Connect with us

Društvo

Bojović inicirao izgradnju trotoara ka Spužu, kružni tok kod hotela Pejović, priključak u Tomaševićima

Published

on

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Na osnovu člana 148 Poslovnika Skupštine Crne Gore, na Predlog zakon o budžetu Crne Gore za 2022. godinu, ispred poslaničkog kluba Demokratskog fronta, poslanik Dragan Bojović, podnio je Predsjedniku Skupštine Crne Gore amandane a koji se tiču izgradnje fiskulturne sale u Danilovgradu, izgradnje pješačke staze na putu Danilovgrad – Spuž kao i pomjeranje kružnog toka kod hotela Pejović ali i omogućiti još 2 lijeva skretanja na ovoj putnoj trasi u mjestima Tomaševići i Plana.

“Projektom rekonstrukcije magistralnog puta predviđena je izgradnja saobraćajnice bulevarskog tipa (kolovozne trake razdvojene razdjelnim ostrvom). U mjestu Ćurilac (lokacija kod motela Pejović i Montene) postojeća raskrsnica se rekonstruiše na način da su onemogućen puni režim saobpaćaja postavljanjem razdjelnog ostrva. To će usloviti da vozila kojima je onemogućen puni režim saobraćaja – lijevo skretanje, pa moraju koristiti kružne tokove koji su od predmetne lokacije udaljeni cca 400m (prema Danilovgradu) i cca 1.7 km (prema Podgorici), nemaju autobuska stajališta koja su tu postojala od kako je magistralnog puta PG-NK (djeca u školu, stanovnici na posao), kazao je Bojović u obrazloženju amandmana.

“Kako se radi o saobraćajnicama koje opslužuju veliki broj stanovnika naselja i prestavljaju primarne saobraćajnice u toj oblasti (jedna predstavlja i najkraću vezu puta prema Spužu sa magistralnim putem) nejasno je zašto projektant nije na ovoj lokaciji predvidio raskrsnicu sa punim režimom saobraćaja (kružnu ili klasičnu četvorokraknu raskrsnicu).

Nejasno je takođe zašto je kružni tok prema Danilovgradu planiran cca 400m od ove lokacije, imajući u vidu da saobraćajnice na toj lokaciji opslužuju znatno manji broj stanovnika i u direktnoj suprotnosti je sa PUP-om Danilovgrada. Dakle, neophodno je pomjeriti kružni tok na lokaciji kod motela Pejović. Takođe, zbog gustine naseljenosti neophodno je omogućiti još 2 lijeva skretanja na ovoj putnoj trasi u mjestima Tomaševići i Plana”, ukazao je Bojović kroz obrazloženje amandmana, koji je prethodno podržao klub poslanika DF-a.

 

Rekonstrukcija “starog puta” – Izgradnja pješačke staze

U obrazloženju amandmana kojim se traže izdvajanje sredstava za izgradnju trotoara Bojović je naveo da “usvajanjem ovog amandmana bi se inicirala rekonstrukcija putnog pravca (stari put) Danilovgrad-Podgorica u dijelu izgradnje trotoara sa pješačkom stazom sa jedne strane i postavljanje zaštitne ograde s obje strane kolovoza. Pješaci su najnezaštićeniji učesnici u saobraćaju, i potrebno je preduzeti sve mjere kako bi se njihova bezbjednost povećala, jer upravo na ovom putnom pravcu i ne postoji prostor po kojem bi pješaci mogli sigurno da se kreću.”

Ispred poslaničkog kluba DF-a, Bojović je napomenuo “da je ovdje riječ o gusto naseljenim prigradskim rejonima i da se na ovom putnom pravcu dešavaju brojne saobraćajne nesreće. Da bi se dalji rizici i opasnosti u saobraćaju na ovom putnom pravcu što prije izbjegli, neophodno je urgentno obezbijediti sredstva za njegovu rekonstrukciju.”

Ostavite komentar

Leave a Reply

Društvo

Klub odbornika Demokrata: Jučerašnja Sjednica SO Danilovgrad nezabilježena u pravnoj teoriji i parlamentarnoj praksi

“DPS – SD većina u Skupštini opštine Danilovgrad je dan pred istek njenog i mandata odbornicima, na nelegalan način izabrala predsjednika Opštine i dala saglasnost na imenovanje dva potpredsjednika Opštine. Ono što se juče desilo u danilovgradskom parlamentu, nezabilježeno je u pravnoj teoriji i parlamentarnoj praksi i svojevrstan je skandal koji će se dugo pamtiti i proučavati.”

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Prethodno su saopštili iz Klub odbornika Demokrata u SO DG ističući da je predsjednik Skupštine opštine, Zoran Bošković, sazvao sjednicu 24.6.2022. godine za 4. jul, a da dok predsjednik Kluba odbornika Demokrata u lokalnom parlamentu, Duško Stjepović, na samoj sjednici nije to zatražio, nije dostavio materijal i Predlog 17 odbornika DPSa za izbor Branka Boškovića za predsjednika Opštine.

Iz Kluba odbornika su saopštili da se nakon toga dala pauza da se dostavi predlog i materijal uz ovu tačku pa da je došlo do dostavljanja pogrešnog dokumenta. Nakon ponovne intervencije Stjepovića i nove pauze, dostavili su Predlog zaveden na arhivi na datum 4.7.2022. godine, dakle na dan sjednice, vjerovatno upravo tada. Prema tome, predsjednik Skupštine je sjednicu sazvao 10 dana prije nego je imao predlog njegovih odbornika za sazivanje sjednice i izbor predsjednika, što je skandalozno i protivpravno ponašanje prvog reda.

Ne samo to, kako ističu iz Kluba odbornika Demokrata, materijal za sjednicu je takođe dostavljen na samoj sjednici, ali kad se već to radi kao izuzetak, poslovnička je obaveza da se u pisanoj formi moraju dati razlozi zašto se to čini, a ne 10 dana ranije kako to predviđa pravilo. Odbor za Statut i propise je održao sjednicu i pozvao predlagača, predsjednika Kluba odbornika DPS-a da dopuni predlog ovim, što on nadobudno nije učinio, tako da se Odbor, čija je predsjednica iz DPSa, izjasnio da Predlog nije usklađen sa propisima.

I pored svega, kako kažu iz Demokrata, prešlo se na izbor predsjednika Opštine Danilovgrad, koji je izabran uz obrazloženje da će posao predsjednika Opštine obavljati dobro zato što je rođen 1969. godine u Nikšiću. Što bi neki rekli – vicevi se sami pišu, ističu iz Kluba odbornika Demokrata.

Iz Demokrata ističu da ništa legalnije nijesu bile ni odluke o davanju saglasnosti na imenovanje potpredsjednika Opštine. Sve u svemu, pravni i politički karambol koji se juče desio u lokalnoj skupštini u Danilovgradu biće trajna mrlja na obrazu svih onih koji su juče digli ruku za tako nešto, ali i povod za dalju priču i, vjerujemo, određene postupke pred nadležnim organima.

No, uzalud sve političke i pravne vratolomije i bezakonje kojem pribjegavaju zbog straha od volje naroda, dolazi vrijeme kad će DPS konačno otići u nezasluženu penziju, zaključuju iz Kluba odbornika Demokrata.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

XV Ljetnja škola za mlade diplomate “Gavro Vuković”

“Snaga diplomatije: spriječavanje konflikata, očuvanje mira i promocija prosperiteta”

Published

on

By

Pratite portal Volim Danilovgrad na Facebook-u, Instagramu i Tviteru.


Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore organizuje 15. Ljetnju školu za mlade diplomate “Gavro Vuković” koja se ove godine održava u hotelu “Zeta” u Danilovgradu, a JU Centar za kulturu je partner u organizaciji jednog dijela programa koji je održan u ponedeljak 04. jula 2022. godine.

Ljetnja škola je globalna platforma sa tradicijom dugom četrnaest godina koja okuplja mlade diplomate iz cijelog svijeta i predstavlja priliku za učenje, povezivanje i promociju Crne Gore. Jedan je od rijethih događaja koji je namijenjen isključivo mladim diplomatama, budućim liderima i donosiocima odluka na međunarodnoj sceni, te kao takav predstavlja investiciju za budućnost.

U okviru navedenog događaja koji je JU Centar za kulturu kao partner Ministarstva vanjskih poslova organizovao na ljetnjoj pozornici ispod gradskog mosta ima za cilj upoznavanje sa istorijom i kulturom Crne Gore, a posebno lokalne zajednice u kojoj se Škola održava i u kojoj se mladim diplomatama približila lokacija na kojoj borave.

Ovogodišnju Ljetnju školu pohađaju predstavnici 32. države Evrope, Azije, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike i Australije.
Mlade diplomate su pozdravili i poželjeli im ugodan boravak u našem gradu predsjednik Opštine Danilovgrad g-din Branko Bošković i poslovna direktorica JU Centra za kulturu g-dja Nataša Vuletić.

NASTAVI SA ČITANJEM

Najčitanije