rujevina

Rujevinu su, znaju oni nešto stariji, u davna vremena koristile uglavnom žene za bubrežne bolesti. Neke osnovne informacije, koje biste trebali znati donosimo vam u nastavku teksta.

Osim što je dobra u liječenju bubrežnih bolesti, infekcija, kamenca, i slično, Rujevina je dobra i za mršavljenje.

U narodu je manje poznata činjenica da su mnogi izliječili rak u odmakloj fazi te bolesti, tumore prostate (adenokarcinomi, latentni karcinom). Rujevina je daleko najbolji lijek za prostatu, bolesti bešike, bubrega i bakterija u urinarnom traktu, E. Koli, kleksiella, proteus.
Čaj se mora koristiti pod medicinskim nadzorom ili po savjetu travara, a nikako samostalno, iako biljka nije nimalo otrovna.

Čajni napitak

Priprema: 1 kašika usitnjenog suvog drveta Rujevine, i 0.5 litre hladne vode. Kuvati sadržaj 5 minuta a zatim procijediti. Pustiti da odstoji još jedan sat. U toku dana uzmati 3 puta po 1 vinsku čašu čaja.

Kupka

Za kupku ili obloge se pravi nešto jači čaj. 50 g listova drveta i 2 l ključale vode. Kuvati 20 minuta, procijediti. Pustiti da odstoji još jedan sat – i sipati u kadu.

Ova biljka se koristi i za suzbijanje dijareje, protiv paradentoze, hemoroida i čira na želucu. Djeluje na ranice afte u ustima i na spoljašnje rane, čireve, akne.

Kao lijek se koristila i protiv dizanterije, kolitisa, protiv ćelavosti.

Dok je narodni lijek kora rujevine, za liječenje raka.