Connect with us

Društvo

Bojovic inicirao da se gradi fiskulturna sala u Danilovgradu

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Na današnjoj desetoj sjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Dragan Bojović, poslanik u Skupštini Crne Gore i član Odbora za prosvetu, nauku, kulturu i sport, iznio je predlog za izgradnju fiskulturne sale u Danilovgradu.

“JU Gimnazija “Petar I Petrović” Njegoš u Danilovgradu osnovana je 1970 godine. Do dana današnjeg učenici ove škole nemaju sportsku salu za potrebe nastave fizičkog vaspitanja. To je jedina gradska škola u Crnoj Gori koja nema sporsku salu, za realizaciju nastave fizičkog vaspitanja učenici koriste sportsku dvoranu Centra za kulturu Danilovgrad za koju resorno ministarstvo plaća zakup koji je u predhodnim godinama iznosio između 600 i i 700€ na mjesečnom nivou. Sala je udaljena oko 100 metara od škole pa učenici po lošem vremenu sa kišobranima dolaze do nje. Još veći problem je taj što nikada nije riješen problem njenog zagrijavanja pa se učenici i nastavnici bukvalno smrzavaju u zimskom periodu”, stoji u obrazloženju amandmana koji je danas na zasijedanju predstavio Dragan Bojović.

“Škola raspolaže sa idealnom lokacijom u svom dvorištu, tako da bi buduća sala bila povezana sa školskim objektom sa jedne, a sa spoljnim poligonima sa druge strane. Da napomenem da su neki bivši učenici ove škole naši aktivni sportisti i reprezentativci, a i danas postižu veoma zapažene rezultate na lokalnim i državnim takmičenjima. Školske vitrine prepune su raznih pehara i medalja koje su učenici osvojili u individualnim i kolektivnim sportskim takmičenjima. Zbog svega navedenog, mogu slobodno reći, uprava škole, nastavno osoblje, zaposleni, učenici gimnazije “Petar I Petrović Njegoš,” njihovi roditeli kao i svi mi građani Danilovgrada mišljenja smo da je konačno došlo vrijeme da nakon 50 godina učenici i nastavnici ove obrazovne ustanove zasluženo dobiju ona što imaju gotovo sve srednje škole u Crnoj Gori”, zaključio je Bojović.

Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport je, na danas održanoj sjednici, razmotrio Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu, u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Ministarstvo ekonomskog razvoja (Program, potprogrami i aktivnosti koje se odnose na oblasti intelektualne svojine i inovacija i tehnološkog razvoja).

Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu obrazložio je, u svojstvu ovlašćenog predstavnika predlagača zakona, državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović, uz poseban osvrt na projekciju sredstava za 2022. godinu, za oblasti koje su u nadležnosti Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

Pored državnog sekretara, iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, sjednici su prisustvovali Bojan Paunović, generalni direktor Direktorata za državni budžet sa saradnicima Radmilom Martinović, Brankom Nilevićem i Ratkom Novovićem, savjetnicima u Direktoratu za državni budžet.

Takođe, sjednici su, u skladu sa članom 67 stav 4 Poslovnika Skupštine Crne Gore, prisustvovali predstavnici resornih ministarstava: prof. dr Vesna Bratić, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, Milica Kadović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Dragana Stanović, generalna direktorica Direktorata za investicije, javne nabavke, finansije i računovodstvo i nadzor investicija i javnih nabavki u organima državne uprave, Ratka Đurović, načelnica u tom Direktoratu, sa saradnicima, Jelicom Đurić i Nikolom Pekovićem, Marko Begović, v. d. direktora Uprave za sport i mlade, dr Milena Lipovina Božović, državna sekretarka za razvojne ekonomske projekte u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Marijeta Barjaktarović-Lanzardi, v. d. direktorice Direktorata za digitalnu ekonomiju i tehnološki razvoja i Jasna Vujović, v. d. direktorice Direktorata  za unutrašnje tržište i konkurenciju.

Predstavnici potrošačkih jedinica detaljno su se osvrnuli na ključne programe i projekte, za čiju realizaciju su planirana određena budžetska sredstva.

Tokom rasprave, članovi Odbora su, od predstavnika predlagača zakona, zatražili informacije o određenim kapitalnim projektima i budžetskim stavkama, kao i izjašnjenje o iznosu opredijeljenih sredstava od predstavnika resornih ministarstava, u dijelu koji se, između ostalog, odnosi na programe, potprograme i aktivnosti kulturno umjetničkog stvaralaštva, masovnog sporta, Fonda za kvalitet i talente i Fonda za dualno obrazovanje.

Nakon rasprave, Odbor je, većinom glasova, podržao Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu, u dijelu koji se odnosi na potrošačke jedinice Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Ministarstvo ekonomskog razvoja uz konstataciju da će Odbor, shodno članu 137 stav 4 Poslovnika Skupštine Crne Gore, dostaviti mišljenje o predloženom zakonu Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, kao matičnom odboru.

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Zaključeni ugovori između Opštine Danilovgrad i predstavnika sportskih organizacija

Za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, Budžetom Opštine Danilovgrad, opredijeljena su sredstva u visini 200.000,00 eura.

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Odlukom o raspodjeli sredstava sportskim organizacijama za 2022. godinu, od 18.05.2022. godine, predviđeno je da se putem Javnog konkursa rasporedi 50%, odnosno 100.000,00 od ukupnog iznosa sredstava opredijeljenih Budžetom. Navedenom Odlukom, sredstva za sufinansiranje programa rada sportskih organizacija, raspoređena su na sljedeći način:

FK „Iskra“ – 32.698,83 eura

KK „Danilovgrad“ – 10.077,77 eura

MRK „Danilovgrad“ – 11.341,54 eura

OFK „Spuž“ – 6.642.90 eura

FK „Danilovgrad“ – 11.276,73 eura

KK „Iskra“ – 15.197.67 eura

SPK „Matrix“ – 8.198,31 eura

SK „Vojnik“ – 4.666,23 eura

Predsjednik Opštine Branko Bošković, upriličio je prijem za predstavnike sportskih organizacija, dobitnike sredstava, tokom kojeg su zaključeni ugovori.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

„Zazimljavanje pčela“ u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


U četvrtak, 18. avgusta 2022. godine, u prostorijama Mjesnog doma u Donjem Zagaraču, u 19.00 h, organizovaće se predavanje na temu „Zazimljavanje pčela“, koje mještani Zagarača organizuju u saradnji sa NVO Molekul i opštinom Danilovgrad , dok će se u ulozi predavača naći Vladimir Radulović, tehnički sekretar Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Organizatori su saopštili da je predavanje otvoreno za javnost, pa samim tim, pozivaju sve zainteresovane da prisustvuju navedenom događaju.

S obzirom na ograničenost mjesta i u cilju kvalitetnije organizacije događaja, potrebno je da se zainteresovani prijave putem Instagram i Facebook stranice ili na mejl [email protected], na način što će nasloviti mejl sa “Prijava za predavanje “„Zazimljavanje pčela“” i u tekstu mejla upisati svoje ime i prezime, kontakt telefon, mejl adresu i zanimanje (ukoliko se kroz jedan mejl prijavljuje više osoba, potrebno je za svaku osobu naznačiti prethodno navedene podatke).

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije