeverne Indije. Životni vijek stabla kreće se od 50 do 70 godina.

Ekološki uslovi za gajenje smokve

Temperatura

Smokva je toploljubiva (termofilna) voćna vrsta. Otpornost smokvinih stabala na hladnoću u većoj mjeri zavisi od zrelosti njenog drveta. Tokom mirovanja vegetacije može izdržati temperature od -15 °C iako ne podnosi duže vrijeme temperaturu ispod -10 °C. Uz navodnjavanje i temperaturu od 35 °C smokva daje izvrsne proizvodne rezultate s visokim kvalitetom plodova. Starije, dozrele grane smokve sadrže manje vode (dehidrirani su, pa ne može doći do pojave leda u ćelijama). Bogate su smolom i skrobom, sastojcima koji predstavljaju odličnu zaštitu od mraza.

Voda

Smokve rastu na nepristupačnim, krševitim položajima gdje plodonose bez ikakve ljudske brige, no to ne znači da joj se ne mora osigurati dovoljna količina vode u pojedinim fazama vegetacije. Za gajenje smokava potrebno je oko 800 mm padavina godišnje. Budući da ima vrlo dobro razvijen korjenov sistem, relativno dobro podnosi sušu i gajenje na nekultivisanim terenima. U potrazi za vodom korijen se prilagođava strukturi zemljišta i matičnom supstratu, prodirući čak i kroz pukotine stijena. Ipak, u savremenim zasadima s ugrađenim sistemom kap po kap korijenov sistem se razvija u plitkom sloju zemljišta iz razloga što tamo nalazi dovoljne količine vode.

Zemljište

Smokva zahtijeva plodna, rastresita i lakša zemljišta. Dobro se adaptira (prilagođava) na različite tipove zemljišta zbog tolerantnosti na sušu, zaslanjenost, hlorozu (žutilu pri nedostatku gvožđa) i aktivni kalcijum. Naročito dobro joj odgovaraju aluvijalna zemljišta, dolomit, krečna zemljišta i crvenice. Optimalna vrijednost pH se kreće između 6 i 7, 8.

U 100 grama sirove smokve ima 17,5 mg magnezijuma. Ovaj mineral igra važnu ulogu u zaštiti organizma od štetnog utjicaja psihičkih stresova i pravi je melem za nervni sistem.

Namirnice bogate magnezijumom posebno je preporučljivo uzimati kod napetosti, anksioznosti, depresije i predmenstrualnog sindroma. Smokve su takođe dobar izvor kalijuma, minerala koji reguliše krvni pritisak. Tokom sezone prednost bi trebalo dati svježim smokvama, koje sadrže  80 posto vode i zato su manje kalorične.

Treba voditi računa o tome da su smokve jedno od voća s najvećim sadržajem prirodnog šećera – u suvim smokvama ima preko 50 posto grožđanog šećera. Iako one mogu poslužiti kao zdrava zamjena za šećer, oni koji pate od dijabetesa ili žele da smršaju ne bi ih trebali konzumirati u većim količinama.

Takođe pogledajte

VLADETA JEROTIĆ: ZAŠTO DIJETE UVIJEK RADI ONO ŠTO MU JE ZABRANJENO

Čovek osjeća stalnu potrebu da se zabrana krši, da se granice ispitaju, da se uradi …

mastitis

Mastitis – najčešće infektivno oboljenje krava

Glavna oboljenja kravljeg vimena jesu: mastitis i edem vimena. Iako edem nije bolest u pravom smislu, ponekad uzrokuje …

Оставите одговор

%d bloggers like this: