Borovinić Bojović za TV Vijesti: Dogovoreno ili u finalnoj fazi 250.000 doza vakcina protiv koronavirusa - Volim Danilovgrad
Connect with us

Društvo

Borovinić Bojović za TV Vijesti: Dogovoreno ili u finalnoj fazi 250.000 doza vakcina protiv koronavirusa

Vlada je dogovorila ili je u finalnoj fazi dogovora za nabavku 250.000 doza vakcina protiv koronavirusa za prvi kvartal ove godine, a očekuje se da će prve doze u Crnu Goru stići početkom februara. To je u intervjuu Televiziji Vijesti potvrdila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Građani Crne Gore imaće mogućnost da biraju između Fajzer/Biontekove, kineske Sinofarm i ruske Sputnjik vakcine. Ministarka pozdravlja namjeru svih koji žele da Crnoj Gori doniraju vakcine, ali ističe da svaka takva donacija mora proći strogu provjeru.

U razgovoru za TV Vijesti ponavlja da je namjera vlade da imunizacija krene sa vakcinama koje imaju evropski serifikat i zbog toga rade sve da Fajzerova vakcina što prije stigne u zemlju.

“Mi smo u finalnim pregovorima sa Fajzerom, i u dogovoru smo za nabavku dovoljne količine vakcina za prvi kvartal ove godine. Planirana je nabavka 50 hiljada doza vakcina, a koje u svim zemljama, u regionu i svijetu stižu etapno. Prva količina koja bi trebalo da stigne u Crnu Goru, trebalo bi da bude 12 hiljada vakcina, a onda do tih 50 hiljada u prvom kvartalu, odnosno odmah u sljedećem mjesecu. Taj ugovor sa Fajzerom, bukvalno je u finalizaciji. Očekujemo da bude potpisan bukvalno svaki dan”, rekla je Borovinić Bojović

Da li možete da nam kažete koji je krajni rok za tih 12 hiljada? Kada će biti u Crnoj Gori i u upotrebi? “Mi imamo svakodnevne intezivne pregovore, i mislim da ćemo vrlo brzo biti u prilici da saopštimo to građanima Crne Gore”. Kada krene vakcinacija, ko će biti prioritet? Znamo da su u Srbiji to bili stariji iznad 65, vojnici, policajci i novinari. Kako će biti u Crnoj Gori?

“Prvo i osnovno biće vakcinisani štićenici staračkih domova, odnosno osoblje koje rade sa njima. Nakon toga kreće se sa vakcinacijom osoba starije dobi od 80, 75, 70, približavajući se prema 65. godini starosti. I naravno veoma važno zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane, kompletno medicinsko osoblje”. Kada stižu ruske i kineske vakcine i koliko doza, te kada bi mogla početi vakcinacija tim vakcinama?

“Ugovor sa Rusima je potpisan, i tim ugovorom zatarženo je 50 hiljada vakcina. Očekujemo veoma brzo dolazak vakcina u Crnu Goru. Sa kineskom vakcinom, u završnoj smo fazi, očekujemo potpisivanje finalnog ugovora, predugovor je već završen. Ovim ugovorom traženo je 150 hiljada doza vakcina, od čega je dosta veliki procenat, obećano da će biti donacija”.

Kada već govorimo o kineskim vakcinama, iz kabineta predsjednika Mila Đukanovića juče je saopšteno kako je biznismen Petros Statis spreman da Crnoj Gori donira 10 hiljada kineskih vakcina protiv kovida. Šta je Vaš odgovor ?

“Svako zalaganje i donaciju mi naravno pozdravljamo, ali ukazujemo da je Vlada, upravo imajući uvidu interes zdravlja građana Crne Gore, donijela odluku da vakcine nabavljamo, odnosno da direktno dolaze od proizvođača i nabavljača koji su provjereni. Svaka vakcina, koja bi bila dobavljena ugovorima koji dolaze iz neispitanih kanala, ili preko firmi koje se primarno ne bave, ili se uopšte ne bave nabavkom ljekova i vakcina, zahtjeva veoma veliki oprez i dodatno preispitivanje. Svjedoci smo svi da je prethodnih dana bilo dosta upozoravanja od strabe Interpola i SZO, da su se pojavili u različitim regionima, različiti veoma sumnjivi proizvodjači I dobavljači vakcina”.

Znamo na osnovu objava samih proizvodjača vakcina da sve ove vakcine nisu jednako efikasne, a za neke još nije sigurno da li su prošle sve faze kliničkog ispitivanja. Kako svi gradjani Crne Gore mogu biti sigurni da primaju pouzdanu i efikasnu vakcinu i hoće li imati pravo izbora pri vakcinaciji?

“Važno je da kažem, da i ruska i kineska vakcina upravo se nalaze u fazi prekvalifikacije od strane SZO, i bukvalno je pitanje trenutka kada će dobiti to odobrenje. Sem toga sve vakcine koje dođu u Crnu Goru prolaze veoma važna ispitivanja i aposlutno građani mogu biti sigurni da će se vakcinisati efikasnom, kvalitetnom I bezbjednom vakcinom. Mi ćemo se svakako potruditi da za naše građane obezbiedimo mogućnost izbora prilikom vakcinacije”.

Društvo

Stiglo još pet hiljada vakcina Sputnjik V

U Crnu Goru je stigla druga pošiljka od još pet hiljada ruskih Sputnjik V vakcina, čime smo do sada dobili deset od ugovorenih 50 hiljada doza tog proizvođača.

Vakcine su na podgoričkom aerodromu preuzeli ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar ministarstva, Borko Bajić.

“Do sad je, ukupno, u Crnu Goru stiglo je 42 hiljade vakcina. Koristim priliku da motivišem građane i građanke Crne Gore da se obavezno vakcinišu jer je vakcina potpuno sigurna, efikasna i bezbjedna, ali istovremeno upozoravam da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme. Neophodno je da se zajednički pridržavamo epidemioloških mjera kako bismo što prije izašli iz situacije u kojoj se nalazimo”, poručila je Borovinić Bojović.

Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200 hiljada ruskih vakcina.

Tokom predstojeće sedmice, očekuje se da Crna Gora, nakon početne donacije od dvije hiljade Sputnjik V od Srbije, dobije još toliko.

NASTAVI SA ČITANJEM

Društvo

Preminuo Aleksandar Sanja Ilić

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić preminuo je od posljedica kovida 19, saznaje RTS.

Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, a osim toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta.

Kao mladić je nastupao u grupi „Vragolani”, a zatim u grupi „San”.

Njegova pjesma Halo, halo u izvođenju grupe „Aske” predstavljala je Jugoslaviju na takmičenju za pjesmu Evrovizije 1982. godine.

Dvije godine kasnije, Dado Topić i Slađana Milošević sa velikim uspjehom snimaju njegovu kompoziciju Princeza koja je postala i ostala hit.

Grupu „Balkanika” osnovao je 1998. godine, sa kojom organizuje i prvi koncert u junu 2000. godine.

Izdao je više muzičkih albuma: Delta project (Sanja i Sloba, 1987), Plava ptica (Sanja Ilić, 1994), Balkan 2000 (Sanja Ilić i Balkanika, 1999), Balkan koncept (Sanja Ilić i Balkanika, 2004), Oda radosti (Pravac Evropa) (Sanja Ilić, 2006), Ceeepaj (Sanja Ilić i Balkanika, 2009).

NASTAVI SA ČITANJEM

Sponzorisano

Sponzorisano

Promocija

Sponzorisano

Seljak.me i VD

Danilovgrad
11°
Ведро
06:0817:40 CET
Осећај: 10°C
Ветар: 5km/h S
Влажност: 54%
Притисак: 1019.98mbar
УВ индекс: 0
ПонУтоСре
13/5°C
12/6°C
12/0°C

Facebook

Instagram

Najčitanije